Naminis ledų desertas be jokio pridėtinio cukraus gali būti ir skanus, ir paprastas. Jis gaminamas iš natūralaus jogurto bei prinokusių vaisių, kuriuose slypi visas reikalingas saldumas. Jokios chemijos, jokių dirbtinių priedų.
Senolių praktikoje desertai saldinami brandžiais vaisiais, nes juose natūraliai daugiau cukraus, o skonis – sodresnis. Tokiu būdu ledai tampa švelniai saldūs ir gaivūs, išlaikydami visas naudingas medžiagas.
Tinka vaikams, sveikata besirūpinantiems smaližiams ir visiems, kurie po vakarienės nori lengvesnio deserto.
Ingredientai
- 300 g prinokusių bananų
- 200 g šaldytų braškių (ar kitų uogų)
- 150 g natūralaus graikiško jogurto
- 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto (nebūtina)
- 2–3 šaukštai pieno arba augalinio gėrimo (pagal norimą tirštumą)
Ingredientai parinkti taip, kad desertas būtų saldus tik iš natūralių šaltinių – bananų ir uogų. Jogurtas suteikia kremiškumo, o pienas padeda pasiekti malonią, lengvai plakamo ledų masės konsistenciją.
Gaminimo eiga
- Bananus supjaustyti griežinėliais ir užšaldyti bent 3–4 valandoms.
- Į galingą trintuvą sudėti šaldytus bananus, braškes ir jogurtą.
- Plakti, kol masė taps vientisa ir kreminė. Jei reikia, įpilti šiek tiek pieno ar augalinio gėrimo.
- Pagal skonį įlašinti vanilės ekstrakto ir dar kartą trumpai perplakti.
- Valgyti iš karto kaip minkštus ledus arba supilti į indą ir užšaldyti 1–2 valandoms, kad būtų tvirtesnės konsistencijos.
Skonių variacijos ir patiekimo idėjos
Mangų gaiva – vietoje braškių naudoti šaldytą mangą. Skonis tampa egzotiškas, o tekstūra – dar švelnesnė.
Riešutinis džiaugsmas – į paruoštą masę įmaišyti šaukštą natūralaus riešutų sviesto. Suteikia sotumo ir skonio natą.
Miško uogų aromatas – braškes pakeisti šaldytų mėlynių, aviečių ir gervuogių mišiniu. Desertas įgauna ryškesnę spalvą ir gaivesnį skonį.
Šokoladinė versija – į masę įberti šaukštą nesaldintos kakavos miltelių. Tinka tiems, kurie pasiilgsta sodraus šokolado poskonio.
Patiekti galima vieną porciją dubenėlyje, papuošus šviežiomis uogomis, keliais riešutais ar kokosų drožlėmis.
Šis desertas geriausiai atskleidžia skonį iškart po pagaminimo, tačiau užšaldytas išlaiko savo savybes kelias dienas.
Laikymo patarimai
Naminiai ledai be cukraus linkę greičiau sukietėti, todėl juos geriausia laikyti sandariame, šaldymui skirtame inde. Prieš patiekiant iš šaldiklio išimti likus 10–15 minučių, kad masė suminkštėtų ir būtų lengviau semti.
Jei ledai laikomi ilgiau nei kelias dienas, paviršiuje gali atsirasti ledo kristalų – juos sumažinsite, jei prieš užšaldant masę uždengsite kepimo popieriumi tiesiai ant paviršiaus.
Apibendrinimas
Naminis ledų desertas be cukraus – tai galimybė mėgautis šaldytu skanėstu be sąžinės graužaties. Natūralus vaisių saldumas, kremiška jogurto tekstūra ir begalinės skonių variacijos leidžia pritaikyti receptą pagal sezoną ir asmeninį skonį.
Tokie ledai tampa ne tik vasaros, bet ir visų metų palydovu, nes juos galima pasigaminti greitai, iš paprastų ir prieinamų ingredientų.