Gal sunku patikėti, bet vafliai be sviesto gali būti dar skanesni už tuos, kuriuos ragaujate savaitgalį kavinėje su kava.
Išorėje traškūs, viduje minkšti ir švelnūs – jie neturi riebaus poskonio, bet pasižymi maloniu purumu ir tobulai iškepusia tekstūra. Ir visa tai – be nė gramo sviesto.
Jei vengiate perteklinių riebalų, bet nenorite atsisakyti malonumo pusryčių metu, šis receptas kaip tik Jums.
O geriausia dalis – tešlai prireiks vos kelių ingredientų, o vafliai tinka tiek saldžiam, tiek sūriam patiekimui. Išbandykite ir patys nustebkite, kiek mažai reikia geram skoniui.
Receptas: traškūs vafliai be sviesto
Šie vafliai ne tik be sviesto – jie ir be sunkumo, kuris dažnai būdingas klasikinėms versijoms. Puikiai tinka tiek su saldžiais, tiek su sūriais priedais.
Receptas sukurtas taip, kad vafliai išliktų traškūs kraštuose ir minkšti viduje.
Jums reikės:
- 2 kiaušinių
- 1,5 puodelio pieno (karvės arba augalinio)
- 1,5 puodelio miltų (kvietinių arba speltų)
- 2 šaukštų aliejaus (neutralus – pvz., saulėgrąžų ar kokosų be kvapo)
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus arba lašelio vanilės ekstrakto (nebūtina)
- žiupsnelio druskos
Paruošimas:
- Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir aliejų, gerai išplakite šluotele.
- Įberkite miltus, kepimo miltelius, vanilę ir druską. Išmaišykite iki vientisos, skystos, bet ne per skystos tešlos. Jei per tiršta – įpilkite šiek tiek pieno.
- Įkaitinkite vaflinę ir lengvai patepkite aliejumi, jei reikia. Kepkite po 2–4 minutes, kol gražiai apskrus.
- Patiekite dar šiltus – su jogurtu, uogomis, klevų sirupu, avokadu ar net kiaušiniu, jei norisi sūraus varianto.
Šie vafliai ypač skanūs iškart po iškepimo – krašteliai traškūs, vidus elastingas, bet minkštas.
Tinka tiek savaitgalio pusryčiams, tiek skaniam užkandžiui bet kuriuo metu.
Kaip pritaikyti šiuos vaflius pagal nuotaiką ar mitybą?
Šių vaflių bazė tokia universali, kad ją galite lengvai pritaikyti pagal tai, ką mėgstate ar ką turite namuose.
Norisi saldžiau? Įberkite šaukštą rudojo cukraus arba įmaišykite prinokusį bananą tiesiai į tešlą – jis suteiks švelnaus saldumo ir dar daugiau minkštumo. Puikiai tiks ir cinamonas ar šlakelis klevų sirupo.
Jei renkatės sūrią versiją – praleiskite vanilę ir įberkite šiek tiek tarkuoto sūrio, smulkintų špinatų ar net česnako miltelių.
Tokie vafliai tinka kaip pagrindas keptam kiaušiniui, avokado užtepėlei ar net rūkytos lašišos sumuštiniui.
Norint sveikesnės versijos, galima naudoti viso grūdo miltus, augalinį pieną ar net įmaišyti šaukštą maltų linų sėmenų – jie sustiprins maistinę vertę, bet nepakeis skonio.
Jei norisi papildomos traškios tekstūros – pabandykite įberti saujelę smulkintų riešutų ar sėklų.
Šie vafliai – kaip drobė, ant kurios galite kurti įvairiausius pusryčių ar užkandžių derinius. Ir viskas be sviesto, bet su visais skonio malonumais.
Išvada: be sviesto, bet su skoniu
Šie vafliai be sviesto – puikus pavyzdys, kad kartais atsisakius įprastų ingredientų galima atrasti dar skanesnių ir sveikesnių alternatyvų.
Jie traškūs, purūs, lengvi, bet tuo pačiu sotūs. O svarbiausia – paprasti, greitai paruošiami ir be jokio kompromiso dėl skonio.
Nesvarbu, ar renkatės saldų, ar sūrų variantą – šis vaflių receptas gali tapti nauju mėgstamiausiu pasirinkimu ne tik savaitgaliui, bet ir visai savaitei.