Kai pradeda mausti skrandį, atsiranda nemalonus rūgštus skonis burnoje ar tiesiog sunku po valgio – norisi kuo greičiau palengvėjimo. Ne visada norisi gerti tabletes, todėl natūralūs būdai, kurie padeda be stiprių priemonių, visada patrauklesni.
Kaip sumažinti rūgštingumą liaudiškai? Galima net neišėjus iš namų – tai nebūtinai turi būti sudėtinga. Kartais užtenka kelių paprastų sprendimų ar maisto produktų, kurie ramina virškinimą ir leidžia jaustis lengviau.
Rūgštingumas neatsiranda be priežasties
Padidėjęs rūgštingumas nėra atsitiktinis dalykas – tai signalas, kad virškinimo sistema kažkur stringa. Tai gali būti laikinas pojūtis, bet jei ignoruojamas, tampa nuolatiniu diskomfortu, o kartais ir rimtesnių sutrikimų pradžia. Vien tik neutralizuoti simptomus dažnai nepakanka – reikia suprasti, kas sukelia šią būklę.
Skrandžio rūgščių perteklius dažniausiai susijęs su mityba, stresu ar net kai kuriais kasdieniais įpročiais, kurių dažnas nė nesureikšmina. Laikui bėgant, ši būsena gali paveikti ir stemplę, ir kepenis, ir bendrą savijautą, todėl geriau imtis veiksmų kuo anksčiau.
Dažniausios padidėjusio rūgštingumo priežastys arba simptomai:
- Per dažnas kavos ar gazuotų gėrimų vartojimas
- Riebus ar aštrus maistas, ypač vakare
- Stresas ir nuolatinis skubėjimas valgant
- Rėmens jausmas po valgio
- Skausmas ar tempimas viršutinėje pilvo dalyje
- Blogas burnos skonis ryte ar atsikėlus
Natūralūs augalai ir liaudiški mišiniai ramina rūgštingumą be vaistų
Liaudies medicinoje žinoma ne viena priemonė, padedanti sureguliuoti skrandžio rūgšties perteklių. Tai paprasti augalai ar mišiniai, kurie buvo naudojami dar mūsų močiučių laikais. Jie ne tik sumažina deginimo pojūtį, bet ir stiprina visą virškinimo sistemą.
1. Vaistinė ramunėlė
Labai švelni, bet veiksminga. Ramunėlių arbata ramina uždegimus, padeda virškinimui, malšina spazmus. Geriama šilta, lėtai, ypač vakare.
2. Gyslotis
Ypač naudingas, jei jaučiamas deginimas ar dirginimas. Gysločio sultys arba nuoviras padeda apsaugoti gleivinę ir mažinti rūgšties poveikį.
3. Melisa
Lengvai raminantis augalas, padedantis tiek nervinei įtampai, tiek virškinimui. Tinka, jei rūgštingumas kyla dėl streso.
4. Kmynai ir pankoliai
Šie prieskoniai mažina pūtimą, gerina virškinimą ir mažina skrandžio dirglumą. Dažnai naudojami po valgio kaip arbatėlė arba kramtomi sėklos pavidalu.
5. Bulvių sultys
Nors skonis ne pats maloniausias, jos greitai neutralizuoja rūgštį. Tinka vartoti ryte, ant tuščio skrandžio, po vieną nedidelę stiklinę.
6. Linų sėmenys
Išbrinkintos linų sėmenys sukuria apsauginę plėvelę skrandžio gleivinei. Tinka, kai rūgštingumas lydi su skrandžio dirginimu.
7. Ąžuolo žievė
Sutrinta ir nuovirais naudojama retkarčiais, kai skrandis ypač jautrus. Turi sutraukiantį, apsauginį poveikį gleivinei.
8. Paprastosios kraujažolės
Dar vienas universalus augalas, kurio nuoviras gerina tulžies ir skrandžio veiklą. Naudojamas trumpais kursais.
Ramybės mišinys skrandyje – paprastas augalinis gėrimas

Kai skrandis dirgina, kartais padeda švelni arbata arba nuoviras iš tam tikrų augalų. Šis receptas remiasi klasikine liaudies patirtimi ir tinka tiems, kuriuos neramina rūgštingumas ar lengvas deginimas.
Ingredientai:
- Kelios saujos sausos melisos lapų (arba 1–2 arb. šaukšteliai džiovintos melisos)
- 1 arb. šaukštelis Kmynų sėklos (galite šiek tiek sutrinti)
- 1 arb. šaukštelis Ramunėlių (sausos)
- 300–350 ml verdančio vandens
Užpilkite melisos, kmynų ir ramunėlių mišinius verdančiu vandeniu, uždenkite ir palikite 10–15 minučių. Perkoškite. Gerkite po lėtą gurkšnį, geriausia vakare ar po lengvo valgio. Jei reikia – pakartokite kitą dieną.
Pirma: augalai, kuriuos sudėjome, pasižymi raminančiu poveikiu skrandyje, padeda sumažinti spazmus ir sušvelninti gleivinės dirginimą.
Antra: kmynų sėklos ir ramunėlės padeda sureguliuoti virškinimą, mažinti dujų kaupimąsi, kuris dažnai lydimas padidėjusio rūgštingumo.
Trečia: melisa pasižymi raminančiomis savybėmis, tad padeda nusiraminti, kai skrandžio bėdos kyla dėl streso ar nervingumo.
Jei patogu ir neturi stiprios alerginės reakcijos dažniau, gėrimą galima vartoti kelias dienas iš eilės. Stebėk, kaip reaguoja skrandis, ar mažėja deginimas, rėmuo ar sunkumo jausmas. Jei būklė negerėja arba stiprėja, verta kreiptis į gydytoją.
Liaudiškos priemonės gali būti paprastos, bet veiksmingos
Ne visada reikia griebtis stiprių vaistų, kai skrandis siunčia signalus. Dažnai pirmą palengvėjimą gali atnešti tai, kas jau yra namuose – žolelės, sėklos, šilti gėrimai. Svarbiausia – suprasti, kodėl kaupiasi rūgštys, ir imtis švelnių, bet tikslingų žingsnių.
Kaip sumažinti rūgštingumą liaudiškai – tai ne mistika, o išbandytos priemonės, kurios padėjo ne vienai kartai. Gera žinia ta, kad jos ne tik veikia, bet ir nekainuoja daug, nereikalauja specialių žinių ar pastangų. Tiesiog reikia kantrybės ir dėmesio savo kūnui.
