back to top
ReceptaiDesertaiMėlynių pyragas, kuris tirpsta burnoje – pabandykit patys

Mėlynių pyragas, kuris tirpsta burnoje – pabandykit patys

Mėlynių pyragas yra vienas iš tų desertų, kurio kvapas iš orkaitės sugrąžina vasaros prisiminimus. Saldžiarūgštės uogos puikiai dera su švelniai trapia tešla, o kiekvienas kąsnis tiesiog tirpsta burnoje.

Šis pyragas nereikalauja ypatingų įgūdžių – jį iškepti pavyks net ir pradedančiajam. O rezultatas tikrai pranoks lūkesčius – tobulas derinys prie kavos ar arbatos, savaitgalio pusryčiams ar jaukiam šeimos vakarui.

Mėlynių pyrago receptas

Šis pyragas stebina savo paprastumu – bet būtent tai ir žavi. Vos keli pagrindiniai ingredientai, o rezultatas – kvapnus, minkštas ir traškus pyragas su gaiviu mėlynių įdaru. Tobulas skanėstas, kai norisi kažko greito, bet ypatingo.

Jums reikės:

Tešlai:

  • 120g suminkštinto sviesto
  • 1 kiaušinio
  • 80g cukraus
  • 210g kvietinių miltų
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 0,5 a. š. malto cinamono
  • 0,5 a. š. druskos

Įdarui:

  • 200g mėlynių
  • 25g cukraus
  • 1,5 a. š. kukurūzų krakmolo

Gaminimo eiga žingsnis po žingsnio

Pirmiausia pasiruoškite visus ingredientus – sviestą išimkite iš šaldytuvo, kad suminkštėtų, o mėlynes nuplaukite ir nusausinkite.

  1. Paruoškite kepimo formą. Išklokite ją kepimo popieriumi – tiek dugną, tiek šonus. Geriausiai tiks 20 cm skersmens forma.
  2. Paruoškite sausą mišinį. Į dubenį persijokite miltus, įberkite kepimo miltelius, druską, cukrų ir cinamoną. Išmaišykite.
  3. Įmuškite kiaušinį. Lengvai jį išplakite ir supilkite į miltų mišinį. Maišykite, kol miltai sudrėks.
  4. Įdėkite sviestą. Sudėkite suminkštintą sviestą ir maišykite, kol tešla taps stambiais trupiniais.
  5. Formuokite pagrindą. 2/3 trupinių paskleiskite formos dugne ir suformuokite 1,5–2 cm aukščio kraštelius. Lengvai paspauskite.
  6. Dėkite įdarą. Ant tešlos tolygiai paskleiskite mėlynes. Cukrų sumaišykite su krakmolu ir pabarstykite ant uogų.
  7. Užbaikite viršų. Likusią tešlą sutarkuokite stambia tarka ir paskleiskite ant viršaus.
  8. Kepkite. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir kepkite apie 40–45 minutes, kol paviršius gražiai apskrus.
  9. Atvėsinkite. Leiskite pyragui atvėsti formoje, tada perkelkite į serviravimo lėkštę.

Kuo galima pagardinti mėlynių pyragą?

Mėlynių pyragas ruošiamos kepimo formoje – dedamos šviežios uogos ant tešlos.
Uogos rankomis tolygiai paskirstomos ant paruoštos tešlos. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Mėlynių pyragas pats savaime yra subtiliai saldus ir uogų gaivumu dvelkiantis desertas, tačiau vos kelios detalės gali paversti jį dar įspūdingesniu. Čia – kelios idėjos, kurios atskleis naujus skonio niuansus.

Vanilės natelė puikiai dera su mėlynių rūgštele. Į sausą tešlos mišinį galite įberti šiek tiek vanilinio cukraus arba įpilti lašelį vanilės ekstrakto. Tai suteiks pyragui švelnaus, jaukaus aromato.

Citrinos žievelė – dar viena subtili detalė, kuri sužadina skonio receptorius. Įberkite truputį smulkiai tarkuotos žievelės į tešlą ar pabarstykite ją prieš kepimą ant mėlynių – gausite šviežesnį, lengvesnį skonį.

Norisi daugiau tekstūros? Į trupinių viršų galima įmaišyti saujelę susmulkintų riešutų – migdolų, graikinių ar lazdynų. Jie suteikia malonų traškesį ir puikiai dera su vaisiniais pyragais.

Jei pyragą norite pateikti kaip desertą vakarienei – pridėkite rutuliuką vanilinių ledų ar šaukštą grietinėlės. Tai pavers paprastą pyragą šventišku skanėstu.

O gal norisi papildomo saldumo? Prieš patiekdami pabarstykite pyragą cukraus pudra. Ji ne tik gražiai atrodo, bet ir suteikia subtilų saldumą be papildomos glazūros.

Norėtumėt labiau rudeniško varianto? Įberkite žiupsnelį malto imbiero arba muskato riešuto – tai šildantys prieskoniai, kurie puikiai dera su mėlynėmis ir cinamonu.

Iš tiesų paprastas, bet nepaprastai gardus

Kartais viskas, ko reikia – tai klasikinis, šiltas pyrago gabalėlis ir puodelis arbatos. Mėlynių pyragas būtent toks – primena vaikystę, suvienija šeimą ir džiugina natūraliu skoniu be perteklinių ingredientų. Jo traški tešla ir gaivus uogų sluoksnis suteikia tobulą balansą tarp švelnumo ir ryškumo.

Šis pyragas tiks tiek kasdieniam skanėstui, tiek jaukiai šventei ar net netikėtai svečių viešnagei. Jis nesudėtingas, bet atrodo ir kvepia taip, kad tikrai paliks įspūdį. Pamėginkite, ir jis taps vienu mėgstamiausių jūsų namuose.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite