back to top
Natūrali medicinaSumaišykite bananų žieveles su šiuo ingredientu – padeda sveikatai

Sumaišykite bananų žieveles su šiuo ingredientu – padeda sveikatai

Ar kada pagalvojote, kad bananų žievės gali būti vertingos sveikatai, o ne tik atliekos? Dauguma žmonių jas išmeta, net nesusimąstydami, kad būtent jose slypi daugybė naudingų medžiagų.

Iš tiesų, bananų žievės sveikatai gali suteikti daugiau naudos nei pats vaisius – nuo virškinimo gerinimo iki imuniteto stiprinimo ir net odos būklės gerinimo.

Šis paprastas, bet netikėtas receptas atskleidžia, kaip panaudoti bananų žieves kartu su ryžiais, kad gautumėte gardų, maistingą ir tvarų patiekalą. Tai puikus pavyzdys, kaip maistas gali būti ne tik skanus, bet ir draugiškas jūsų kūnui bei aplinkai.

Kodėl bananų žievės tokios vertingos

Bananų žievės dažnai laikomos atliekomis, tačiau jos iš tikrųjų yra tikras natūralių maistinių medžiagų lobynas. Jos ne tik padeda palaikyti virškinimo sveikatą, bet ir teigiamai veikia širdį, nervų sistemą bei odos būklę.

Įtraukus jas į kasdienę mitybą, galima gauti papildomų vitaminų, mineralų ir antioksidantų, kurie stiprina viso kūno funkcijas.

Kalis širdies ir raumenų sveikatai

Bananų žievėse esantis kalis padeda reguliuoti kraujospūdį, stiprina širdies raumenį ir palaiko tinkamą nervų veiklą. Ši medžiaga itin svarbi žmonėms, norintiems išvengti širdies ritmo sutrikimų ar raumenų spazmų.

Magnis ramesnei nervų sistemai

Magnis – dar viena vertinga medžiaga, esanti bananų žievėse. Jis padeda kovoti su stresu, gerina miego kokybę ir mažina raumenų įtampą. Be to, šis mineralas prisideda prie energijos gamybos organizme.

Skaidulos geresniam virškinimui

Bananų žievės gausios skaidulų, kurios gerina žarnyno veiklą, padeda palaikyti sotumo jausmą ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Tai ypač naudinga tiems, kurie siekia subalansuotos mitybos ir geresnio virškinimo.

Antioksidantai kovai su uždegimu

Žievėse randami antioksidantai padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, lėtina senėjimo procesus ir mažina uždegimus organizme.

Jie taip pat prisideda prie sveikesnės odos, padeda išvengti spuogų ir suteikia natūralų švytėjimą.

Receptas: ryžiai su bananų žievelių kariu

Šis patiekalas – puikus būdas išnaudoti visą bananą, net ir jo žievę. Švelniai salstelėjęs, kreminis ir kvapnus bananų žievelių karis puikiai dera su ryžiais, o svarbiausia – suteikia organizmui daugybę naudingų medžiagų.

Ingredientai

  • Žievės nuo 2 prinokusių bananų (geriausia ekologiškų)
  • 1 puodelis basmati arba jazminų ryžių
  • 1 skardinė kokosų pieno
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas (smulkiai supjaustytas)
  • 2 česnako skiltelės (susmulkintos)
  • 1 arbatinis šaukštelis tarkuoto imbiero
  • 1 arbatinis šaukštelis ciberžolės
  • 1 arbatinis šaukštelis kumino
  • 1 arbatinis šaukštelis kalendros miltelių
  • 1 valgomasis šaukštas alyvuogių arba kokosų aliejaus
  • ½ puodelio daržovių sultinio arba vandens
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Šviežia kalendra papuošimui

Paruošimas žingsnis po žingsnio

Paruoškite bananų žieves

Nulupkite bananus (vaisių panaudokite kitur), žieves sudėkite į dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu su žiupsneliu druskos.

Palaikykite apie 30 minučių – taip žievės suminkštės ir praras kartumą. Tuomet jas nusausinkite ir supjaustykite plonomis juostelėmis.

Išvirkite ryžius

Ryžius gerai perplaukite, kol vanduo taps skaidrus. Tuomet virkite juos su kokosų pienu ir šiek tiek vandens – apie 2 cm virš ryžių paviršiaus. Kai užvirs, sumažinkite kaitrą, uždenkite ir virkite, kol ryžiai taps minkšti ir birūs.

Paruoškite bananų žievelių karį

Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Suberkite kumino, kalendros ir ciberžolės prieskonius, švelniai pakepinkite 1–2 minutes, kol pasklis aromatas. Tuomet sudėkite svogūną, česnaką ir imbierą – kepkite, kol daržovės suminkštės.

Įmaišykite supjaustytas bananų žieves, įpilkite daržovių sultinio ir troškinkite 5–7 minutes, kol viskas susijungs į kvapnų, švelnų padažą.

Patiekimas

Patiekite karį ant ryžių, papuoškite šviežia kalendra. Šis patiekalas skanus tiek šiltas, tiek atvėsęs, o jo skonis dar labiau atsiskleidžia kitą dieną.

Baltųjų ryžių dubuo su grūdais ir ryžių varpomis – pagrindinis ingredientas bananų žievelių patiekalams.
Ryžiai – puikus pagrindas įvairiems sveikiems patiekalams, įskaitant ir bananų žievelių karį, padedantį išlaikyti subalansuotą mitybą. Nuotrauka: shutterstock.com

Bananų žievelių nauda sveikatai

Nors daugelis bananų žieves laiko beverčiu produktu, jos iš tiesų pasižymi plačiu spektru naudingų savybių, kurios gali prisidėti prie bendros savijautos, odos grožio ir net širdies sveikatos.

Įtraukus žieves į mitybą ar iš jų gaminant paprastus patiekalus, galima pasinaudoti gamtos teikiamais privalumais be brangių papildų.

Gerina virškinimą ir žarnyno veiklą

Bananų žievėse gausu skaidulų, kurios palaiko sveiką žarnyno mikroflorą, skatina reguliarų tuštinimąsi ir mažina pilvo pūtimą.

Jos veikia kaip natūralus probiotikas – padeda „gerosioms“ bakterijoms daugintis ir stiprina virškinimo sistemą.

Padeda palaikyti normalų kraujospūdį

Dėl didelio kalio kiekio bananų žievės padeda reguliuoti kraujospūdį bei širdies ritmą. Kalis taip pat svarbus raumenų susitraukimui, todėl jo trūkumas gali sukelti silpnumą ar spazmus.

Turi priešuždegiminių savybių

Bioaktyvūs junginiai, esantys bananų žievėse, pasižymi stipriu antioksidaciniu ir priešuždegiminiu poveikiu.

Jie padeda organizmui kovoti su oksidaciniu stresu, kuris lemia ankstyvą senėjimą, sąnarių skausmus ir odos pažeidimus.

Palaiko odos sveikatą ir švytėjimą

Bananų žievelių ekstraktai dažnai naudojami ir kosmetikoje. Dėl antioksidantų ir vitaminų A, C bei E jos maitina odą, mažina paraudimus ir skatina natūralų odos spindesį. Kai kurie žmonės net naudoja žieves kaip natūralią kaukę – švelniai įtrindami jomis veidą ar rankas.

Išvada: netikėta nauda virtuvėje

Bananų žievės sveikatai – tai natūralus ir dažnai pamirštamas ar dar daugelio neatrastas būdas papildyti mitybą vertingomis medžiagomis. Jose esantys vitaminai, mineralai ir antioksidantai padeda palaikyti širdies, virškinimo ir nervų sistemos veiklą bei suteikia energijos.

Tinkamai paruoštos žievės gali tapti gardžiu ingredientu kasdieniuose patiekaluose, o kartu – ir žingsniu link tvaresnio, sąmoningesnio gyvenimo būdo. Nedidelis pokytis virtuvėje gali atnešti didelę naudą jūsų sveikatai ir planetai.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite