back to top
ReceptaiDesertaiObuolių pyragas su graikiniais riešutais ir kondensuotu pienu

Obuolių pyragas su graikiniais riešutais ir kondensuotu pienu

Šis obuolių pyragas su graikiniais riešutais ir kondensuotu pienu – paprastas, drėgnas ir saldus tiek, kiek reikia. Jam nereikia daug laiko ar sudėtingų ingredientų, tačiau rezultatas visada pavyksta – pyragas iškepęs būna purus, kvapnus ir maloniai traškus dėl riešutų.

Toks kepinys tinka tiek kasdienai, tiek svečiams. Jį nesunku paruošti net neturint daug patirties virtuvėje, o obuolių ir riešutų derinys suteikia pyragui švelnų rudenišką skonį. Tai vienas tų receptų, kuriuos norisi kartoti.

Obuolių pyrago receptas

Jei norit, kad obuolių pyragas su graikiniais riešutais pavyktų tobulas, svarbiausia laikytis proporcijų ir neskubėti. Šis receptas tinka maždaug 21 cm skersmens kepimo formai – pyragas išeina purus, kvapnus ir pakankamai saldus, kad patiktų tiek vaikams, tiek suaugusiems.

Receptui reikės:

  • 100g kondensuoto pieno
  • 100g grietinės
  • 100g tirpinto sviesto
  • 3 kiaušinių
  • 100g graikinių riešutų
  • 1 pakelio vanilinio cukraus
  • 4 didelių obuolių
  • 1 valg. šaukšto cinamono
  • 250g miltų
  • 2 arbat. šaukštelių kepimo miltelių

Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite kondensuotą pieną, tirpintą sviestą ir grietinę. Suberkite vanilinį cukrų bei cinamoną, viską gerai išplakite, kol masė taps vientisa.

Į tešlą įmaišykite persijotus miltus su kepimo milteliais. Tada sudėkite nedideliais kubeliais supjaustytus obuolius ir stambiau pjaustytus graikinius riešutus. Išmaišykite, kad ingredientai pasiskirstytų tolygiai.

Tešlą supilkite į kepimo formą ir kepkite 170 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Iškepusį pyragą dar karštą subadykite mediniu smeigtuku ir tolygiai palaistykite kondensuotu pienu (apie 100–150 g). Galiausiai apibarstykite smulkintais graikiniais riešutais.

Pyragui pravėsus, jis tampa dar drėgnesnis ir sodresnio skonio. Tai vienas tų kepinių, kurie išnyksta nuo stalo greičiau, nei spėjate juos atvėsinti.

Kaip išgauti drėgną pyrago tekstūrą

Obuolių pyragas su graikiniais riešutais – šviežiai iškeptas pyragas ant medinio stalo, šalia obuoliai ir arbatinukas, rudens kepinys namuose.
Klasikinis naminis pyragas su obuoliais ir riešutais – kvapnus ir auksinės spalvos. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Kad obuolių pyragas su graikiniais riešutais būtų drėgnas ir purus, svarbiausia subalansuoti ingredientus. Obuoliai suteikia natūralios drėgmės, o kondensuotas pienas ir grietinė – švelnumo bei vientisumo. Kuo šviežesni obuoliai, tuo mažiau reikia papildomo skysčio, todėl verta rinktis sultingesnes veisles, tokias kaip „Auksis“, „Šampion“ ar „Lobo“.

Pyrago tešla turėtų būti nei per tiršta, nei per skysta – tokia, kuri lengvai slysta nuo šaukšto. Jei miltų bus per daug, kepinys taps sausas, o jei per mažai – nepakils ir liks lipnus. Išmaišius tešlą, svarbu jos nepermaišyti – vos tik ingredientai susijungia, geriau sustoti, kad tešla išlaikytų purumą.

Kepimo laikas ir temperatūra taip pat lemia drėgnumą. 170 laipsnių karštis leidžia pyragui tolygiai iškepti, neperdžiovinant kraštų. O paskutinis akcentas – dar šiltą pyragą palaistyti kondensuotu pienu. Jis susigeria į tešlą ir sukuria minkštą, kreminę tekstūrą, dėl kurios norisi dar vieno gabalėlio.

Nedidelės klaidos, dėl kurių pyragas gali nepavykti

Net ir paprastas obuolių pyragas su graikiniais riešutais kartais gali nustebinti ne ta linkme – pasidaryti per sausas, neiškilti ar prarasti skonį. Dažniausiai tai nutinka dėl kelių smulkmenų, kurių galima lengvai išvengti.

Pirmiausia svarbu tiksliai matuoti ingredientus. Jei sviesto ar grietinės bus mažiau nei reikia, tešla taps per sausa, o pyragas – kietas. Kita dažna klaida – per ilgas tešlos maišymas. Kai ji plakama per ilgai, iš jos išeina oras, todėl kepinys nepakyla ir praranda purumą.

Taip pat verta atkreipti dėmesį į obuolių dydį ir sultingumą. Per daug sulčių gali „sugirdyti“ tešlą, todėl obuolius geriausia pjaustyti smulkiau, o labai sultingas veisles – šiek tiek nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Ir dar viena smulkmena – orkaitės neatidarinėti per anksti. Net keli atidaryti kartai kepimo metu gali sutrikdyti kilimą ir sugadinti tekstūrą.

Pabaigai

Obuolių pyragas su graikiniais riešutais yra vienas tų receptų, kurie visada pavyksta ir greitai tampa mėgstamiausiu. Jame dera švelni obuolių rūgštelė, riešutų traškumas ir sodrus, drėgnas pyrago vidus. Tai paprastas, bet patikimas kepinys, kurį galima kepti tiek kasdienai, tiek svečiams.

Kiekvienas pyragas įgauna savitą skonį – priklauso nuo obuolių rūšies, riešutų stambumo ar kepimo laiko. Tačiau esmė ta pati: gera nuotaika ir noras pasigaminti kažką tikro visada atneša geriausią rezultatą.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite