back to top
ReceptaiLengvi patiekalaiKą daryti su žemuogėmis? Šių idėjų dar negirdėjote

Ką daryti su žemuogėmis? Šių idėjų dar negirdėjote

Žemuogės – uogų karalienės: kvapnios, saldžios, nostalgiškos. Tačiau būna tokių dienų, kai prisirenka jų tiek, kad nebežinote, ką daryti su žemuogėmis.

Užuot paniškai maišius uogienę ar šaldžius maišeliuose, verta paieškoti kitokių, originalesnių būdų.

Juk šviežios žemuogės – tai ne tik skonis, bet ir vasaros kvapas, kurį galima išsaugoti ne tik stiklainyje.

Senolių praktika ir kūrybingų šeimininkių triukai leidžia šias uogas panaudoti kur kas plačiau, nei vien tik deserte.

Toliau pateiksime netikėtų, bet paprastų būdų, kaip paversti žemuogių perteklių skanėstais, gėrimais ar net… grožio priemone.

1. Šaldytos žemuogių tabletės – vasaros skonis visus metus

Užuot šaldę žemuoges maišeliuose, pabandykite pagaminti uogų ledukus.

Tiesiog sutrinkite žemuoges su šiek tiek vandens arba citrinos sultimis, supilkite į ledukų formeles ir užšaldykite.

Šiuos ledukus galite mesti į vandenį, limonadą ar net šampaną – skonis ir aromatas primins vasarą kiekvieną kartą.

Be to, tai puikus būdas išsaugoti žemuogių kvapą, kuris džiovintuose ar verdamuose gaminiuose dažnai dingsta.

2. Žemuogių actas – gurmaniškas priedas salotoms

Dar viena netikėta, bet labai aromatinga idėja – žemuogių actas.

Užpilkite šviežias žemuoges obuolių actu ar balzaminiu actu, palaikykite kelias dienas tamsioje vietoje ir perkoškite.

Rezultatas – subtilaus skonio ir kvapo actas, puikiai tinkantis vasaros salotoms, marinatams ar net lašeliui į vandenį su ledu.

3. Naminiai žemuogių saldainiai – be cukraus ir virimo

Jeigu norisi sveikesnio skanėsto – pasigaminkite žemuogių užtepėlę arba saldainius be kaitinimo.

Tiesiog sutrinkite žemuoges su medumi (arba klevų sirupu) ir šaukšteliu chia sėklų.

Leiskite masei pastovėti šaldytuve kelias valandas – sėklos sutirštins mišinį.

Gautą masę galima tepti ant duonos, varškės ar net sušaldyti formelėse – tai taps natūralūs „šalti saldainiai“, be jokio papildomo cukraus.

4. Žemuogių kaukė veidui – grožiui ir kvapui

Žemuogės metaliniame puodelyje – ką daryti su šviežiai surinktomis uogomis, kai jų per daug?
Kartais žemuogių tiek daug, kad nebeaišku, kur jas dėti. Laikas kūrybingai paieškoti sprendimų – nuo gėrimų iki grožio priemonių. Nuotrauka: shutterstock.com

Nustebsite, bet žemuogės puikiai tinka ir odos priežiūrai.

Sumaišykite kelias trintas uogas su šaukšteliu natūralaus jogurto ir užtepkite ant veido 10–15 minučių.

Ši kaukė skaistina odą, suteikia gaivumo ir malonų kvapą.

Tinka ne tik veidui – šia mase galima palepinti ir rankas ar dekoltė zoną po sodo darbų.

5. Žemuogių sirupas – natūralus gėrimų priedas

Jei uogų tikrai daug, o norisi kažko ilgiau išliekančio – pasigaminkite žemuogių sirupą.

Tai daug paprasčiau nei uogienė: uogas šiek tiek patroškinkite su nedideliu kiekiu cukraus ir vandens, pertrinkite, perkoškite, supilkite į butelį.

Toks sirupas puikiai tinka į vandenį, arbatą, limonadą ar net desertams pagardinti.

Galite laikyti šaldytuve savaitę ar dvi, o užšaldžius – ir ilgiau.

6. Uogos į šaldiklį – bet ne bet kaip

Jei nusprendėte šaldyti – padarykite tai teisingai. Išdėliokite uogas vienu sluoksniu ant kepimo popieriaus, kad nesuliptų į gniutulą, ir tik tada sušaldykite.

Vėliau sudėkite į sandarų indą arba maišelį.

Taip paruoštos žemuogės bus ne tik gražios, bet ir patogiai naudojamos kokteiliams, kepiniams ar jogurtui pagardinti.

Kai žemuogių per daug – metas kūrybai

Prisiskynus pilnus dubenis, pirmas klausimas – ką daryti su žemuogėmis, o pirmas impulsas – uogienė arba šaldiklis.

Bet kartais verta paieškoti naujų idėjų: pagaminti naminį sirupą, actą ar net odos kaukę.

Taip ne tik išvengsite maisto švaistymo, bet ir džiaugsitės skaniais, kvapniais ir net sveikatai naudingais atradimais.

Svarbiausia – neužspausti kūrybiškumo. Juk žemuogės, kaip ir vasara, greitai baigiasi. Tad pasinaudokite jomis iki paskutinio kąsnio!

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite