Šiuolaikinis maistas gali atrodyti nekaltas, bet už kai kurių įprastų pasirinkimų slypi rimti pavojai širdžiai. Cholesterolio lygis dažniausiai kyla tyliai, be jokių aiškių ženklų, todėl daugelis nesusimąsto, kad problemą gali lemti keli nuolat vartojami produktai.
Gydytojai atkreipia dėmesį į tai, kad problema nėra tik riebus maistas. Kur kas didesnę žalą daro tam tikri konkrečiai apdoroti produktai, kurie sujaukia riebalų apykaitą ir skatina kenksmingo cholesterolio kaupimąsi kraujyje.
Padidėjusio cholesterolio požymiai pasirodo anksčiau, nei daugelis tikisi
Cholesterolis kyla lėtai ir tyliai, todėl ilgą laiką žmogus gali jaustis visiškai gerai. Tuo metu viduje kraujagyslės jau siaurėja, kraujas sunkiau prateka, o širdis dirba su vis didesne įtampa. Negydant ši būklė tampa pavojinga – rizika širdies infarktui ar insultui sparčiai išauga.
Kai žala kraujagyslėms pasiekia didesnį lygį, kūnas pradeda siųsti ženklus. Jie gali atrodyti nekalti, bet dažniausiai rodo, kad riebalų apykaita sutrikusi, o organizmas nebesusitvarko su kenksmingo cholesterolio pertekliumi.
Dažniausi simptomai:
- Spaudimas ar skausmas krūtinėje
- Dusulys net esant lengvam krūviui
- Dažni galvos skausmai
- Svaigulys ar nestabilumas
- Nuovargis, kuris nepraeina pailsėjus
- Šaltos kojos ar rankos
- Gelsvos sankaupos aplink akis (ksantelazmos)
- Tinimas kojose, ypač dienos pabaigoje
1. Rūkyta ir perdirbta mėsa sparčiausiai kelia kenksmingą cholesterolį
Rūkyta, sūdyta ar kitaip perdirbta mėsa atrodo įprasta – pusryčių lėkštėje, sumuštinyje, užkandžiuose. Tačiau būtent ši grupė laikoma viena pavojingiausių širdžiai. Joje daug sočiųjų riebalų ir pridėtinių medžiagų, kurios tiesiogiai skatina MTL cholesterolio gamybą kepenyse. Kuo dažniau tokie gaminiai atsiduria lėkštėje, tuo greičiau blogėja kraujo riebalų balansas.
Dar viena problema – didelis druskos kiekis. Ji užkelia kraujospūdį ir dar labiau apsunkina kraujagysles. Ilgainiui riebalų ir druskos derinys tampa rimtu smūgiu širdžiai, o rizika infarktui ar insultui gerokai padidėja.
Dažniausi šios grupės produktai:
- Šoninė
- Rūkytos dešrelės
- rūkytos dešros
- Paštetai
- Kumpiai ir vytinta mėsa
- Pusryčių mėsos gaminiai (plonai pjaustyti gaminiai iš pakuotės)
2. Kepiniai su hidrintais riebalais tiesiogiai kelia „blogąjį“ cholesterolį
Iš pažiūros tai tik bandelė ar sausainis, bet būtent tokie kepiniai dažniausiai slepia hidrintus riebalus. Margarinas, palmių aliejus ir kiti pramoniniai riebalai keičia kraujo riebalų sudėtį taip stipriai, kad vos kelių savaičių vartojimas gali pabloginti cholesterolio rodiklius.
Šie riebalai ne tik pakelia MTL cholesterolį, bet ir mažina DTL, todėl kraujagyslės tampa pažeidžiamesnės.
Pavojus ir tas, kad tokie kepiniai dažnai valgomi „be galvojimo“ – prie kavos, kaip užkandis ar net pusryčiai. Kūnas tai kaupia, o kepenys nespėja išvalyti perteklinių riebalų, todėl rizika širdies ligoms kyla nuo pat jaunystės.
Produktai, į kuriuos verta žiūrėti ypač atidžiai:
- Bandelės ir pyragėliai
- Prekybos centrų sausainiai
- Skanėstai su margarinu
- Ilgo galiojimo batonėliai
- Sluoksniuotos tešlos kepiniai
3. Pusfabrikačiai ir greitas maistas greitai apkrauna kepenis ir kelia cholesterolį

Lengva manyti, kad greitas maistas ar šaldyti gaminiai – tik greitas sotumas. Tačiau būtent šie produktai turi daug sočiųjų riebalų, druskos ir įvairių priedų, kurie smarkiai apsunkina kepenis. Jos tampa lėtesnės, o „blogasis“ cholesterolis nebesunaikinamas taip, kaip turėtų. Todėl jo kiekis kraujyje kyla greitai ir tyliai.
Problema ta, kad tokie produktai dažnai vartojami reguliariai: pietų pertraukos metu, savaitgaliais, skubant. Ilgainiui tai tampa įpročiu, kuris tiesiogiai veikia širdies būklę, didina kraujotakos ligų riziką ir prisideda prie svorio augimo – o tai dar labiau blogina cholesterolio balansą.
Produktai, kuriuos verta riboti:
- Šaldyti mėsainiai ir picos
- Dešrelės ir paruošti gaminiai
- Greito maisto restoranų patiekalai
- Paruošti koldūnai, čeburekai, kotletai
- Viskas, kas ilgai galioja dėl riebalų ir priedų kiekio
Pabaigai
Cholesterolio augimas dažniausiai neprasideda nuo vieno valgymo – jis kaupiasi iš mažų įpročių, kurie kartojami kasdien. Kai lėkštėje vis dažniau atsiranda riebūs, sūrūs ar stipriai apdoroti gaminiai, kraujagyslės pradeda keistis tyliai, be didelių simptomų. Todėl svarbu žinoti, kurie produktai turi didžiausią poveikį ir kaip juos pakeisti sveikesnėmis alternatyvomis.
Maži sprendimai duoda didelius rezultatus. Pašalinus kelis rizikingus produktus ir įtraukus daugiau daržovių, gerųjų riebalų bei skaidulų, kraujo rodikliai pagerėja greičiau, nei tikimasi. O savijauta tampa lengvesnė, atsiranda daugiau energijos ir sumažėja širdies ligų rizika.
Produktai keliantys cholesterolį yra tie, kuriuos verta riboti pirmiausia, jei norisi apsaugoti širdį ir išlaikyti gerus kraujo rodiklius.
