back to top
ReceptaiKaip užšaldyti juoduosius serbentus, kad išliktų kaip švieži

Kaip užšaldyti juoduosius serbentus, kad išliktų kaip švieži

Juodųjų serbentų sezonas trumpas, bet jų skonis – nepamirštamas. Šios mažos uogos kupinos vitaminų, antioksidantų ir natūralaus rūgštumo, kuris idealiai tinka desertams, kompotams ar sveikiems kokteiliams.

Kad šio vasaros gėrio nepritrūktų žiemą, juodųjų serbentų šaldymas – vienas geriausių būdų išsaugoti uogas. Svarbiausia tai padaryti teisingai, kad išliktų ne tik skonis, bet ir tekstūra bei maistinė vertė.

Kodėl verta užšaldyti juoduosius serbentus

Užšaldyti juodieji serbentai – tai galimybė mėgautis jų šviežumu ir maistinėmis savybėmis ištisus metus. Jie puikiai tinka desertams, kokteiliams, padažams ar tiesiog kaip sveikas užkandis. Po tinkamo šaldymo jie išlieka gražios spalvos, kvapo ir skonio, beveik tokie patys kaip ką tik nuskinti.

Kalbant apie naudą, šaldyti serbentai nėra tik patogu – jie išlaiko savo vitaminų potencialą. Nors šaldymo metu gali prarasti dalį jautrių junginių, daugelis antioksidantų, vitaminai C bei B grupės vitaminai bei mineralai lieka, todėl uogos išlieka stiprus sveikatingumo šaltinis net žiemą.

Juodųjų serbentų naudą šaldymo forma:

  • Išsaugo vitaminą C ir antioksidantus ilgą laiką
  • Idealiai tinka pyragams, džemams ar kokteiliams bet kuriuo sezonu
  • Taupo laiką – nereikia kasdien naudoti šviežių uogų
  • Mažina maisto švaistymą – galite užšaldyti didelį derlių
  • Puikiai išlaiko spalvą ir aromatą net ilgai laikant šaldytuve
  • Puikiai dera su kitais vaisiais ir pagardais receptuose

Kai tik reikia subtilaus vaisinio rūgštumo, o šviežių serbentų nėra – tiesiog atsargiai įtraukite šaldytas uogas. Jos į aromatus įsilies tolygiai, džiugins spalva ir išliks taip pat gardžios, kaip būtų iš šviežių.

Kaip tinkamai paruošti juoduosius serbentus šaldymui

Norint, kad juodieji serbentai šaldiklyje išliktų kaip švieži, svarbu juos tinkamai paruošti. Tai užtikrins, kad uogos išlaikytų ne tik skonį, bet ir maistines medžiagas, tekstūrą bei kvapą.

Pirmiausia, atsargiai atskirkite uogas nuo šakelių. Šiam etapui galite naudoti smulkias žirkles ar paprasčiausiai rankomis atsargiai nuimti uogas, kad jų nesutraiškytumėte. Tada juos suberkite į dubenį ir švelniai nuplaukite po tekančiu šaltu vandeniu – tai padės pašalinti nešvarumus ir vabzdžius.

Po plovimo uogas paskleiskite ant švaraus rankšluosčio ar popieriaus ir leiskite visiškai nudžiūti. Drėgnos uogos šaldymo metu sukibs ir praras formą, todėl šis žingsnis yra labai svarbus.

Kai uogos visiškai sausos, jas paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos vienu sluoksniu ir dėkite į šaldiklį kelioms valandoms. Tai vadinama greituoju šaldymu – jis padeda išsaugoti uogų formą.

Galiausiai sušalusias uogas suberkite į sandarius maišelius arba dėžutes, pašalinkite kuo daugiau oro ir grąžinkite į šaldiklį. Taip paruoštos uogos nesulips, o porcijas galėsite lengvai išimti pagal poreikį.

Keli papildomi patarimai sėkmingam šaldymui

Šaldant juoduosius serbentus, verta atsiminti keletą smulkmenų, kurios gali padaryti didelį skirtumą. Pavyzdžiui, jei turite daug uogų – pasidalykite jas porcijomis iškart po pirminio užšaldymo. Šitaip vėliau galėsite išimti tik tiek, kiek reikia, ir likusios uogos liks nepažeistos.

Šiame procese itin gerai pasitarnauja maišeliai su užtrauktuku – jie leidžia pašalinti orą, o tai padeda sumažinti šaldytų junginių susidarymą bei estetų pamėgtą šaldytų “kristalų” bei spalvos pokyčių tikimybę.

Kai uogos jau tinkamai sukietėjusios, galite jas perkelti į kitą talpą, kur jas saugote ilgiau. Toks žingsnis padės uogas laikyti tvarkingiau ir lengviau planuoti jų naudojimą – tiek kepiniuose, tiek padažų gamyboje ar šaltuose vaisių desertuose.

Idėjos, kaip panaudoti užšaldytus juoduosius serbentus

Juodieji serbentai šaldymui – stiklainyje, pilni šerkšno, laikomi ant medinės lentos.
Uogos šaldymui sudėtos į stiklinius indus. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Užšaldyti juodieji serbentai – tai ne tik išsaugotos vasaros gėrybės, bet ir universalus ingredientas, galintis praturtinti daugybę patiekalų. Jie išlieka aromatingi, išlaiko daugumą maistinių medžiagų ir atveria duris kūrybai virtuvėje visus metus.

Žemiau pateikiu keletą idėjų, kaip skaniai ir naudingai panaudoti šias uogas kasdienėje mityboje.

Pusryčiams – į košes, jogurtus ir kokteilius

Įberkite saują šaldytų serbentų į avižinę ar grikių košę. Taip pat puikiai tinka į natūralų jogurtą ar kefyro pagrindu ruošiamus kokteilius – jie ne tik praturtina skonį, bet ir suteikia vitamino C.

Kepiniuose – pyragams, keksiukams, blyneliams

Šaldytus serbentus galite įmaišyti į blynelių, keksiukų ar pyragų tešlą. Jie nepraskiedžia masės, išlaiko formą, o patiekalai įgauna išraiškingą skonį ir spalvą.

Desertams – želė, pudingai, varškės užkandžiai

Puikiai tinka želė, varškės kremui ar pudingams – juodieji serbentai suteikia natūralios rūgštelės ir vasariško aromato. Pabandykite juos susmulkinti ir panaudoti kaip sluoksnį desertiniuose stiklainėliuose.

Padažams ir uogienėms

Net ir žiemą galite virti mažus kiekius uogienių ar padažų prie sūrių, mėsos ar blynų. Šaldytos uogos tam tinka idealiai, ypač jei ruošiate gurmaniškus padažus su česnaku ar vynu.

Verta pasiruošti iš anksto

Užšaldyti vaisiai ir uogos – viena iš paprasčiausių ir efektyviausių priemonių pasirūpinti sveikais ingredientais žiemai. Juodieji serbentai šaldymui tinka idealiai – jie išlaiko savo skonį, aromatą ir vertingas medžiagas. Tinkamai užšaldyti, jie visus metus gali praturtinti tiek saldžius, tiek sūrius patiekalus, o svarbiausia – suteikti naudos sveikatai.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite