back to top
ReceptaiDesertaiTaip kepdavo močiutė: pirmųjų mėlynių pyragas, tirpstantis burnoje

Taip kepdavo močiutė: pirmųjų mėlynių pyragas, tirpstantis burnoje

Kai ateina vasara ir pasirodo pirmosios mėlynės, tai tarsi šventė – šviežios, sultingos ir aromatingos uogos kviečia iš karto jas panaudoti skaniausiuose desertuose.

Nėra nieko geriau už pirmųjų mėlynių pyragą, kuris ne tik papildo vasaros skonį, bet ir primena vaikystės vasaros dienas, praleistas močiutės virtuvėje.

Šis receptas yra tikras klasikinis variantas, perduodamas iš kartos į kartą.

Paprasti ingredientai, jokios sudėtingos technikos, tik švelni tešla ir gaivus mėlynių saldumas, kuris tiesiog tirpsta burnoje.

Toks pyragas puikiai tiks tiek šeimos vakarėliui, tiek ramiam savaitgalio popietės skanavimui su arbata.

Pirmųjų mėlynių pyragas – skonis, kuris privers norėti dar

Ingredientai

  • 5 puodeliai (apie 700 g) šviežių mėlynių
  • 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių
  • 1 pakelis (apie 420 g) sluoksniuotos tešlos (jei norite, galite naudoti namų gamybos)
  • 1 puodelis cukraus
  • ½ puodelio kvietinių miltų
  • 1/8 arbatinio šaukštelio druskos
  • ½ arbatinio šaukštelio malto cinamono
  • 2 valgomi šaukštai sviesto arba margarino
  • 1 didelis kiaušinis (lengvai išplaktas)
  • 1 arbatinis šaukštelis cukraus aptepti pyrago viršų

Gaminimo eiga

Pirmųjų mėlynių pyragas ant stalo su šviežiomis mėlynėmis šalia
Pirmųjų mėlynių pyragas – lengva pagaminti, skanu ragauti. Nuotrauka: shutterstock.com
  1. Mėlynes pabarstykite citrinos sultimis ir palikite šiek tiek pastovėti, kad uogos taptų dar sultingesnės.
  2. Ant paruošto 23 cm skersmens kepimo indo įklokite pusę sluoksniuotos tešlos, paskirstydami pagal instrukcijas arba pagal formą.
  3. Sumaišykite cukrų, miltus, druską ir cinamoną, tada įmaišykite šį mišinį į mėlynes, gerai išmaišykite, kad viskas pasidengtų tolygiai.
  4. Uogų masę supilkite į pasiruoštą tešlos pagrindą, ant viršaus pabarstykite sviesto gabalėlius.
  5. Iškočiokite likusią tešlą ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus ir uždenkite pyragą.
    Gerai sujunkite kraštus ir suformuokite gražų pynimą ar užspaudimą, kad pyragas neiškristų.
  6. Ant viršaus padarykite kelias skylutes, kad garai galėtų išeiti kepimo metu.
  7. Pyrago viršų patepkite išplaktu kiaušiniu ir pabarstykite cukrumi, kad jis gražiai apskrustų.
  8. Kepkite 200 °C orkaitėje apie 35 minutes arba kol paviršius taps gražiai auksinis. Jei krašteliai kepa per greitai, apdengti juos folija, kad nesudegtų.
  9. Patiekite šiltą, galima su vaniliniais ledais ar plakta grietinėle.

Variacijos ir patarimai, kaip pritaikyti pirmųjų mėlynių pyragą

Pirmųjų mėlynių pyragas – puikus pagrindas improvizacijoms, kuriomis galite praturtinti šį jau patikrintą receptą.

Štai kelios idėjos, kaip jį dar labiau praturtinti:

  • Pridėkite kitų uogų ar vaisių. Jei mėgstate įvairias spalvas ir skonius, galite dalį mėlynių pakeisti avietėmis, juodaisiais serbentais ar net smulkintais obuoliais.
    Tai suteiks pyragui įdomumo ir naujų aromatų.
  • Naudokite prieskonius. Be cinamono, puikiai dera muskato riešutas arba šiek tiek tarkuoto citrinos žievelės, kurie suteikia gaivumo ir subtilumo.
  • Įmaišykite riešutų ar sėklų. Smulkinti graikiniai riešutai, migdolai ar net aguonos – puikus priedas, kuris suteiks traškumo ir papildomo skonio.
  • Eksperimentuokite su tešlos tipu. Vietoje sluoksniuotos tešlos galite naudoti sviestinę pyrago tešlą, kurios skonis bus sodresnis, arba net plikytą tešlą, jei norite kažko lengvesnio.
  • Padažai ir pagardai. Patiekite pyragą su natūraliu jogurtu, plakta grietinėle arba vaniliniais ledais – šie deriniai visuomet puikiai papildo uogų skonį.

Nepamirškite, kad svarbiausia – mėgautis gaminimu ir dalintis šiuo skanėstu su artimaisiais.

Kiekvienas sezonas ir kiekvienos pirmosios mėlynės atneša naujų galimybių ir skonių atradimų.

Išvada: taip skanu, kad norėsis pakartoti

Pirmųjų mėlynių pyragas – tai ne tik tradicija, bet ir puikus būdas džiaugtis vasaros pradžia deserto forma.

Paprastas, bet nepaprastai skanus, jis puikiai tinka tiek šeimos susibūrimams, tiek ramiai popietei su arbata.

Išbandykite šį receptą, o galbūt jis taps jūsų nauja vasaros tradicija, kurią norėsite kartoti kiekvienais metais.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite