back to top
ReceptaiBaklažanai žiemai – taip skanu, kad darysite dvigubą porciją

Baklažanai žiemai – taip skanu, kad darysite dvigubą porciją

Baklažanai – viena tų daržovių, kurios žiemą tampa tikru atradimu. Iš pirmo žvilgsnio jie gali pasirodyti paprasti, tačiau tinkamai paruošti ir užkonservuoti, baklažanai pavirsta neįtikėtinai gardžiu užkandžiu ar garnyru prie pagrindinių patiekalų.

Šis receptas – tai spalvingas derinys iš baklažanų, pomidorų ir paprikų, pagardintas česnaku bei lengva aštresne nata. Rezultatas – aromatinga daržovių mišrainė, kuri puikiai laikosi per visą žiemą, o paragavus sunku sustoti ties viena porcija.

Tai vienas tų receptų, kurį verta gaminti ne vieną, o iš karto dvigubą porciją – nes atsargos dingsta greičiau, nei tikitės.

Baklažanai žiemai – receptas

Rekomenduojama rinktis jaunus, elastingus baklažanus su plona odele – jie turi mažiau sėklų ir švelnesnį skonį.

Šis receptas apjungia baklažanus, pomidorus ir paprikas į sodrų daržovių troškinį, kuris uždarytas į stiklainius puikiai laikosi net ir be rūsio.

Ingredientai:

  • Baklažanai – 2 kg
  • Pomidorai – 3 kg (arba 3 l paruošto pomidorų sulčių)
  • Vanduo – 1 stiklinė (jei naudojate šviežius pomidorus)
  • Paprika (saldžioji) – 1 kg
  • Aitriosios paprikos – 2 vnt.
  • Česnakas – 4 galvutės
  • Cukrus – 1 stiklinė (apie 250 ml)
  • Druska (stambesnė, be priedų) – 2 valgomieji šaukštai su kaupu
  • Augalinis aliejus (rafinuotas) – 2 stiklinės
  • 9 % actas – 1 stiklinė

Išeiga: apie 14 stiklainių po 0,5 l.

Gaminimo eiga

Pirmiausia pasiruoškite pomidorus. Juos nuplaukite, supjaustykite dalimis ir sudėkite į didelį puodą. Jei naudojate pomidorų sultis, šį etapą galite praleisti – tiesiog supilkite jas į puodą. Į pomidorus įberkite druskos, cukraus ir supilkite aliejų. Užkaiskite ant vidutinės ugnies, kartais pamaišykite, kad neprisviltų.

Kol pomidorai troškinasi, pasiruoškite kitus ingredientus. Česnaką nulupkite, o aitriąsias paprikas nuplaukite. Jas kartu sumalkite mėsmale arba smulkiai sutrinkite trintuvu. Saldžiąsias paprikas supjaustykite ne per plonomis juostelėmis – taip jos išliks tvirtesnės, bet nesunaikins bendro troškinio vientisumo.

Baklažanus nuplaukite, nupjaukite kotelius ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Stenkitės, kad gabaliukai būtų panašaus dydžio – taip jie tolygiai suvirs.

Kai pomidorai užverda ir pradeda leisti sultis, į puodą sudėkite paprikas bei česnako–aitriųjų paprikų masę. Gerai išmaišykite ir virkite dar 5–7 minutes. Po to suberkite supjaustytus baklažanus. Iš pradžių gali atrodyti, kad skysčio mažoka, tačiau verdant daržovės paleis daug sulčių, todėl jų tikrai užteks. Jei vis dėlto trūksta – įpilkite stiklinę karšto vandens.

Troškinkite masę 30–40 minučių ant vidutinės ugnies, retkarčiais pamaišydami. Baigiant virti, supilkite actą, dar kartą gerai išmaišykite ir užvirinkite.

Paruoštą karštą mišrainę nedelsiant supilstykite į sterilizuotus stiklainius. Sandariai užsukite dangtelius, apverskite stiklainius dugnu į viršų ir palikite, kol visiškai atvės.

Patarimai ir laikymas

Baklažanai žiemai stiklainyje su pomidorais ir paprika ant medinės lentelės
Baklažanai žiemai su pomidorais ir paprika. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Kad baklažanai būtų patys skaniausi, rinkitės jaunus, vidutinio dydžio vaisius su plona odele. Tokie baklažanai turi mažiau sėklų ir būna švelnesnio skonio. Jei vaisiai pernokę ar kieti, užkandis gali išeiti kartokas.

Aitriųjų paprikų sėklas galite reguliuoti pagal savo skonį – palikus daugiau, mišrainė bus pikantiškesnė, o be jų skonis išliks švelnesnis. Česnaką taip pat galima dėti gausiau – laikui bėgant jo aštrumas kiek sumažėja, tad žiemą skonis išlieka subalansuotas.

Svarbu ir aliejaus pasirinkimas – naudokite rafinuotą, be stipraus kvapo. Jei norite švelnesnio aromato, dalį aliejaus galima pakeisti alyvuogių.

Stiklainius laikykite vėsioje, tamsioje vietoje. Net jei neturite rūsio, tokie baklažanai žiemai puikiai išsilaiko sandėliuke ar ant uždaro balkono. Patiekti juos galite kaip garnyrą prie mėsos, kaip užkandį su duona ar net kaip pagrindinį daržovių patiekalą vakarienei.

Pabaigai

Baklažanai – viena tų daržovių, kurios atsiskleidžia visu grožiu būtent žiemą. Tinkamai paruošti ir užkonservuoti, jie tampa tikru stalo puošmeniu – sodrūs, kvapnūs, su lengva aštresne nata. Šis baklažanai žiemai receptas yra paprastas, bet rezultatas pranoksta lūkesčius.

Jeigu mėgstate daržovių mišraines, tikrai verta gaminti dvigubą porciją – stiklainiai išgaruoja greitai, nes tokie baklažanai tinka ir kaip užkandis, ir kaip garnyras. Tai receptas, kuris sujungia tradiciją ir skonį, išlikdamas aktualus kiekvienoje virtuvėje.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite