back to top
Natūrali medicinaSultinys, kuris gydo žarnyną – vos vienas puodelis per dieną

Sultinys, kuris gydo žarnyną – vos vienas puodelis per dieną

Cukrų, riebalus ar perdirbtą maistą mūsų organizmas virškina sunkiai – ypač kai to prisikaupia per kelias dienas. Tada atsiranda sunkumo jausmas, pilvo pūtimas, vangumas. Kūnas pats bando tvarkytis, bet jam reikia šiek tiek pagalbos.

Tam puikiai tinka sultys žarnyno valymui – paprastas, natūralus mišinys iš daržovių, kuris švelniai išjudina virškinimo sistemą ir padeda jai atsigauti. Šios sultys ne tik valo, bet ir maitina – jose gausu vitaminų, skaidulų ir natūralių junginių, kurie palaiko žarnyno veiklą be jokių dirbtinių priedų.

Daržovių sulčių receptas

Šios sultys paruošiamos labai paprastai, o visus ingredientus dažniausiai turime namuose. Svarbiausia – naudoti šviežias, kokybiškas daržoves, nes nuo to priklauso tiek skonis, tiek poveikis žarnynui.

Ingredientai:

  • 2 salierų stiebai
  • 2 morkos
  • 2 pomidorai
  • 1 mažas svogūnas
  • 1–2 česnako skiltelės
  • Žiupsnelis maltų laurų lapų arba 1 džiovintas lapelis
  • Mažas gabalėlis imbiero (nebūtina, bet suteikia šilumos pojūtį)
  • 1 stiklinė šilto vandens arba daržovių sultinio

Daržoves nuplaukite ir susmulkinkite. Sudėkite į trintuvą arba sulčiaspaudę, supilkite vandenį ar sultinį ir sutrinkite iki vientisos konsistencijos. Jei norite lengvesnių sulčių – nukoškite.

Geriausia gerti šias sultis kambario temperatūros, ryte prieš valgį arba praėjus bent 2 valandoms po maisto. Taip veikliosios medžiagos lengviau pasisavinamos ir žarnynas pradeda švelniai dirbti.

Sulčių poveikis jaučiamas ne tik virškinime

Šios daržovių sultys veikia kaip natūrali pagalba virškinimo sistemai – jos ne tik valo, bet ir maitina žarnyną iš vidaus. Dėl savo sudėties sultys veikia švelniai, bet labai efektyviai: jos išjudina žarnyno veiklą, mažina uždegimus, ramina gleivinę ir padeda organizmui greičiau atsikratyti to, kas jį apkrauna.

Salierai, morkos, pomidorai, česnakas ir imbieras – kiekvienas ingredientas čia atlieka savo svarbų darbą. Kartu jie sudaro galingą derinį, kuris padeda ne tik virškinimui, bet ir visam kūnui. Vos keli gurkšniai kasdien gali pastebimai pagerinti savijautą, suteikti lengvumo jausmą ir net pagerinti odos būklę.

Papildoma auda sveikatai

  1. Gerina virškinimą – skaidulos ir augaliniai fermentai aktyvina žarnyno veiklą.
  2. Mažina pilvo pūtimą – sultys padeda pašalinti dujų perteklių ir skysčių sankaupas.
  3. Ramino žarnyno gleivinę – tinka, kai jaučiamas dirginimas ar sunkumas po valgio.
  4. Padeda atkurti mikroflorą – natūralūs prebiotikai iš daržovių maitina gerąsias bakterijas.
  5. Stiprina imuninę sistemą – česnakas ir imbieras veikia antibakteriškai ir priešuždegimiškai.
  6. Mažina toksinų kiekį – salierai ir morkos padeda kepenims greičiau pašalinti atliekas.
  7. Gerina odos išvaizdą – švarus žarnynas tiesiogiai atsispindi skaistesnėje odoje.
  8. Suteikia energijos – natūralūs vitaminai ir mineralai atgaivina kūną be cukraus ar kavos.

Kada ir kaip gerti, kad sultys padarytų savo darbą iki galo

Sultys žarnyno valymui – stiklinis puodelis su šiltu gėrimu ir prieskoniais šalia balto metalinio puodo ant medinės lentelės.
Maistingas daržovių gėrimas, padedantis atkurti žarnyno pusiausvyrą. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Kad sultys žarnyno valymui veiktų ne simboliškai, o iš tikrųjų, svarbu ne tik jų sudėtis, bet ir kada jas geriame. Pirmiausia – rytas. Tuščias skrandis yra geriausias laikas, nes kūnas dar neapkrautas maistu, o žarnynas greitai sugeria visas veikliąsias medžiagas. Vos viena stiklinė prieš pusryčius pažadina virškinimą, švelniai paskatina judėjimą žarnyne ir paruošia kūną dienai.

Vakare šios sultys taip pat naudingos, ypač jei diena buvo sunki ar valgiai – riebesni. Išgertos likus maždaug valandai iki miego, jos padeda žarnynui nurimti, sumažina pūtimą ir palengvina ryto jausmą.

Svarbiausia – nepadauginti. Pakanka vienos stiklinės per dieną, o geriausia – kas antrą dieną, kad organizmas turėtų laiko prisitaikyti. Ir dar viena smulkmena, bet svarbi: sultis gerkite lėtai, mažais gurkšniais. Tada ne tik žarnynas, bet ir visas kūnas tarsi atsipalaiduoja.

Tokios mažos, bet nuoseklios rutinos dažnai duoda daugiau naudos nei brangūs papildai. Jei tai tampa įpročiu, kūnas pats atsilygina lengvumu, gera savijauta ir ramesniu virškinimu.

Apibendrinimas

Kai pradedi gerti sultis žarnyno valymui, kūnas greitai parodo, kad jam to reikėjo. Virškinimas tampa ramesnis, pilvas nebesipučia, o lengvumo jausmas išlieka visą dieną. Net energijos daugiau – ne tokios dirbtinės kaip iš kavos, o natūralios, tarsi kūnas pats pradėtų veikti sklandžiau.

Tai labai paprastas gėrimas, tačiau gali pakeisti savijautą. Nereikia nei brangių priemonių, nei didelių pastangų – tik kelios minutės ryte, šviežios daržovės ir stiklinė sulčių. Kai pajunti rezultatą, šis mažas rytinis veiksmas tampa tiesiog maloniu startu dienai.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite