Kartais užtenka tik vieno kąsnio, kad prisimintum, ką reiškia tikras naminis skonis. Obuolių pyragas su traškia plutele kvepia taip, kaip kvepėdavo ruduo vaikystėje – šiltai, jaukiai ir truputį nostalgiškai. Tai tas kepinys, kuris niekada nepabosta, o jo paprastumas visada stebina.
Tai receptas, kurį norisi pasilikti visiems rudens savaitgaliams. Paprastas, bet toks, dėl kurio prie stalo visada susirenka daugiau nei planavai.
Obuolių pyrago receptas
Šio obuolių pyrago su traškia plutele paslaptis – subalansuota tešla ir tinkamai parinkti obuoliai. Geriausiai tinka saldžiarūgščiai, aromatingi obuoliai ar net paprasti sodo obuoliai, kurie kepdami išskiria natūralių sulčių ir suteikia pyragui drėgmės.
Ingredientai
- 3 kiaušinių
- 150 g cukraus
- 100 g sviesto (tirpinto)
- 150 ml kefyro arba jogurto
- 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
- 1/2 arbatinio šaukštelio sodos
- Žiupsnelio druskos
- 300–350 g miltų
- 3–4 vidutinio dydžio obuolių
- 2 šaukštų cukraus ir šiek tiek cinamono pabarstymui
Paruošimas žingsnis po žingsnio
1. Pirmiausia įkaitink orkaitę iki 180 °C. Kol ji kaista, pasiruošk tešlą – viskas vyksta labai paprastai.
2. Kiaušinius išplak su cukrumi ir žiupsneliu druskos, kol masė taps šviesi ir puri. Įmaišyk tirpintą, bet ne karštą sviestą, tada kefyrą. Miltus sumaišyk su kepimo milteliais ir soda, berk po truputį, kol gausi minkštą, elastingą, bet nelimpančią tešlą.
3. Obuolius nulupk, išimk sėklas ir supjaustyk plonais griežinėliais. Jei nori, gali pabarstyti šiek tiek cinamono ar vanilinio cukraus – kvapas bus dar sodresnis.
4. Formą patepk sviestu arba išklok kepimo popieriumi. Pusę tešlos paskleisk dugne, sudėk obuolius, tada uždėk likusią tešlą. Paviršių pabarstyk cukraus ir cinamono mišiniu – būtent tai suteiks tą traškią plutelę, kuri švelniai sutrupa po šaukštu.
5. Kepk apie 35–40 minučių, kol paviršius taps auksinis, o virtuvėje pasklis saldus rudens kvapas.
Keli maži triukai, kad pyragas būtų tobulas

Pyragas minkštas viduje, traškus išorėje ir kupinas sultingų obuolių. Nereikia jokių ypatingų ingredientų ar konditerinių triukų – viskas pavyksta paprastai, su tuo tikru naminiu pojūčiu. Net jei kepi jį pirmą kartą, rezultatas nustebins – pyragas pakyla, gardžiai skrunda ir kvepia taip, kad laukti, kol atvės, tiesiog neįmanoma.
Kad obuolių pyragas su traškia plutele būtų dar skanesnis, verta žinoti kelias smulkmenas. Jei naudoji labai sultingus obuolius, pabarstyk juos trupučiu manų kruopų ar džiūvėsėlių – jie sugers perteklines sultis ir pyragas nebus drėgnas apačioje.
Be to, visada leisk pyragui šiek tiek atvėsti prieš pjaustydamas – karštas jis trapus, o atvėsęs lengviau laikosi ir gražiau pjaunasi.
Ir dar – jeigu nori dar daugiau traškumo, gali paviršių pabarstyti trupiniais iš sviesto, cukraus ir miltų. Taip pyragas įgaus papildomo sluoksnio ir primins prabangų konditerinį desertą, nors pagamintas iš paprastų naminių produktų.
Pagardinimui
Pyragas yra nuostabaus skonio, bet dar geresnis su šlakeliu vanilinio padažo, rutuliuku ledų ar šaukšteliu medaus. Šilta pyrago porcija ir šalta vanilinių ledų gaiva – derinys, kuris visada sukelia šypseną.
Puikiai tinka ir prie rytinės kavos, ir prie vakarinės arbatos. Ypač tą dieną, kai už lango lyja, o namuose kvepia keptais obuoliais.
Pabaigai – tikras rudens skonis
Obuolių pyragas su traškia plutele ne tik desertas. Tai kvapas, primenantis močiutės virtuvę, šiluma, kuri grįžta su kiekvienu kąsniu. Kepdamas jį pajunti, kad kartais didžiausia prabanga yra paprastumas – keli obuoliai, šiek tiek tešlos ir daug širdies.
Tai tas pyragas, kurio receptą norisi perduoti toliau. Nes jis ne tik gardus – jis primena, kaip gera būti namuose.
