back to top
ReceptaiDesertaiLietiniai su bananais – kvapnūs, šilti ir saldūs kaip iš kavinės

Lietiniai su bananais – kvapnūs, šilti ir saldūs kaip iš kavinės

Kartais rytas prašosi kažko daugiau nei įprastos košės ar sumuštinio. Tuomet į sceną žengia lietiniai su bananais – švelnūs, saldūs ir nepaprastai kvapnūs. Tai tas patiekalas, kuris atrodo tarsi iš kavinės meniu, nors iš tikrųjų paruošiamas vos per keliolika minučių.

Banano ir karamelės derinys visada veikia. Kai cukrus susilieja su sviestu, o bananai karštame keptuvės dugne įgauna lengvą skrudimo atspalvį, namai prisipildo saldaus, šilto aromato. Tuo metu net paprasti lietiniai tampa tikru desertu.

Lietinių su bananais receptas

Bananai yra viena universaliausių vaisių rūšių, idealiai tinkanti tiek pusryčiams, tiek desertams. Kepant jie tampa dar saldesni, o jų minkštimas įgauna kremišką konsistenciją.

Kai prie jų prisideda rudasis cukrus ir sviestas, gaunamas švelnus karamelės sluoksnis, kuris puikiai dera su puriais blyneliais. Tai skonis, kuris primena kavinės desertą, tačiau pagaminamas per keliolika minučių – be streso ir brangių ingredientų.

Ingredientai

Tešlai reikės:

  • 2 kiaušinių,
  • 1 stiklinės miltų,
  • 1 stiklinės pieno,
  • ½ stiklinės vandens,
  • žiupsnelio druskos,
  • 1 šaukšto aliejaus arba tirpinto sviesto.

Įdarui:

  • 2–3 prinokusių bananų,
  • 1 šaukšto sviesto,
  • 2 šaukštų rudojo cukraus (pagal skonį).

Paprasti ingredientai, kuriuos rasi beveik kiekvienuose namuose, o kartu jie sukuria desertą, kuris atrodo daug įspūdingiau, nei iš tikrųjų reikalauja pastangų.

Gaminimo eiga

1. Paruošk tešlą. Kiaušinius suplak su pienu ir vandeniu, suberk miltus bei žiupsnelį druskos. Maišyk, kol neliks gumuliukų, tuomet įpilk šaukštą riebalų. Tešlą palik pastovėti 10 minučių – taip lietiniai taps elastingesni.

2. Iškepk lietinius. Keptuvę patepk trupučiu aliejaus, įpilk ploną sluoksnį tešlos ir kepk iki auksinės spalvos. Svarbu – neperkepti, kad būtų minkšti ir lengvai vyniojami.

3. Paruošk įdarą. Bananus supjaustyk riekelėmis ir dėk į įkaitintą keptuvę su sviestu. Pabarstyk rudu cukrumi, kepk kelias minutes, kol cukrus ištirps ir bananai apsitrauks karamele.

4. Sudėk viską drauge. Į kiekvieną lietinį dėk karamelizuotų bananų, susuk ir, jei nori, dar kartą trumpai pašildyk keptuvėje, kad būtų šilti ir šiek tiek traškesni kraštai.

Skonio deriniai ir patarimai

lietiniai su bananais – blyneliai su karamelizuotais bananais, šokolado užuomina ir mėtos lapeliais.
Kvapnus desertas su švelniu karamelės prieskoniu. Nuotrauka iš: shutterstock.com

Šiuos lietinius su bananais galima pritaikyti pagal nuotaiką. Jei mėgsti daugiau saldumo – patiek juos su šaukšteliu riešutų sviesto arba lašeliu kondensuoto pieno. Tai suteiks ne tik sodrumo, bet ir papildomo kremiškumo.

Norint gaivesnio skonio, tinka trupučiu citrinos sulčių apšlakstyti bananus dar prieš kepant – karamelė įgaus subtilų kontrastą. O jei nori išgauti ypatingą aromatą, pabandyk į cukrų įmaišyti žiupsnelį cinamono ar muskato – virtuvė iškart pakvips šventiškai.

Lietinius galima patiekti ir sluoksniuoti – tešlos blynai su karamelizuotais bananais pertepami jogurtu ar grietininiu kremu. Toks variantas atrodo įspūdingai, bet paruošiamas paprastai. Šie lietiniai su bananais – kaip mažas savaitgalio ritualas. Jie saldūs, bet ne per daug, o bananų karamelė sukuria švelnų, sviestinį skonį.

Patiek su trupučiu cukraus pudros, klevų sirupu ar šokolado padažu. Galima papildyti šviežiomis uogomis, riešutais ar šlakeliu grietinėlės – kiekvienas derinys tinka.

Pabaigai – šiluma, kuri pabunda nuo pirmo kąsnio

Tokie lietiniai primena, kad laimė slypi mažuose dalykuose – šiltame blyne, lydyto sviesto kvape ir akimirkoje, kai ant šakutės balansas tarp saldumo ir švelnumo tiesiog tobulas.

Pusryčiai, kurie atrodo kaip desertas, visada pakelia nuotaiką. Pasigamink juos be skubėjimo, mėgaukis ir pasidalink su tais, su kuriais gera sėdėti prie stalo.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite