back to top
ReceptaiDesertaiAbrikosų pyragas su grietinėlės užpilu – tirpsta burnoje

Abrikosų pyragas su grietinėlės užpilu – tirpsta burnoje

Abrikosų pyragas su grietinėlės užpilu – tai desertas, kuris kaskart nustebina tiek skoniu, tiek išvaizda. Švelni tešla, šviežių abrikosų rūgštelė ir šiltas grietinėlės užpilas susilieja į vieną nepaprastai gardų vasarišką kepinį. Jis ne tik puikiai tinka prie arbatos ar kavos, bet ir maloniai pradžiugins svečius bei šeimos narius.

Receptas ypač paprastas, todėl jį lengvai paruoš net pradedantieji. Pyragas tinka ir šiltas, ir visiškai atvėsęs – jo tekstūra lieka minkšta, o skonis dar ilgai išlieka atmintyje. Tai vienas tų desertų, kurių norisi kepti vėl ir vėl.

Abrikosų pyragas su grietinėlės užpilu: receptas

Šis abrikosų pyragas yra tikras vasaros gardėsis, kuris sužavės tiek savo skoniu, tiek paruošimo paprastumu. Kepinys pavyksta iš pirmo karto: puri tešla, sultingi vaisiai ir švelnus, vos karamelizuotas užpilas sukuria nuostabų derinį. Gaminimas neužima daug laiko, o rezultatas – tarsi iš konditerijos vitrinos.

Lengvai pagaminamas, puikiai tinka šventiniam stalui ar jaukiam šeimos desertui. Tereikės šviežių abrikosų, paprastų tešlos ingredientų ir kelių minučių, kad paruoštumėte kremišką užpilą – visa kita padarys orkaitė.

Jums reikės:

Tešlai:

  • 3 kiaušiniai
  • 200g cukraus
  • 10g vanilinio cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • 120g grietinės arba natūralaus jogurto
  • 60g bekvapio aliejaus
  • 250g miltų
  • 2 a. š. kepimo miltelių
  • 300–350g šviežių abrikosų

Grietinėlės užpilui:

  • 100g grietinėlės (15 %)
  • 50g sviesto
  • 100g cukraus

Kaip pagaminti šį pyragą žingsnis po žingsnio

1. Kiaušinius išplakite su cukrumi. Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Plakite, kol masė taps puri ir šviesi.

2. Įmaišykite skystus produktus. Supilkite grietinę arba jogurtą, gerai išmaišykite. Tuomet įpilkite aliejų ir dar kartą permaišykite iki vientisos masės.

3. Įsijokite sausus ingredientus. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir atsargiai įmaišykite į tešlą. Maišykite, kol nebeliks sausų miltų.

4. Sudėkite į formą. Kepimo formą (apie 22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi. Supilkite tešlą ir tolygiai paskirstykite. Ant viršaus išdėliokite per pusę perpjautus abrikosus, lengvai įspauskite.

5. Kepkite. Pyragą dėkite į įkaitintą 180 °C orkaitę ir kepkite apie 30–35 minutes, kol įsmeigus pagaliuką jis išeis sausas.

6. Paruoškite grietinėlės užpilą. Kol pyragas kepa, į puodelį supilkite grietinėlę, sudėkite sviestą ir cukrų. Kaitinkite maišydami apie 5 minutes, kol masė šiek tiek sutirštės.

7. Užpilkite pyragą. Išimkite karštą pyragą iš orkaitės, dažnai subadykite paviršių medine pagaliuku ir tolygiai užpilkite karštu grietinėlės užpilu. Palikite, kad įsigertų.


Pyragą galima patiekti tiek šiltą, tiek visiškai atvėsusį – abiem atvejais jis tiesiog tirpsta burnoje.

Kaip pagardinti šį pyragą dar labiau

Abrikosų pyragas su grietinėlės užpilu supjaustytas kvadratais – švelnus desertas su traškia trupinių plutele.
Vasaros skanėstas su abrikosais ir trupiniais. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Jei norite, kad abrikosų pyragas būtų dar aromatingesnis, galite į tešlą įberti šiek tiek tarkuotos citrinos žievelės arba porą lašų migdolų esencijos. Šie prieskoniai ypač dera su abrikosais ir suteikia desertui išraiškingesnį skonį.

Taip pat pyragą galite paskaninti trupučiu cinamono arba muskato riešuto – ypač jei kepate vėsesniu metų laiku, kai norisi šildančių prieskonių. Jei mėgstate saldžiau, ant pyrago prieš kepant galima pabarstyti rudojo cukraus – jis išsilydys ir suformuos karamelinį sluoksnį.

Dar viena idėja – patiekti pyragą su plakta grietinėle, vaniliniais ledais ar šaukšteliu vaisinės uogienės. Tokie pagardai ne tik praturtins skonį, bet ir pavers paprastą pyragą tikru desertu svečiams.

Verta išbandyti jau šiandien

Abrikosų pyragas ne tik gardus desertas, bet ir puiki proga nustebinti save ar artimuosius. Jam nereikia įmantrių ingredientų, o paruošimas – paprastas ir malonus, net jei nesate patyręs kepėjas.

Abrikosų rūgštelė, grietinėlės užpilo švelnumas ir puri tešla sukuria tobulą skonio balansą, kuris tiesiog tirpsta burnoje. Pasigaminkite šį vasaros skanėstą ir mėgaukitės kiekvienu kąsniu su puodeliu mėgstamos arbatos ar kavos.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite