Maistas akims dažnai pasirodo daug paprastesnis, nei žmonės įsivaizduoja. Kartais užtenka pažvelgti į tai, ką valgė mūsų seneliai, ir supranti, kodėl jie išlaikė aišką regėjimą net sulaukę garbaus amžiaus. Jie tiesiog rinkosi produktus, kurie maitino akis be jokių ypatingų pastangų.
Akys greičiau pavargsta, kai trūksta vitaminų, gerųjų riebalų ir stiprinančių medžiagų. Vaizdas tampa miglotas, smulkūs tekstai nebe taip lengvai įskaitomi, o vakare atrodo, kad šviesos per mažai. Tokią būseną galima palengvinti gana paprastai.
Kodėl akys silpsta greičiau, nei pastebime
Akys dažnai pavargsta nepastebimai. Vieną dieną atrodo, kad tekstas tiesiog per smulkus, kitą jau prireikia daugiau šviesos, o vakare viskas tarsi apsitraukia lengvu rūku. Taip kūnas parodo, kad akims trūksta poilsio ir reikalingų medžiagų, kurios palaiko tinklainę ir apsaugo nuo per didelio įtempimo.
Didelę įtaką turi ilgas buvimas prie ekranų, blankus apšvietimas, nuolatinis skubėjimas ir prastesnis miegas. Pridėjus netinkamą mitybą, akys tampa jautresnės, greičiau išsausėja ir prasčiau susidoroja su apkrova. Regėjimas ima silpti nepastebimai, nes akys retai siunčia aiškius signalus, kad joms kažkas negerai.
Kai organizmui trūksta vitaminų A, C, E ar Omega-3, akys dirba sunkiau nei turėtų. Vaizdas pradeda varginti, o smulkios detalės tampa iššūkiu. Geriausia žinia ta, kad situaciją galima pakreipti į gerą pusę tiesiog sausai įvertinus savo mitybą ir į ją įtraukus produktus, kurie maitina akis iš vidaus.
Produktai, kurie natūraliai stiprina regėjimą

Akys labai greitai pajunta, ką valgome. Kai maiste trūksta vitaminų, gerųjų riebalų ar antioksidantų, vaizdas tampa miglotas, akys išsausėja, o vakare reikia vis daugiau pastangų, kad matytume aiškiai. Tinkamai parinkti produktai gali palengvinti šią būklę ir suteikti akims daugiau atsparumo.
Stiprinantis maistas padeda tinklainei geriau dirbti, palaiko kraujotaką ir mažina nuovargį. Tai nėra sudėtinga ar brangu. Dažniausiai tie produktai jau guli virtuvėje arba juos lengva įtraukti į dienos meniu.
Produktai, kurie maitina akis
Morkos
Jose esantis beta karotenas reikalingas tinklainei. Morkos padeda išvengti akių sausėjimo ir palaiko aiškesnį vaizdą tamsesnėmis valandomis.
Mėlynės
Padeda kapiliarams ir mažina akių nuovargį po ekranų. Mėlynės naudingos tiems, kurių akys greitai pavargsta arba jautrios šviesai.
Kiaušiniai
Trynyje esantys liuteinas ir zeaksantinas saugo akis nuo ryškios šviesos poveikio ir lėtina senėjimą.
Špinatai ir kiti žalumynai
Lapinės daržovės padeda apsaugoti tinklainę ir mažina riziką susidurti su degeneraciniais procesais.
Avokadai
Gerųjų riebalų šaltinis, padedantis organizmui pasisavinti vitaminus A ir E. Ypač naudinga sausėjančioms akims.
Riešutai ir sėklos
Turi Omega 3 ir vitamino E. Šios medžiagos padeda akis išlaikyti drėgnas ir mažiau pavargusias.
Lašiša, skumbrė, silkė
Riebi žuvis mažina uždegiminius procesus akyse ir stiprina tinklainę.
Juodasis šokoladas
Gerina kraujotaką ir gali suteikti ryškesnį matymą. Nedidelis gabalėlis yra visiškai pakankamas.
Taip pat skaitykite – Arbatos stiprinančios regėjimą.
Stiprų poveikį suteikia ne tik pats produktas, bet ir tai, kaip dažnai šiuos produktus vartojat. Akims naudingi vitaminai kaupsis pamažu, todėl geriausia, kuomet vartojama reguliariai. Tuomet akys pradeda dirbti lengviau, nes nebereikia kovoti su sausumu ar nuovargiu.
Jei tokį maistą valgome nuolat, pokyčiai jaučiasi aiškiai. Akys nebe taip greitai pavargsta, vaizdas tampa ryškesnis, o vakare reikia mažiau pastangų, kad matytume aiškiai. Tai paprastas ir veiksmingas būdas stiprinti regėjimą iš vidaus.
Kada tikėtis poveikio?
Akių būklė keičiasi lėtai, todėl nereikėtų tikėtis akivaizdaus skirtumo po kelių dienų. Regėjimas silpnėja pamažu, ir taip pat pamažu ima gerėti, kai akys gauna tai, ko joms reikia. Vitaminai, antioksidantai ir gerieji riebalai kaupiasi organizme, o tinklainė pradeda dirbti lengviau.
Pirmi požymiai dažniausiai pasireiškia po kelių savaičių. Akys mažiau sausėja, vakare vaizdas nebe taip greitai aptemsta, o smulkūs tekstai atrodo aiškesni. Tai ženklas, kad akys gauna daugiau apsaugos, o jų audiniai lengviau susidoroja su kasdiene apkrova.
Stipresnis poveikis atsiranda vėliau. Po kelių mėnesių daug žmonių pastebi, kad akys nebe taip greitai pavargsta dirbant prie kompiuterio, ryškiau matosi kontrastai, o šviesa nebeerzina taip stipriai kaip anksčiau. Tai rodo, kad tinklainė geriau aprūpinama reikalingomis medžiagomis.
Svarbiausia yra pastovumas. Vienkartinė porcija morkų ar kelios mėlynės nepakeis situacijos. Akims reikalingas nuolatinis vitaminų A, C, E, liuteino, zeaksantino ir Omega 3 kiekis, todėl įtraukus šį maistą į lėkštę, poveikis tampa ilgalaikis ir stabilesnis. Tokiu būdu akys išlieka stipresnės net senstant.
Sustiprės ne tik akys, bet ir visas organizmas
Akims naudingi produktai veikia ne tik regėjimą. Kai maiste daugiau vitaminų, mineralų ir gerųjų riebalų, visas kūnas gauna papildomos jėgos. Pokyčiai dažniausiai prasideda nuo geresnės savijautos, o tik tada pereina prie ryškesnio matymo.
Toks maistas lengvai pritaikomas kasdienybėje. Nereikia jokių sudėtingų patiekalų ar brangių produktų. Pakanka kelių nedidelių pakeitimų, kad akys ir organizmas jaustųsi stipresni.
Nauda sveikatai
- Stipresnė imuninė sistema
- Mažesnis uždegimų kiekis organizme
- Geresnė kraujotaka
- Didesnė energija
- Aiškesnis mąstymas
- Stabilesnė nuotaika
- Sveikesnė oda
- Greitesnis atsistatymas po nuovargio
- Tvirtesnės nervų ląstelės
- Geresnė miego kokybė
Maistas akims tampa paprastu būdu sustiprinti visą kūną. Kai lėkštėje atsiranda daugiau naudingų produktų, akys dirba lengviau, o organizmas reaguoja į geresnę mitybą aiškesniu matymu ir geresne savijauta.
