Kartą paragavę šio skanėsto, suprasite, kodėl veganiškas žemės riešutų pyragas užkariauja visų smaližių širdis. Drėgnas, purus ir nepaprastai aromatingas – jis maloniai tirpsta burnoje ir džiugina net tuos, kurie įprastai desertus renkasi itin atsargiai. Šis kepinys įrodo, kad be kiaušinių, pieno ir glitimo galima sukurti tikrą saldžią puotą.
Paslaptis slypi paprastuose, augalinės kilmės ingredientuose ir neįtikėtinai lengvoje paruošimo technikoje. Sodraus žemės riešutų skonio pyragas, papuoštas šokolado ir riešutų kremu, atrodo tarsi iš prabangaus kepyklos vitrinos, bet jį išsikepsite patys – net jei virtuvėje nesijaučiate patyrusiu konditeriu.
Veganiško žemės riešutų pyrago receptas
Šis veganiškas žemės riešutų pyragas – puikus pasirinkimas, kai norisi greito, sotaus ir ypatingai gardaus deserto. Jam nereikia sudėtingų priemonių ar ilgo pasiruošimo – daugumą ingredientų greičiausiai jau turite savo virtuvėje.
Pyragas pavyksta purus, su švelnia riešutine nata, o sodrus šokolado glaistas suteikia jam šventiškumo. Be to, čia nėra gyvūninės kilmės produktų, todėl jį drąsiai ragaus ir veganai, ir visi, vengiantys glitimo ar laktozės.
Ko prireiks pyragui:
- 1 ½ puodelio augalinio pieno
- ¾ puodelio cukraus (arba kokosų cukraus)
- 2 šaukštai klevų sirupo
- 1 ½ arbat. šaukštelio vanilės ekstrakto
- ½ puodelio žemės riešutų sviesto (arba migdolų / anakardžių sviesto)
- 1 šaukštas aliejaus (nebūtina)
- 2 puodeliai miltų (arba be glitimo mišinio)
- ¼ arbat. šaukštelio druskos
- 2 arbat. šaukšteliai kepimo miltelių
- ¼ arbat. šaukštelio sodos
Ko prireiks glaistui:
- ½ puodelio veganiškų šokolado gabalėlių
- ¼ puodelio juodojo šokolado
- 2 arbat. šaukšteliai kokosų aliejaus
- ¼ puodelio augalinio pieno
- 2 šaukštai žemės riešutų sviesto
- 1 šaukštas cukraus (nebūtina)
Kaip paruošti pyragą ir glaistą
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Pasiruoškite kepimo formą – ją išklokite kepimo popieriumi arba patepkite nedideliu kiekiu aliejaus, kad pyragas nepriliptų.
2. Į didesnį dubenį arba trintuvą supilkite augalinį pieną. Suberkite cukrų, įpilkite klevų sirupą ir vanilės ekstraktą. Sudėkite žemės riešutų sviestą bei, jei norite, šiek tiek aliejaus. Plakite arba trinkite tol, kol masė taps visiškai vientisa.
3. Atskirai sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius ir sodą. Sausą mišinį suberkite į šlapius ingredientus. Jei naudojate trintuvą, maišykite pulsavimo režimu vos kelias sekundes – svarbu nepermaišyti, kad pyragas išliktų purus.
4. Paruoštą tešlą supilkite į formą ir paviršių išlyginkite mentele. Kepkite apie 22–25 minutes. Patikrinkite mediniu pagaliuku – jei jis išeina sausas, pyragas iškepęs.
5. Kol kepinys vėsta ant grotelių, pasiruoškite glaistą. Nedideliame puode ant silpnos ugnies ištirpinkite kokosų aliejų kartu su augaliniu pienu ir žemės riešutų sviestu. Maišykite, kol masė taps vienalytė, tada sudėkite šokoladą.
6. Maišykite, kol šokoladas visiškai ištirps ir glaistas taps blizgus. Atvėsusį pyragą užtepkite glaistu, leiskite jam šiek tiek sustingti. Papuoškite tarkuotu šokoladu ar riešutais ir patiekite.
Idėjos, kaip šį pyragą paversti dar ypatingesniu
Šis veganiškas žemės riešutų pyragas pats savaime yra puikus, tačiau jį nesunkiai galima pritaikyti skirtingoms progoms ar nuotaikoms. Jei norisi lengvesnio varianto, glaistą galite keisti trupučiu apibarstyto cukraus pudros ir šviežių uogų – tai suteiks gaivumo ir vasariškos nuotaikos.
Šaltuoju metų laiku puikiai tinka šiek tiek šildančių prieskonių – į tešlą įmaišykite žiupsnelį cinamono, muskato ar net šiek tiek maltos vanilės ankšties. Tokie priedai sustiprins kvapą ir sukurs jaukumo jausmą.
Pyragą taip pat galima pjaustyti į mažesnius kvadratėlius ir patiekti kaip desertinius užkandžius draugų susibūrimuose. O jei mėgstate kontrastus, pabandykite patiekti gabalėlį su šaukštu šalto kokosų pieno plakintos grietinėlės – tirpstantis glaistas ir šaltas kremas tiesiog užburia.
Toks pyragas lengvai tampa universaliu desertu: vieną kartą jis gali būti šventinis tortas, kitą – jaukus savaitgalio kepinys su puodeliu kavos ar arbatos. Ir svarbiausia – jis patinka net tiems, kurie netiki, kad veganiški desertai gali būti tokie gardūs.
Skonis, kuris išlieka atmintyje
Veganiškas žemės riešutų pyragas įrodo, kad desertai be kiaušinių, pieno ar glitimo gali būti tokie pat sotūs, purūs ir maloniai saldūs, kaip ir tradiciniai kepiniai. Jo sodrus riešutų skonis, derinamas su šokoladiniu glaistu, palieka įspūdį dar ilgai po paskutinio kąsnio.
Toks pyragas tinka ne tik šventėms – jis gali tapti ir mažyte kasdienybės švente, kuriai nereikia jokios progos. Paprastas paruošimas, universalumas ir natūrali sudėtis daro jį desertu, kurį verta išbandyti bent kartą, o paragavus – norisi kepti vėl ir vėl.