Atrodo, kad įspūdingi desertai reikalauja valandų darbo, tačiau tiramisu be miltų įrodo, kad viskas gali būti kitaip. Šis itališkas skanėstas paruošiamas vos per 15 minučių, o rezultatas – purus, lengvas ir tiesiog tirpstantis burnoje.
Tai tas desertas, kuris sužavi net skeptikus: švelnus mascarpone kremas, sodrus kakavo skonis ir subtili kava sukuria tobulą derinį. Be miltų, be perteklinių riebalų – tik švarūs ingredientai ir autentiškas itališkas skonis.
Tiramisu pyrago receptas
Kad tiramisu be miltų pavyktų idealiai, svarbiausia – kokybiški ingredientai. Mascarpone ir šiek tiek kondensuoto pieno suteikia kremui švelnumo, o kakava – gylio. Visa kita rasi virtuvėje.
Ingredientai
- 5 kiaušiniai
- 60 g kakavos miltelių
- 30 g bulvių krakmolo
- Žiupsnelis druskos
- 180 g cukraus
- 500 g mascarponės sūrio
- 200 ml kondensuoto pieno
- 10 g vanilinio cukraus
Paruošimas
1. Kiaušinių paruošimas.
Atskirk trynius nuo baltymų. Į baltymus įberk žiupsnelį druskos ir išplak iki standžių putų. Tada, po truputį, supilk cukrų ir plak iki vientisos, blizgios masės.
2. Tešlos paruošimas.
Į baltyminę masę po vieną įmaišyk trynius, kol mišinys taps purus. Atskirame dubenyje sumaišyk kakavą su krakmolu, persijok ir atsargiai įmaišyk į tešlą – lėtai, kad masė neišsileistų.
3. Kepimas.
Tešlą supilk į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Kepk 200 °C orkaitėje 8–10 minučių. Biskvitas turi iškilti, bet likti minkštas ir elastingas.
4. Atvėsinimas ir sluoksniavimas.
Leisk biskvitui atvėsti apie 10 minučių, nukirpk nelygius kraštus. Tada jį perpjauk išilgai į du plonus lakštus – jie taps tavo tiramisu sluoksniais.
5. Kremas.
Mascarponės sūrį išplak iki purumo. Po truputį įpilk kondensuoto pieno ir suberk vanilinį cukrų. Viską dar kartą išplak – kremas turi būti lengvas ir vientisas.
6. Surinkimas.
Jei mėgsti klasikinį tiramisu poskonį, lakštus lengvai apipurkšta tirpia kava. Tuomet tepk pirmą sluoksnį kremu (apie 150 g), uždėk antrą lakštą ir pakartok. Likusiu kremu aptepk viršų ir šonus.
7. Pabaiga ir papuošimas.
Biskvito likučius susmulkink trintuvu iki trupinių ir apibarstyk jais torto kraštus. Ant viršaus pabarstyk kakavos miltelių arba užtepk kremu šaukšteliu formuodamas bangeles.
Rezultatas

Vos keli žingsniai – ir tiramisu be miltų paruoštas. Skonis toks pat, kaip klasikinio itališko varianto, tik dar lengvesnis. Kremas tirpsta burnoje, o biskvitas išlieka minkštas net kitą dieną.
Tai desertas, kuris atrodo kaip iš kavinės, bet pasigamina be jokio streso. Jį galima ruošti iš anksto – palaikius šaldytuve kelias valandas, skoniai dar labiau susilieja.
Naudingi patarimai
Jei neturi mascarponės, gali naudoti riebesnę varškę, sutrintą iki vientisumo, arba rikotos sūrį.
Kakavą rinkis be cukraus – taip skonis bus sodresnis, o kremas nebus per saldus.
Kad sukurtumėte šventiškesnį variantą, galima į kremą įlašinti šlakelį kavos likerio ar kelių lašų vanilės ekstrakto.
Kiekvienas kąsnis – mažas džiaugsmas
Tiramisu – ne šiaip desertas, o emocija. Jo lengvumas, kvapas ir švelnus skonis sukuria tą itališką atmosferą, kai viskas atrodo lėtesnė, šviesesnė ir paprastesnė. Ir dar geriau – šį tiramisu be miltų gali pasiruošti bet kas. Be sudėtingų technikų, be brangių ingredientų, tik su trupučiu laiko ir noro.
Kai kitą kartą norėsi nustebinti svečius ar tiesiog save, pabandyk šį variantą. Garantuotai nepatikėsi, kad taip paprasta gali būti taip skanu.
