Po daugiau nei trisdešimties metų kepimo, pagaliau atradau tobuliausią obuolių pyrago receptą. Šis tobulas obuolių pyrago receptas toks paprastas, kad nepatikėsi, jog rezultatas gali būti toks skanus. Švelnus, drėgnas, kvepiantis cinamonu ir vanile, su karamelizuotu viršumi – pyragas, kurio paragavęs supranti, kad ieškojimai baigėsi.
Tai tas pyragas, kuris visada pavyksta. Net jei nesi didelis kepėjas, jo tekstūra vis tiek išliks ideali – obuoliai susigeria į tešlą, o viršus tampa trapus ir kvapnus.
Obuolių pyrago receptas
Šis tobulas obuolių pyrago receptas yra visiškai paprastas – jokių sudėtingų ingredientų ar specialių priemonių. Viskas, ko reikia, dažniausiai jau guli tavo virtuvės spintelėje.
Ingredientai:
- 3 kiaušiniai
- 120g cukraus
- šiek tiek vanilės (vanilinio cukraus arba ekstrakto)
- 180g miltų
- 2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
- žiupsnelis druskos
- 100ml pieno
- 3 valg. šaukštai aliejaus
- 700g obuolių (rūgštesnių, pvz. antonovkų ar ligol)
Viršui:
- 50g sviesto
- 1 kiaušinis
- 75g cukraus
Kaip paruošti tešlą
1. Pirmiausia kiaušinius suplak su cukrumi ir trupučiu vanilės, kol masė taps puri ir šviesi. Tai suteiks pyragui švelnumo ir oro – taip jis iškeps purus, bet neišsausės.
2. Į gautą plakinį suberk persijotus miltus, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos. Maišyk švelniai, kad tešla liktų puri, o ne guminė. Kai miltai įsimaišo, įpilk pieno ir aliejaus. Gautą masę dar kartą išmaišyk, kol taps vientisa.
3. Dabar svarbiausias ingredientas – obuoliai. Nulupk juos, išimk sėklas ir supjaustyk plonomis skiltelėmis. Būtent plonumas čia labai svarbus – taip jie kepdami susigers į tešlą, o ne liks kieti.
4. Suberk obuolius į tešlą ir viską tolygiai išmaišyk. Masė bus gana tiršta, pilna vaisių – taip ir turi būti.
Kepimas
1. Kepimo indą ištepk sviestu arba išklok kepimo popieriumi. Supilk paruoštą tešlą ir paskirstyk tolygiai.
2. Orkaitę įkaitink iki 200°C ir kepk pyragą apie 30 minučių. Per tą laiką namai prisipildys to nuostabaus, atpažįstamo obuolių kvapo – šilto, saldaus ir naminio.
3. Kol pyragas kepa, paruošk viršutinį sluoksnį. Nedideliame puode ištirpink sviestą ir šiek tiek atvėsink. Įmaišyk kiaušinį ir cukrų – masė turi tapti vientisa ir lengvai kreminė.
4. Praėjus 30 minučių, ištrauk pyragą iš orkaitės ir užpilk šiuo plakiniu ant viršaus. Vėl įdėk atgal ir kepk dar 10–12 minučių, kol paviršius įgaus gražią auksinę spalvą.
Kvapas, kuris primena namus
Kai pyragas kepa, oras prisipildo šilumos. Kvapas toks, kad neįmanoma likti abejingam – obuoliai, cukrus ir sviestas susijungia į tą nepakartojamą aromatą, kuris iškart sukuria jaukumo jausmą.
Ištraukus pyragą, leisk jam šiek tiek atvėsti. Karštas jis labai trapus, todėl verta luktelti bent 15 minučių. Taip išlaikysi drėgmę viduje, o paviršius liks maloniai traškus.
Skonis, kuris pateisina pavadinimą

Šis tobulas obuolių pyrago receptas išsiskiria tuo, kad kiekvienas kąsnis balansuoja tarp saldumo ir lengvos rūgštelės. Obuoliai suteikia šviežumo, o tešla – švelnumo. Viršus, iškeptas su sviestu ir cukrumi, primena ploną karamelizuotą plutelę, kuri traška po šaukštu.
Tai tas pyragas, kurį norisi kepti vis iš naujo. Tinka tiek prie rytinės kavos, tiek šventiniam stalui. O jei lieka keli gabalėliai – kitą dieną jis dar drėgnesnis ir skanesnis.
Keli patarimai, kad pavyktų idealiai
Naudok rūgštesnius obuolius – jie geriau išlaiko formą ir nesuyra kepant. Jei nori daugiau aromato, gali įdėti žiupsnelį cinamono arba kelis lašus citrinų sulčių.
Sluoksnio viršus su sviestu suteikia ypatingą tekstūrą – jo neatsisakyk. Tai detalė, dėl kurios šis pyragas tampa toks tobulas.
Pabaigai
Kai ragausi šį pyragą, suprasi, kad paprastumas dažnai būna skaniausias. Tobulas obuolių pyrago receptas – tai ne tik desertas, bet ir emocija. Kvapas, tekstūra ir skonis primena vaikystę, kai kepdavo močiutė. Tai vienas tų kepinių, kuriuos verta turėti užsirašytus. Kai išbandysi kartą, norėsi kepti dar ne vieną.
