back to top
Natūrali medicinaCholesterolis krito net valgant riebiau: pasidalino vienu prieskoniu

Cholesterolis krito net valgant riebiau: pasidalino vienu prieskoniu

Pasitaiko, jog cholesterolio mažinimas priklauso ne nuo sudėtingų dietų ar drastiškų pokyčių, o nuo vieno paprasto prieskonio. Būtent taip nutiko žmonėms, kurie savo mityboje pradėjo reguliariai naudoti kalendros sėklas cholesterolio mažinimui – jų įpročiai nesikeitė, riebesnio maisto jie neatsisakė, tačiau kraujo rodikliai pastebimai pagerėjo.

Kalendros sėklos jau seniai vertinamos dėl savo gebėjimo reguliuoti riebalų apykaitą, padėti kepenims ir palaikyti normalią kraujo sudėtį. Tai vienas iš tų prieskonių, kurie veikia tyliai, bet nuosekliai – o rezultatai dažnai nustebina net skeptikus.

Kodėl kalendros sėklos tampa atradimu cholesterolio mažinimui?

Nors kalendra daugeliui žinoma kaip kvapnus virtuvės prieskonis, vis daugiau žmonių atranda dar vieną jos privalumą – kalendros sėklos cholesterolio mažinimui gali veikti net efektyviau nei daugelis brangių papildų.

Jose gausu skaidulų, eterinių aliejų ir medžiagų, kurios gerina kepenų veiklą, spartina riebalų apykaitą ir padeda organizmui greičiau pašalinti „blogąjį“ LDL cholesterolį.

Įdomiausia tai, kad šį prieskonį lengva įtraukti į kasdienį maistą – tereikia žinoti kelis paprastus naudojimo būdus.

Kaip vartoti kalendros sėklas, kad poveikis būtų ryškesnis?

Kalendros sėklos cholesterolio mažinimui veikia tada, kai vartojamos nuosekliai ir tinkamai paruoštos. Sėklose esantys eteriniai aliejai atsiskleidžia tik tada, kai jos sutraiškomos, pašildomos ar trumpai pamirkomos.

Dėl to labai svarbu žinoti keletą paprastų būdų, kaip šį prieskonį įtraukti į kasdienę mitybą taip, kad kūnas jį priimtų lengvai ir natūraliai.

Sutraiškytos sėklos ryto vandeniui

Lengviausias būdas pradėti – sutraiškyti žiupsnelį sėklų ir užpilti šiltu vandeniu. Po kelių minučių gėrimas tampa aromatingesnis, o aktyvios medžiagos lengviau pasisavinamos. Tokio vandens stiklinė prieš pusryčius dažnai siejama su švelnesniu virškinimo startu.

Arbata sklandesniam virškinimui

Arbatai pakanka arbatinio šaukštelio sėklų. Jas reikia švelniai pasmulkinti ir užpilti karštu vandeniu. Šiltas gėrimas padeda virškinimui judėti natūraliau, todėl tinka gerti po sotesnių pietų ar vakarienės.

Kaip prieskonis kasdieniuose patiekaluose

Sėklos dera su troškiniais, ankštinėmis daržovėmis, žuvimi ar ryžių patiekalais. Net nedidelis kiekis suteikia švelnaus riešutinio aromato ir pripildo racioną papildomų skaidulų, kurios palankiai veikia riebalų apykaitą.

Malti milteliai greitam naudojimui

Sumalus sėklas kavamale, gaunami lengvai naudojami milteliai. Juos patogu berti į jogurtą, glotnučius ar net saldžius patiekalus. Tokia forma itin patogi tiems, kurie skuba, bet nori išlaikyti reguliarumą.

Kur gauti ir kaip pasiruošti kalendros sėklas?

Kalendros sėklos ir šviežios kalendros šakelės, naudojamos cholesterolio mažinimui
Kalendros sėklos ir jų žalioji dalis – vienas veiksmingiausių prieskonių cholesterolio mažinimui. Nuotrauka: shutterstock.com

Kalendros sėklos cholesterolio mažinimui prieinamos beveik visur – pradedant įprastais prekybos centrais ir baigiant specializuotomis žolelių krautuvėlėmis. Daugelyje parduotuvių jos parduodamos tiek birios, tiek supakuotos, todėl jas lengva pritaikyti bet kokioje virtuvėje.

Rinkdamiesi sėklas verta atkreipti dėmesį į jų kvapą ir spalvą: kokybiškos būna gelsvai rusvos ir turi aiškų, šiltą aromatą.

Tie, kurie šeimoje mėgsta natūralias priemones, dažnai kalendros sėklas ruošiasi patys – ypač arbatai ar sumalimui.

Nors procesas nėra sudėtingas, tinkamas paruošimas leidžia išsaugoti daugiau aromato ir veikliųjų junginių. Tokiu būdu paruoštos sėklos tampa universaliu prieskoniu, kurį galima naudoti visą žiemą.

Kaip pasiruošti sėklas namuose

Jei turite džiovintą kalendrą, sėklas lengva išlukštenti ir išvalyti rankomis. Jas reikėtų perrinkti, pašalinti sudužusias ar patamsėjusias, o likusias laikyti stikliniame inde, saugant nuo drėgmės. Tinkamai laikomos jos išlaiko stiprų aromatą net kelis mėnesius.

Kaip pasigaminti sėklų miltelius

Sėklas tereikia švelniai pakepinti sausoje keptuvėje, kol sustiprės jų kvapas. Po to sumalamos kavamale ir supilamos į sandarų indelį. Tokiu būdu paruošti milteliai daug aromatingesni nei pirkti.

Nuoviro ar arbatos paruošimas

Paprastai kalendros sėklų pakanka lengvai sutraiškyti ir užpilti karštu vandeniu. Jei norisi stipresnio poveikio, gėrimas gali būti pavirinamas keletą minučių. Svarbu nevirti per ilgai, kad neprarastų natūralaus aromato.

Kur įsigyti kokybiškiausių sėklų

Geriausios sėklos dažniausiai randamos ekologiniuose ūkiuose ir žolelių parduotuvėlėse. Ten jos būna mažiau apdorotos ir išlaiko daugiau natūralių savybių. Pirkdami internetu, rinkitės gamintojus, nurodančius kilmės šalį ir auginimo būdą.

Pabaigai: mažas prieskonis, galintis daug

Kalendros sėklos cholesterolio mažinimui išlieka vienu paprasčiausių būdų suteikti kūnui daugiau palaikymo be didelių pastangų.

Jas lengva įtraukti į kasdienius patiekalus, nesvarbu, ar tai būtų troškinys, ar ryto vanduo su sutraiškytomis sėklomis. Reguliarus vartojimas dažnai siejamas su lengvesniu virškinimu ir aiškesniu kūno ritmu, ypač kai mityba būna riebesnė.

Svarbiausia tai, kad šį prieskonį galima naudoti be sudėtingų receptų ir ilgų pasiruošimų. Kai kalendros sėklos tampa natūraliu virtuvės palydovu, organizmas reaguoja nuosekliau, o vidiniai pokyčiai atsiranda be spaudimo ar dirbtinų pastangų.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite