Klasikinis „tinginys“ – tai daugelio vaikystės skanėstas, dažniausiai gaminamas iš sausainių, kondensuoto pieno ir sviesto.
Tačiau vis daugiau žmonių ieško sveikesnių desertų alternatyvų, kurios neprarastų skonio.
Pasirodo, sveikesnė tinginio versija ne tik įmanoma, bet ir gali maloniai nustebinti net tuos, kurie į pokyčius žiūri įtariai.
Šis receptas išsaugo pagrindinę tinginio struktūrą ir tą malonią „tirpstančio“ saldumyno tekstūrą, bet atsisako perteklinio cukraus ir riebalų.
Čia nenaudojamas nei sviestas, nei kondensuotas pienas – vietoj jų pasitelkiami natūralūs ingredientai, kurie yra ir gardūs, ir švelnesni skrandžiui.
Be to, tokią versiją drąsiai galima pasiūlyti net vaikams ar tiems, kuriems reikia stebėti cukraus kiekį savo racione.
Reikės:
- 250 g pilno grūdo sausainių (be pridėtinio cukraus)
- 100 g datulių (be kauliukų)
- 3 šaukštai kakavos be cukraus
- 3 šaukštai riešutų sviesto (be pridėtinių riebalų)
- 80 ml augalinio pieno (avižų, migdolų arba kokosų)
- Žiupsnelis druskos
- Truputis vanilės ekstrakto (nebūtina, bet suteikia švelnaus aromato)
Gaminimas:
Datulių paruošimas
Datules užpilkite šiltu vandeniu ir palaikykite apie 10–15 minučių, kol suminkštės. Tuomet nukoškite ir sutrinkite blenderiu iki vientisos masės.
Jeigu neturite trintuvo, datules galima labai smulkiai sukapoti.
Sujunkite pagrindinius ingredientus
Į dubenį dėkite sutrintas datules, riešutų sviestą, kakavą, druską ir augalinį pieną.
Gerai išmaišykite – masė turi būti vientisa, tamsi ir lipni.
Sausainių trupinimas
Pilno grūdo sausainius susmulkinkite rankomis ar kočėlu, kad liktų ir smulkesnių, ir didesnių gabaliukų. Suberkite į datulių masę ir švelniai sumaišykite.
Formavimas, šaldymas ir pateikimas
Kai jau turite vientisą masę su sausainių gabaliukais, galima formuoti saldumyną:
Formavimas
Paruoštą masę perkelkite ant kepimo popieriaus arba maistinės plėvelės.
Suformuokite pailgą ritinį arba „plytą“, priklausomai nuo to, kaip norėsite pjaustyti.
Tvirtai susukite į popierių ar plėvelę, kad išlaikytų formą.
Šaldymas
Dėkite į šaldytuvą mažiausiai 4 valandoms, o geriausia – per naktį.
Jei norite paspartinti procesą, galite šiek tiek trumpiau palaikyti šaldiklyje (apie 1–2 val.), tačiau šaldytuve skonis susistovi geriau.
Patiekimas
Išimkite iš šaldytuvo, supjaustykite riekelėmis ir patiekite. Puikiai tinka prie puodelio arbatos arba kaip sveikesnis desertas po pietų.
Norint – galima apibarstyti trupučiu kakavos ar kapotų riešutų.
Kodėl verta išbandyti sveikesnę versiją?
Ši sveikesnė tinginio versija yra be rafinuoto cukraus, su daugiau skaidulų ir natūralių ingredientų.
Jis patiks net tiems, kurie įprastai skeptiškai žiūri į „sveikuoliškus“ desertus – skonis, primenantis originalą!