back to top
ReceptaiPagrindiniai patiekalaiBulvės, voveraitės ir grietinė – receptas, kuriuo pakvips visa virtuvė

Bulvės, voveraitės ir grietinė – receptas, kuriuo pakvips visa virtuvė

Vos tik pasirodo pirmosios voveraitės, virtuvėje pasklinda nepakeičiamas vasaros kvapas.

Voveraičių ir bulvių receptas – šio recepto lėkštėje telpa prisiminimai, šiluma ir paprastumas.

Nuo šviežių ridikėlių iki šaukšto grietinės – viskas čia lietuviška, pažįstama ir tikra.

Toks patiekalas – ne tik sotus, bet ir greitai paruošiamas. Jokios įmantrios technikos ar neaiškių ingredientų: tik tai, ką randate savo darže ar turguje vasarą.

O skonis… jis grąžina prie močiutės stalo, kur nieko netrūko, tik dar vienos porcijos.

Ką reikės pasiruošti?

Šis voveraičių ir bulvių receptas sukurtas tam, kad džiugintų paprastumu – ingredientai lengvai randami, dažniausiai jau ir taip būna šaldytuve ar krepšyje po apsipirkimo.

Svarbiausia – šviežumas.

Ingredientai 2–3 porcijoms:

  • 500 g šviežių bulvių (geriausia – mažesnių, su plona odele),
  • 250–300 g voveraičių,
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas su laiškais (galite naudoti ir vien tik laiškus),
  • Šviežių krapų – pagal skonį (kuo daugiau, tuo vasariškiau),
  • 100 ml grietinės (natūralios, 30% riebumo – skonis tuomet ypatingas),
  • 1 agurkas,
  • 5–6 ridikėliai,
  • Druska, šviežiai malti pipirai – pagal skonį,
  • Šlakelis aliejaus ar sviesto kepimui.

Norėdami dar intensyvesnio skonio, galite įmaišyti ir šaukštelį garstyčių ar kelis lašus citrinos sulčių į daržovių garnyrą – bet tai jau interpretacijos reikalas.

Kaip gaminti – žingsnis po žingsnio

Šviežios voveraitės pintinėje su krapais ant medinio stalo – puikus sezoninių ingredientų derinys.
Vasaros sezono pradžioje voveraitės tampa vienu laukiamiausių ingredientų – jos dera su bulvėmis, krapais ir šaukštu grietinės. Nuotrauka: shutterstock.com

Nors voveraičių ir bulvių receptas skamba tradiciškai, rezultatas visuomet nustebina.

Patiekalas tinka ir šiltiems vakarams, ir savaitgalio pietums, o paruošimas nereikalauja nei daug laiko, nei pastangų.

1. Bulvės – švelni pagrindo klasika

Nuplaukite bulves, jei jos jaunos – virkite su odele pasūdytame vandenyje apie 15–20 min., kol suminkštės.

Nenuvalytos jos išlaikys daugiau skonio ir kvapo. Išvirus – nupilkite vandenį, leiskite šiek tiek pravėsti, jei patiekiate su šaltomis daržovėmis.

2. Voveraitės – kvapnus akcentas

Grybus kruopščiai perrinkite (be mirkymo – tik greitas nuplovimas po vandeniu), stambesnius – perpjaukite.

Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus ar gabalėliu sviesto, suberkite voveraites.

Kepkite ant vidutinės ugnies apie 8–10 min., kol lengvai apskrus, pasūdykite, pagardinkite pipirais.

Baigiant kepti, įmaišykite smulkintą svogūną su laiškais.

3. Gaivus garnyras – daržovių „duetas“

Plonai supjaustykite agurką ir ridikėlius, sudėkite į dubenėlį, pagardinkite šaukštu grietinės, šiek tiek druskos ir krapais. Paprasta, bet nepaprastai gaivu.

Viskas – belieka viską sudėti į lėkštę: šiltos bulvės, aromatingos voveraitės ir šviežios daržovės viename derinyje sukuria tikrą vasaros akimirką.

Kaip patiekti ir kuo papildyti?

Šis voveraičių ir bulvių receptas – universalus. Vieni jį valgo kaip pagrindinį vakarienės patiekalą, kiti – kaip dalį didesnio vasaros stalo.

Kad ir kaip pasirinktumėte, keli papildomi akcentai gali jį paversti dar ypatingesniu.

Patiekimo idėjos:

  • Pabarstykite šviežiais krapais – jų aromatas dar labiau išryškins bulvių ir voveraičių skonį.
  • Šaukštas grietinės – tinka tiek prie šiltų bulvių, tiek prie grybų.
  • Šviežia riekė kaimiškos duonos – puikus priedas, jei norisi šiek tiek daugiau sotumo.
  • Norite daugiau spalvų? Į daržovių garnyrą galima įmaišyti ir raudonųjų saldžiųjų paprikų, o vietoj grietinės naudoti graikišką jogurtą su lašeliu medaus ir garstyčių – švelniai pikantiškas skonis maloniai nustebins.

Svarbiausia – patiekti dar šiltą, kol voveraitės kvepia miško aromatu, o šviežios daržovės dar traška.

Išvada: tikras vasaros skonis lėkštėje

Voveraičių ir bulvių receptas – tai daugiau nei tik maistas. Tai šiltos bulvės, aromatingos miško voveraitės ir traškūs ridikėliai iš daržo.

Tokie patiekalai nesensta – jie tik stiprina mūsų ryšį su sezonu, su šeima, su pačia virtuve.

Ir svarbiausia – juos galima paruošti be didelių išlaidų ir be streso.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite