back to top
Natūrali medicinaKasdien po obuolį – štai kokių ligų išvengsite

Kasdien po obuolį – štai kokių ligų išvengsite

Posakis „obuolys per dieną ir gydytojo nereikia“ žinomas jau šimtmečius. Ir nors iš pirmo žvilgsnio tai skamba kaip paprastas liaudies patarimas, daugelis tyrimų rodo, kad obuoliai iš tiesų turi įspūdingų savybių, galinčių padėti išvengti daugybės ligų.

Šiuose vaisiuose gausu skaidulų, antioksidantų, vitaminų bei medžiagų, kurios stiprina imuninę sistemą, mažina uždegimus ir net prisideda prie geresnės širdies sveikatos. Ne veltui sakoma, kad obuoliai vartojami nuo visų ligų – jų nauda apima visą organizmą, nuo virškinimo iki odos būklės.

Obuolių naudingosios medžiagos ir poveikis organizmui

Obuoliai – vieni universaliausių vaisių, turintys gausybę naudingų medžiagų. Nors dažnas juos vertina tik dėl malonaus skonio, iš tiesų kiekvienas kąsnis suteikia kūnui vertingų junginių, kurie padeda išlikti sveikiems.

1. Vitaminai ir mineralai

Obuoliuose gausu vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą ir saugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Juose taip pat randama kalio, būtino širdies veiklai ir kraujospūdžio reguliavimui.

2. Skaidulos ir pektinas

Vienas obuolys gali suteikti net ketvirtadalį rekomenduojamos dienos skaidulų normos. Šios medžiagos gerina virškinimą, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir ilgiau išlaiko sotumo jausmą.

3. Antioksidantai

Flavonoidai ir polifenoliai, esantys obuolio žievelėje, kovoja su laisvaisiais radikalais – būtent jie ilgainiui prisideda prie lėtinių ligų vystymosi.

Reguliariai valgant obuolius, organizmas gauna natūralią apsaugą nuo senėjimo procesų, o oda ir bendra savijauta tampa pastebimai geresnė.

Kokias ligas padeda atitolinti obuoliai

Obuoliai – tai ne tik skanus ir prieinamas vaisius, bet ir natūralus būdas palaikyti stiprų organizmą. Juose esantys antioksidantai, skaidulos bei vitaminai padeda apsisaugoti nuo daugelio lėtinių ligų ir stiprina bendrą sveikatą.

Padeda apsaugoti širdį

Obuoliuose esantis pektinas bei flavonoidai mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje ir padeda palaikyti normalią kraujotaką. Taip sumažėja širdies ligų ir aterosklerozės rizika.

Mažina diabeto riziką

Reguliarus obuolių vartojimas siejamas su mažesne 2 tipo cukrinio diabeto tikimybe. Skaidulos lėtina cukraus įsisavinimą ir padeda palaikyti stabilesnį gliukozės kiekį kraujyje.

Gerina virškinimą

Obuolių rūgštys ir skaidulos padeda palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą. Kasdien suvalgytas obuolys padeda išvengti pilvo pūtimo ir vidurių užkietėjimo.

Stiprina imunitetą

Vitaminas C, esantis obuoliuose, padeda organizmui kovoti su infekcijomis ir stiprina natūralų atsparumą. Todėl obuoliai ypač naudingi šaltuoju sezonu, kai padidėja peršalimo ligų rizika.

Ne veltui senovėje buvo sakoma, kad obuoliai vartojami nuo visų ligų – jie stiprina kūną iš vidaus ir padeda ilgiau išlikti sveikiems.

Kaip teisingai vartoti obuolius, kad nauda būtų didžiausia

Nors obuoliai atrodo paprastas vaisius, jų nauda priklauso ir nuo to, kaip juos vartojate. Nedideli įpročių pokyčiai gali sustiprinti teigiamą poveikį sveikatai ir padėti organizmui geriau įsisavinti maistingąsias medžiagas.

Valgykite su žievele

Didžioji dalis antioksidantų ir skaidulų slypi būtent žievelėje. Jei obuoliai ekologiški arba kruopščiai nuplauti, verčiau jų nelupti – taip gausite maksimalų kiekį naudingų junginių.

Rinkitės šviežius ir vietinius

Šviežiai nuskinti, vietinės kilmės obuoliai turi daugiau vitaminų ir natūralaus skonio. Ilgai sandėliuojami vaisiai praranda dalį maistingųjų medžiagų, todėl geriausia juos vartoti sezono metu.

Venkite perteklinio cukraus

Obuolių sultys ar desertai gali atrodyti patraukliai, tačiau dažnai juose gausu cukraus. Sveikiausia – suvalgyti visą vaisių, o ne gerti sultis.

Derinkite su kitais produktais

Obuoliai puikiai dera su avižomis, graikiniais riešutais, cinamonu ar natūraliu jogurtu. Tokie deriniai suteikia sotumo, stiprina virškinimą ir padeda išlaikyti energiją visai dienai.

Reguliarus, sąmoningas obuolių vartojimas – tai paprastas, kasdienis būdas palaikyti stiprų imunitetą, gerą savijautą ir apsisaugoti nuo daugelio ligų.

Asmuo pjausto ir lupa obuolį ant medinės lentelės virtuvėje.
Didžioji dalis naudingųjų medžiagų slypi obuolio žievelėje, todėl geriausia vaisių valgyti neluptą. Nuotrauka: shutterstock.com

Išvada

Kartais sveikata slypi paprastume – vienas obuolys per dieną gali tapti mažyčiu, bet reikšmingu žingsniu link stipresnio kūno ir geresnės savijautos. Dėl savo sudėties obuoliai padeda širdžiai, virškinimui, imunitetui ir net nuotaikai.

Senoliai ne veltui kartojo, kad obuoliai vartojami nuo visų ligų – tai vaisius, kurį verta turėti kiekvienoje virtuvėje. Tad kitą kartą rinkdamiesi užkandį, vietoj saldumyno pasirinkite obuolį – mažą, bet galingą pagalbininką Jūsų sveikatai.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite