back to top
PatarimaiMaistas, kuris stipriai kenkia jūsų sąnariams – valgote jį kasdien

Maistas, kuris stipriai kenkia jūsų sąnariams – valgote jį kasdien

Sąnarių skausmas, tempimas ar stingimas dažnai laikomas amžiaus ar traumų pasekme, bet ne visada taip yra. Dažnai tikroji priežastis slypi tame, ką kasdien valgome. Maistas sąnariams kenkia, ir kartais net nesusimąstome, kad įprasti produktai gali prisidėti prie uždegimo.

Kartais net įprasti kasdieniai patiekalai tampa priežastimi, kodėl sąnariai pradeda „siųsti signalus“. Organizmas pamažu reaguoja, o tada vieną dieną pajuntame skausmą ar judesių ribotumą, kurio nebebegalima ignoruoti.

Ženklai, kurie rodo, kad maistas apkrauna sąnarius

Kūnas dažnai siunčia signalus daug anksčiau, nei mes spėjame susimąstyti, jog problema gali būti mityboje. Sąnariai – viena iš tų vietų, kur uždegimas pasijunta greičiausiai. Jei po įprastų patiekalų jaučiatės sunkiau ar skauda, verta atkreipti dėmesį.

Ne visiems simptomai pasireiškia vienodai. Vienam tai gali būti rytinis sąstingis, kitam – tinimas ar aštresnis skausmas po nedidelio krūvio. Tačiau yra keli bendri požymiai, rodantys, kad sąnariams nepatinka tai, kas dažnai atsiduria lėkštėje.

Dažniausi signalai:

  • Skausmas keliuose ar klubuose be aiškios priežasties
  • Pirštų sąstingis rytais
  • Tinimas aplink sąnarius
  • Nemalonus traškėjimas judant
  • Greitai atsirandantis nuovargis fizinio krūvio metu
  • Skausmas, kuris stiprėja po tam tikro maisto
  • Mažesnis judesių diapazonas, sunkiau pasilenkti ar atsistoti
  • Jautrumas orų kaitai, kai sąnariai pradeda mausti

Šie simptomai nebūtinai iš karto reiškia rimtą ligą, bet jei jie kartojasi, verta pažiūrėti į savo kasdienę mitybą. Kartais paprastas pokytis – mažiau cukraus ar perdirbtų produktų – jau duoda palengvėjimą.

Sąnariai labai greitai parodo, ar pasirenkame tinkamą kelią. Jeigu pradėjus keisti mitybą simptomai švelnėja, tai aiškus ženklas, kad judame teisinga kryptimi.

Įprasti produktai, kurie tampa problema sąnariams

Atrodo, valgome visai paprastus dalykus – tai, ką randame parduotuvėje ar kasdien pasigaminame namuose. Tačiau būtent tokie produktai dažniausiai tampa uždegimo šaltiniu. Dalis jų suteikia tik trumpalaikį sotumą, bet ilgainiui silpnina organizmą ir pirmiausia paveikia sąnarius.

Didžiausia bėda – perdirbtas maistas. Jame gausu priedų, cukraus, rafinuotų miltų ar riebalų, kurie skatina uždegiminius procesus. Jei tokie patiekalai tampa kasdieniu įpročiu, sąnariai greitai pradeda priminti apie save.

Štai kokių produktų geriau nevartoti per dažnai, jei norisi išsaugoti sąnarių lengvumą ir sveikatą:

  • Greito maisto patiekalai – picos, burgeriai ar keptos bulvytės.
  • Saldaus skonio pagundos – pyragai, bandelės, šokoladiniai batonėliai.
  • Balti miltiniai gaminiai – duona, makaronai, bandelės.
  • Perdirbta mėsa – dešrelės, paštetai, rūkytos dešros.
  • Traškučiai ir užkandžiai – kupini druskos ir transriebalų.
  • Margarinas bei rafinuoti aliejai – prastai veikiantys visą organizmą.
  • Gazuoti gėrimai – ypač tie, kuriuose daug cukraus.
  • Perdirbti pieno desertai – jogurtai su priedais, saldūs sūreliai.
  • Balti ryžiai ar makaronai – neturi daug naudingų medžiagų.
  • Šaldyti pusfabrikačiai – paprastas, bet sąnariams nenaudingas sprendimas.

Šie produktai neatrodo pavojingi, bet jei jie tampa įpročiu, organizmas ima „saugotis“ uždegimo forma. Sąnariai tampa jautrūs, atsiranda tinimas ar diskomfortas net po nedidelio krūvio.

Kaip padėti sąnariams?

Maistas sąnariams kenkia – moteris laiko skaudančią ranką, varginamą uždegimo.
Pirštų sąnarių skausmas gali paaštrėti dėl netinkamos mitybos. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Gerai tai, kad sąnariai reaguoja ne tik į tai, kas kenkia, bet ir į tai, kas juos stiprina. Nereikia visko iš karto išbraukti iš raciono – daug paprasčiau palaipsniui pakeisti dalį įpročių.

Vietoje saldumynų galima rinktis vaisius ar uogas – jie suteikia saldumo, bet tuo pačiu ir antioksidantų, kurie ramina uždegimą. Baltą duoną ar bandeles verta pakeisti pilno grūdo gaminiais – jie sotūs ir neapkrauna sąnarių.

Margarinas ir rafinuoti aliejai lengvai pakeičiami alyvuogių ar linų sėmenų aliejumi. Toks riebalų šaltinis padeda palaikyti pusiausvyrą organizme. Vietoje dešrų ar dešrelių verta dažniau rinktis žuvį, ypač riebesnę, arba tiesiog liesą mėsą be priedų.

Paprasta taisyklė – kuo natūralesnis ir mažiau apdorotas produktas, tuo geriau sąnariams. Net vienas pakeistas patiekalas per dieną ilgainiui duoda rezultatų.

Pabaigai

Sąnarių skausmas nebūtinai turi tapti kasdienybe ar amžiaus palydovu. Dažnai priežastis slepiasi pačiuose paprasčiausiuose įpročiuose – ypač mityboje. Maistas sąnariams kenkia, kai jis nuolat perdirbtas, saldus ar kupinas priedų, ir organizmas galiausiai pradeda reaguoti skausmu bei diskomfortu.

Gera žinia ta, kad kiekvienas gali tai pakeisti. Net ir mažos korekcijos lėkštėje palengvina sąnarių darbą, o laikui bėgant jie tampa laisvesni, lankstesni ir mažiau primena apie save. Stebėkite, kaip jaučiatės, keiskite įpročius po truputį ir duokite kūnui tai, kas jį palaiko. Sąnariai už tai tikrai padėkos.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite