back to top
Pradžia Tinklaraštis Puslapis 6

Kadagio spyglių galia: tik keli, o poveikis jaučiamas visame kūne

Kadagys daug kam asocijuojasi su uogomis, bet stipriausia jo dalis dažnai lieka nepastebėta – spygliai. Nedideli, kieti, bet stiprūs, jie turi tiek naudingų savybių, kad net sunku patikėti, kaip mažas kiekis gali paveikti visą kūną.

Pakanka vos kelių adatėlių, kad pasidarytų lengviau kvėpuoti, sumažėtų uždegimas ar šiek tiek apsivalytų kvėpavimo takai. Jie veikia greitai ir stipriai. Todėl kadagio spyglius renkasi tie, kurie nori natūralaus, bet veiksmingo sprendimo.

Kadagio spygliai padeda ne vien kvėpavimui

Nors pirmiausia jie siejami su kvėpavimo takais, kadagio spygliai veikia gerokai plačiau. Jų sudėtyje esantys junginiai teigiamai veikia visą organizmą – nuo gleivinių iki šlapimo takų.


Lengviau kvėpuoti, kai užgulusi nosis ar kaupiasi gleivės
Kadagio spygliai natūraliai praplečia kvėpavimo takus, padeda išvalyti nosiaryklę, skatina atsikosėjimą. Kvėpuoti pasidaro lengviau be sintetinių purškalų.

Tinka, kai organizmas kaupiasi vandens perteklius
Spygliai skatina šlapimo išsiskyrimą, todėl padeda sumažinti patinimus, ypač jei kaupiasi skysčiai kojose ar aplink akis.

Naudingi esant sąnarių ar raumenų uždegimams
Viduje naudojami kaip arbata arba išoriškai kaip kompresai, jie padeda mažinti uždegiminius procesus – veikia raminančiai, tinka po fizinio krūvio ar esant skausmui.

Veikia kaip natūralus antiseptikas
Kadagio spygliuose yra fitoncidų – tai medžiagos, kurios naikina bakterijas, virusus ir net kai kuriuos grybelinius darinius. Dėl to jie naudingi ir organizmo stiprinimui.

Gali prisidėti prie spaudimo reguliavimo
Švelniai raminantis efektas veikia nervinę sistemą – kai kam padeda stabilizuoti pulsą, sumažinti įtampą ar nerimą.

Gerina gleivinių būklę ir mažina uždegimą kvėpavimo takuose
Dėl priešuždegiminio poveikio jie tinka žmonėms, kurie dažnai serga peršalimo ligomis, ypač šaltuoju sezonu.

Kadagio spygliuose naudingų medžiagų daugiau nei uogose

Dažniausiai kalbant apie kadagį minimos jo uogos, nes jos minkštesnės, švelnesnio skonio ir lengviau naudojamos. Tačiau spygliuose kaupiasi daugiau veikliųjų medžiagų – ypač tų, kurios veikia greitai ir stipriai. Būtent spygliuose randama daugiau fitoncidų, antioksidantų ir junginių, kurie padeda mažinti uždegimą, naikinti bakterijas, gerinti kvėpavimą.

Jei uogos veikia švelniai, spyglių poveikis dažnai juntamas vos po pirmo karto – tiek kvėpuojant, tiek bendrai savijautai. Todėl būtent spyglius renkasi tie, kuriems reikia stipresnės pagalbos. Jie tinka, kai reikia išjudinti gleives, sumažinti spaudimą ar šiek tiek išsivalyti – tiek iš vidaus, tiek kvėpuojant garais.

Spyglių pranašumas ir tame, kad jie greitai paruošiami – pakanka smulkiai susmulkinti, užpilti karštu vandeniu arba pavirti. Skonis gali būti intensyvesnis nei uogų, bet poveikis tikrai atperka. Kai reikia aiškaus, apčiuopiamo rezultato, spyglių naudoti verta dažniau nei uogas.

Kaip vartoti kadagio spyglius, kad nepersistengtum, bet pajustum naudą

Kadagio spyglių galia iš šviežių, žalių krūmų – tankūs ūgliai tinka arbatoms, nuovirams ir inhaliacijoms.
Tankūs spyglių ūgliai, naudingi sveikatai. – Nuotrauka iš:
shutterstock.com

Kadagio spygliai – stiprūs, todėl jų poveikį galima pajusti greitai. Bet svarbu laikytis saiko. Jie tinka trumpiems kursams – kai reikia greitos pagalbos kvėpavimui, uždegimui ar šlapimo takams. Vartojant ilgiau, galima apkrauti inkstus ar skrandį.

Pagrindinės vartojimo formos:

Arbata kvėpavimui
1 arbatinis šaukštelis smulkintų spyglių
200 ml karšto (ne verdančio) vandens
Užpilti, palaikyti 10–15 min, nukošti. Gerti 1 kartą per dieną 2–3 dienas iš eilės, kai kvėpuoti sunkiau ar kamuoja gleivės.

Inhaliacija peršalimui
1–2 arbatiniai šaukšteliai spyglių
500 ml verdančio vandens
Virinti apie 10 min, tada kvėpuoti garais 5–7 minutes. Tinka naudoti vakare, ypač pirmomis slogos ar kosulio dienomis.

Nuoviras organizmo valymui
1 šaukštelis spyglių
1 šaukštelis beržų lapų
1 šaukštelis kiaulpienės šaknų
Užpilti 300 ml vandens, pavirti 5 min, palaikyti dar 10 min. Gerti po pusę stiklinės 2 kartus per dieną, 5 dienas iš eilės. Naudinga pavasarį ar kai jaučiamas sunkumas kūne.


    Po bet kurio vartojimo būdo nereikia nieko papildomai – tiesiog stebėkit, kaip jaučiatės. Jei pasidaro lengviau kvėpuoti, krūtinėje šilčiau ar sumažėja nuovargis – tai ženklas, kad spygliai tikrai veikia.

    Apibendrinimas

    Kadagio spyglių galia slypi paprastume. Nereikia nei didelio kiekio, nei sudėtingo paruošimo – užtenka kelių adatėlių ir truputį žinojimo, kada ir kaip juos naudoti. Jie greiti, stiprūs, bet tuo pačiu švelnūs kūnui, jei laikomasi saiko.

    Tinka, kai norisi palengvinti kvėpavimą, sumažinti uždegimą ar tiesiog pasijusti švariau iš vidaus. Svarbiausia – klausytis savo kūno ir naudoti tik tiek, kiek reikia. Taip kadagys tampa ne simboliu, o tikru pagalbininku sveikatai.

    Uogos, kurios nuima kojų tinimą ir sumažina nuovargį

    Kojų tinimas nėra tik estetinė problema. Vakare sunkėjančios kojos, spaudžiantis batų jausmas ar nemalonus tempimas dažnai rodo sutrikusią kraujotaką ar skysčių susilaikymą. Ir nors sprendimų atrodo daug, ne viskas veikia iš tikrųjų.

    Uogos nuo kojų tinimo yra paprasta, bet veiksminga pagalba iš gamtos. Vien šermukšnio arbata ar užpilas gali padėti sumažinti sunkumo jausmą, pagerinti kraujo tekėjimą ir atkurti lengvumą kojose jau po kelių dienų.

    Būtent šermukšnio uogos padeda, kai tinsta kojos

    Kai kraujotaka sulėtėja, o organizme pradeda kauptis skysčiai, pirmiausia tai pajuntame kojose – ypač vakare. Šermukšnio uogos veikia keliomis kryptimis vienu metu: jos skatina kraujo tekėjimą, stiprina kapiliarus ir padeda kūnui greičiau atsikratyti perteklinio skysčio.

    Šiose uogose gausu natūralių junginių – flavonoidų, antioksidantų ir organinių rūgščių. Jie mažina uždegiminius procesus kraujagyslėse, o tai leidžia kraujui laisviau cirkuliuoti. Dėl to sumažėja spaudimas kojų srityje, išnyksta nemalonus tinimo ar „perpildymo“ pojūtis.

    Dar vienas svarbus poveikis – šermukšnis veikia šlapimą varančiai. Tai reiškia, kad kūnas greičiau pašalina susikaupusius skysčius, sumažėja bendras patinimas, o kartu ir spaudimas galūnėse. Tokia natūrali detoksikacija naudinga ne tik kojoms, bet ir bendrai savijautai.

    Šermukšnio uogos padeda ne tik nuo tinimo, bet ir mažina nuovargį

    Kai kraujotaka silpsta, deguonies pasiskirstymas organizme sulėtėja. Tada pavargsta ne tik kojos, bet ir visas kūnas – dienos pabaigoje trūksta jėgų net nedideliems darbams.

    Šermukšnio uogose esantys antioksidantai gerina kraujo tekėjimą ir padeda audiniams greičiau „atsigauti“. Dėl to sumažėja raumenų įtampa ir juntamas lengvesnis judėjimas.

    Šios uogos veikia švelniai tonizuojančiai – be dirbtinio sužadinimo. Vartojant reguliariai, energijos lygis tampa stabilesnis, o nuovargis kaupiasi gerokai lėčiau.

    Papildomos naudos sveikatai

    Nors dažniausiai kalbama apie šermukšnio naudą kraujui, šios uogos veikia daug plačiau. Jose esančios medžiagos palaiko bendrą organizmo pusiausvyrą – nuo virškinimo iki imuniteto.


    1. Padeda sureguliuoti kraujospūdį.
    Šermukšnio uogos švelniai plečia kraujagysles, dėl to kraujas teka tolygiau. Tai padeda išvengti staigių spaudimo šuolių, kurie dažnai pasireiškia nuovargiu ar galvos skausmais.

    2. Stiprina imuninę sistemą.
    Dėl didelio vitamino C kiekio šermukšnis padeda organizmui natūraliai apsisaugoti nuo peršalimo ar virusų. Tai ypač naudinga šaltuoju metų laiku, kai imunitetas dažnai nusilpsta.

    3. Palaiko žarnyno veiklą.
    Uogose esančios skaidulos skatina žarnyno peristaltiką ir padeda išvengti užkietėjimo. Tai reiškia, kad virškinimas tampa lengvesnis, o kūnas greičiau atsikrato nereikalingų medžiagų.

    4. Veikia šlapimą varančiai.
    Šermukšnis padeda pašalinti perteklinius skysčius, kas naudinga ne tik kojoms, bet ir visam organizmui – ypač jei linkstama kaupti vandenį ar jaučiamas tinimas.

    5. Gali palengvinti lengvą nerimą.
    Kai kuriuose šaltiniuose minima, kad šermukšnis veikia švelniai raminančiai. Tai naudinga žmonėms, kurie jautriai reaguoja į stresą ar turi įtampos sukeltų fizinių simptomų.

    Šermukšnio uogų vartojimas

    Uogos nuo kojų tinimo – ryškiai oranžinės šermukšnio kekės ant medžio šakų
    Subrendusios uogos rudens pradžios saulėje. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

    Kad šermukšnio uogos padėtų, svarbu jas vartoti teisingai – nei per mažai, nei per daug. Forma gali būti įvairi, bet esmė ta pati: reguliarumas ir saikingumas.

    1. Arbata.
    Į puodelį dėk apie šaukštą džiovintų šermukšnio uogų, užpilk karštu (ne verdančiu) vandeniu ir palik pritraukti 15–20 minučių. Gerk 1–2 kartus per dieną – ryte ir vakare. Arbata švelniai tonizuoja ir mažina kojų nuovargį.

    2. Užpilas su medumi.
    Šviežias arba džiovintas uogas užpilk skystu medumi stiklainyje. Laikyk šaldytuve kelias dienas, kol uogos suminkštės. Vartok po 1 arbatinį šaukštelį ryte – tai puikus imuniteto ir kraujotakos palaikymas viename.

    3. Džiovintos uogos kaip užkandis.
    Keliolika uogų per dieną galima suvalgyti tiesiog kaip saldžiarūgštį užkandį arba įmaišyti į košes, kokteilius, jogurtą. Tokiu būdu jos tampa ne tik naudinga, bet ir skania dienos dalimi.

    4. Svarbu nepadauginti.
    Per didelis kiekis gali dirginti skrandį dėl natūralių rūgščių. Pakanka 10–15 uogų per dieną – tai saugi ir veiksminga norma.

    Šermukšnį verta prisiminti, kai kūnas prašo pagalbos

    Jei vakare sunkėja kojos, atsiranda patinimas aplink kulkšnis ar tiesiog trūksta jėgų – šermukšnio uogos gali būti tas paprastas dalykas, kurio trūko. Jos padeda kūnui atsistatyti natūraliai, be vaistų ar stiprių priemonių, o svarbiausia – veikia ne vieną, o kelias problemas iš karto.

    Uogos nuo kojų tinimo veikia tyliai, bet nuosekliai: mažėja spaudimas kojose, gerėja kraujotaka, atsiranda daugiau lengvumo tiek fiziškai, tiek emociškai. Ir nors šermukšnis ne stebuklas, jo poveikis – labai artimas tam, ką daugelis vadina tikra sveikatos profilaktika.

    Atvėsus orams inkstai patiria šoką – šis nuoviras padeda geriausiai

    Pirmomis šalčio bangomis kūnas sureaguoja greičiau, nei daug kas tikisi – inkstai ne išimtis. Staigi temperatūrų kaita, vėjas ir didesnė drėgmė neretai sukelia tempimo ar maudimo pojūtį, o tokiais momentais dažnai prisimenamas kadagio šakelių nuoviras inkstams.

    Daugelį metų kadagis minimas tarp augalų, kurie padeda sušvelninti žiemos poveikį organizmui. Šakelės pasižymi savitu aromatu, ryškesniu tonizuojančiu poveikiu ir gebėjimu suteikti daugiau aiškumo savijautai, kai inkstai tampa jautresni.

    Kasdienėje praktikoje pastebima, kad būtent žiemos pradžia – metas, kai kadagio nuoviras tampa ypač aktualus.

    Kodėl kadagio šakelės vertinamos ypač žiemą?

    Kadagys nuo seno siejamas su žiemos sezonu – būtent tada jo poveikis išryškėja labiausiai. Šakelės pasižymi stipriu aromatu ir aiškiu tonizuojančiu veikimu, todėl dažnai pasirenkamos tuomet, kai inkstai jautriau reaguoja į šaltį ar drėgmę.

    Natūrali apsauga nuo žiemos dirglumo

    Staigus atšalimas gali sutrikdyti įprastą inkstų darbą. Pastebima, kad kūnas pradeda kaupti įtampą apatinėje nugaros dalyje, o šaltis lyg „sustingdo“ cirkuliaciją.

    Tokiais momentais kadagio šakelių nuoviras inkstams suteikia daugiau šilumos pojūčio ir padeda atgauti gyvesnę savijautą.

    Šakelėse gausu eterinių medžiagų, kurios pasižymi ryškesniu aromatiniu veikimu. Būtent dėl jų nuoviras dažnai apibūdinamas kaip suteikiantis daugiau lengvumo aplink inkstų zoną.

    Švelnus tonizuojantis poveikis

    Kadagio poveikis paprastai jaučiamas kaip tonizuojantis. Jis veikia per gilesnį šilumos pojūtį. Tai ypač aktualu žiemą, kai net trumpas pasibuvimas lauke gali sukelti maudimą ar lengvą tempimą.

    Nuoviras padeda sušvelninti tą pojūtį, tarsi sugrąžindamas kūnui natūralią apsaugą nuo temperatūrų kaitos.

    Kada šakelės atskleidžia didžiausią naudą?

    Kadagio šakelių nuoviras dažniausiai pasirenkamas:

    • po ilgo buvimo lauke žvarbiu oru;
    • kai inkstų sritis tampa jautresnė dėl skersvėjo;
    • kai poilsio metu jaučiamas lengvas maudimas ar šaltumas apatinėje nugaros dalyje;
    • žiemos pradžioje, kai kūnas dar nespėjo prisitaikyti prie temperatūros pokyčių.

    Tokiose situacijose meistriškai atsiskleidžia kadagio aromatinė šiluma ir stipresnis tonusas.

    Kadagio šakelės su nokstančiomis mėlynomis uogomis – dažna žaliava nuovirams, vartojamiems inkstų komfortui žiemą.
    Kadagio šakelės ir uogos nuo seno renkami nuovirams, kurie žiemą padeda švelninti inkstų jautrumą šalčiui. Nuotrauka: shutterstock.com

    Kaip paruošti kadagio šakelių nuovirą, kad poveikis būtų jaučiamas greičiau?

    Kadagio šakelių nuoviras inkstams vertinamas dėl gana greito ir aiškaus poveikio, tačiau tam didelę įtaką turi tinkamas paruošimas. Šakelės išskiria savo medžiagas lėčiau nei lapai ar žiedai, todėl nuoviras reikalauja daugiau dėmesio ir laiko.

    Paruošimo principai

    Nuovirui dažniausiai pasirenkamos plonesnės, minkštesnės kadagio šakelės. Jos nuplaunamos, šiek tiek pasmulkinamos ir užpilamos šiltu vandeniu.

    Indas statomas ant silpnos ugnies, o šakelės kaitinamos nevirinant – procesas turi būti lėtas, kad išsiskirtų aromatinės medžiagos.

    Tokį paruošimą verta tęsti 15–20 minučių. Kai nuoviras įgauna sodrų kvapą ir gelsvą atspalvį, jis tampa paruoštas vartoti.

    Svarbu nepervirti – per didelis karštis gali sumažinti eterinių komponentų kiekį, dėl kurių žmonės dažniausiai ir renkasi kadagio šakeles.

    Kada gerti nuovirą?

    Pastebima, kad geriausi rezultatai juntami tuomet, kai nuoviras vartojamas ramybės metu:

    • po grįžimo iš šalčio,
    • prieš nakties poilsį,
    • dienomis, kai jaučiamas vidinis šaltumas inkstų srityje.

    Šiltas gėrimas tarsi sukuria komforto sluoksnį aplink apatinę nugaros dalį, o šakelėse esantys junginiai atrodo natūraliai sustiprinantys šį efektą.

    Kaip dažnai vartoti?

    Kadagys priskiriamas stipresnio poveikio augalams, todėl paprastai pasirenkama kelias dienas iš eilės vartoti po vieną puodelį. Ilgalaikio kurso reikėtų vengti – per dideli kiekiai gali apsunkinti organizmą.

    Jeigu po kelių dienų savijauta nepagerėja, nuovirą verta nutraukti ir pasikonsultuoti su specialistu, nes augalas turėtų būti papildoma priemonė, o ne vienintelis sprendimas.

    Išvada: kodėl kadagio nuoviras sugrįžta kiekvieną žiemą

    Atšalus orams kūnas tarsi praranda dalį savo lengvumo, o inkstai į tai sureaguoja vieni pirmųjų. Kadagio šakelių nuoviras inkstams padeda grįžti į ramesnį ritmą, nes šakelės išsiskiria tuo, kad derina šilumą, aromatinį tonusą ir pakankamai aiškų poveikį po buvimo šaltyje.

    Kiekvieną žiemą kadagys vėl atsiduria akiratyje dėl paprastos priežasties – jis tinka tada, kai norisi greičiau sušvelninti žvarbos įtaką. Nuoviras veikia kaip ramus palydovas, padedantis kūnui grįžti į natūralesnę pusiausvyrą ir aiškesnę savijautą.

    Šiltas gėrimas išvalo visą žarnyną – tam nereikia jokių vaistų ir chemijos

    Žarnynas greitai sureaguoja į pervargimą, stresą ar sunkesnį maistą. Kūnas ima siųsti ženklus, kad jam reikia pagalbos, ir tada pradedi galvoti, ką būtų galima pakeisti be vaistų ar stiprių priemonių.

    Čia praverčia šiltas gėrimas žarnynui valyti. Jis paprastas, lengvai pagaminamas ir tinka tiems, kurie nori susitvarkyti virškinimą be chemijos. Poveikis kyla iš šilumos ir kelių natūralių ingredientų, kurie kartu veikia gana greitai.

    Gėrimas dažnai nustebina tuo, kad organizmas į jį reaguoja geriau nei tikėtasi. Pagerėja virškinimas, dingsta sunkumas, o kūnas ima dirbti tolygiau.

    Kaip kūnas parodo, kad jam reikia valymo

    Kai žarnynas pradeda strigti, pirmi ženklai dažniausiai pasirodo gana aiškiai. Jie nėra staigūs ar dramatiški, bet nuolat kartojasi ir pradeda erzinti. Dažnai žmogus net nesusieja jų su žarnynu, tačiau kūnas taip praneša, kad jam reikia pagalbos.

    Pagrindas tas, kad virškinimo sistema nebetvarko krūvio taip, kaip turėtų. Tuomet pradeda lėtėti peristaltika, kaupiasi toksinai, o tai veikia ne tik pilvą, bet ir bendrą savijautą.

    Galimi požymiai, kad žarnynui reikia valymo:

    • Sunkumas ar spaudimas pilve
    • Pastovus pūtimas
    • Lėtas tuštinimasis
    • Ryškesnis nuovargis po valgio
    • Odos pablogėjimas (spuogeliai, pilkumas)
    • Mieguistumas dienos metu
    • Silpnas apetitas arba priešingai – nuolatinis alkio jausmas
    • Nemalonus burnos kvapas
    • Sumažėjusi energija
    • Nepaaiškinamas dirglumas ar nuotaikų svyravimai

    Šiltas gėrimas greitai suaktyvina žarnyno veiklą

    Šiltas skystis veikia labai tiesiai – jis atpalaiduoja virškinimo sistemą ir paskatina ją judėti greičiau. Kūnas į šilumą reaguoja palankiai, todėl žarnynas pradeda dirbti tolygiau, be įtampos. Dėl to poveikis pasijunta gana anksti ir ne per prievartą, o natūraliai.

    Ingredientai, kurie naudojami tokiam gėrimui, neapsunkina skrandžio. Jie ramina gleivinę, padeda pašalinti užsilaikiusius likučius, mažina tempimą ir suteikia lengvesnį pojūtį pilve. Toks derinys dažnai pasirodo veiksmingesnis nei įprastos arbatos ar greiti sprendimai iš vaistinės.

    Kai šiltas gėrimas tampa ryto startu, virškinimas įsijungia švelniai ir be staigių šuolių. Tai padeda išvengti pūtimo, pagerina tuštinimosi ritmą ir suteikia aiškesnį kūno pojūtį. Toks poveikis išlieka ilgiau, nes žarnynas pradeda dirbti taip, kaip jam patogiausia.

    Receptas šilto gėrimo žarnynui valyti

    Gėrimas ruošiamas iš kelių paprastų produktų, kurie gerai dera tarpusavyje ir nesukelia sunkumo. Svarbiausia jį pasigaminti taip, kad išliktų šiltas ir švelnus skrandžiui.

    Reikės:

    • 200 ml šilto vandens
    • 1 arbatinio šaukštelio natūralaus medaus
    • 1 arbatinio šaukštelio šviežių citrinos sulčių
    • 1 arbatinio šaukštelio maltų linų sėmenų

    Paruošimas labai paprastas. Vanduo turi būti šiltas, o ne karštas, kad išliktų malonus ir neapsunkintų skrandžio. Medų įmaišykite pirmiausia, kad jis visiškai ištirptų. Tik tada įpilkite citrinos sulčių, jog skonis būtų subalansuotas, o rūgštis nepertrauktų medaus poveikio.

    Linų sėmenys gali būti dedami tiesiai į gėrimą arba pamerkti atskirai. Jei norisi švelnesnės tekstūros, juos galima trumpai pamirkyti ir naudoti susidariusias gleives. Tai padaro gėrimą dar malonesnį ir tinkamesnį jautresniam virškinimui.

    Gėrimą reikėtų maišyti tol, kol viskas susijungs į vieną vientisą mišinį. Jį patogu ruošti kiekvieną kartą šviežiai, nes skonis būna geresnis, o ingredientai veikia stipriau.

    Tinkamo vartojimo rekomendacijos

    Šį gėrimą geriausia naudoti ryte, dar tuščiu skrandžiu. Tokiu metu virškinimo sistema greičiau įsijungia, o šiluma padeda pažadinti žarnyną natūralesniu būdu. Poveikis juntamas tada, kai gėrimas tampa nuosekliu ryto įpročiu, o ne atsitiktinu bandymu.

    Gerti reikėtų lėtai, mažais gurkšneliais, kad skystis spėtų sušilti viduje ir paskatinti žarnyno judėjimą. Jeigu skrandis jautresnis, galima pradėti nuo mažesnio kiekio ir stebėti, kaip kūnas reaguoja. Palaipsniui didinant kiekį, poveikis tampa stabilesnis ir patikimesnis.

    Papildomas poveikis ir nauda sveikatai

    Šiltas gėrimas žarnynui valyti siejamas su pilvo pūtimo ir nemalonaus spaudimo mažinimu, vaizduojama moteris laikanti pilvą dėl diskomforto.
    Šiltas gėrimas žarnynui valyti sumažina pilvo diskomfortą – Nuotrauka iš:
    shutterstock.com

    Net ir paprasti ingredientai gali turėti gerokai didesnį poveikį, nei iš jų tikimasi. Šiltas gėrimas neapsiriboja vien žarnyno suaktyvinimu – jis keičia bendrą savijautą, lengvina kūno darbą ir padeda atsistatyti po įtampos ar prastesnės mitybos.


    Gerina virškinimo procesų ritmą
    Šiluma ir natūralios medžiagos veikia raminančiai, todėl maistas juda tolygiau, sumažėja slėgis ir tempimas pilve.

    Padeda apsivalyti nuo susikaupusių likučių
    Gėrimas suaktyvina peristaltiką, todėl lengviau pasišalina tai, kas užsiliko žarnyne ilgesnį laiką.

    Mažina rūgštingumo pojūčius
    Švelnios rūgštys ir gleivinės apsauga padeda nuraminti jautresnį skrandį ir sumažinti dirginimą.

    Palaiko kepenų darbą
    Lengvai stimuliuojamas tulžies išsiskyrimas padeda kepenims efektyviau atlikti savo funkcijas, kas turi įtakos bendrai medžiagų apykaitai.

    Stiprina žarnyno mikrobiotą
    Natūralūs komponentai neapkrauna virškinimo, todėl mikrobioma gali dirbti stabiliau ir atkurti pusiausvyrą.

    Lengvina kūno atsistatymą po sunkesnių dienų
    Kai organizmas pavargęs, šiltas gėrimas padeda sumažinti įtampą iš vidaus ir suteikia daugiau aiškumo savijautai.

    Prisideda prie stabilesnio energijos pasiskirstymo dienoje
    Geresnis virškinimas reiškia lygesnį cukraus lygį ir mažiau svyravimų, kurie trikdo nuotaiką ar darbingumą.

    Padeda sumažinti pilvo pūtimą ir vandens kaupimąsi
    Švelniai skatinamas skysčių pasišalinimas ir dujų mažėjimas suteikia lengvesnį kūno pojūtį.

    Išvada

    Šiltas gėrimas gali tapti paprastu būdu grąžinti žarnynui ritmą ir sumažinti vidinę įtampą. Kai organizmas gauna šilumos ir lengvai įsisavinamų medžiagų, virškinimas pradeda veikti tolygiau, o savijauta gerėja beveik savaime.

    Šiltas gėrimas žarnynui valyti ypač naudingas tiems, kurie nori švelniai atstatyti pusiausvyrą ir pagerinti virškinimo funkcijas natūraliu keliu. Gėrimą lengva pritaikyti pagal savo rutiną, o reguliarumas dažniausiai atneša kur kas ryškesnį rezultatą nei tikimasi.

    Žolelių kompresas nuo kelių skausmo – praeis per kelis vakarus

    Keliai yra ta vieta, kuri greitai primena apie save – ypač kai daugiau vaikštai, sėdi nepatogiai ar tenka nešti svorį. Ir tada net paprasti judesiai tampa nemalonūs. Ne visi nori iškart griebtis vaistų, todėl ieškoma kažko švelnesnio, bet veiksmingo.

    Žolelių kompresas nuo kelių skausmo gali tapti tuo sprendimu, kuris nustebina jau po kelių vakarų. Jokių sudėtingų procedūrų, jokios chemijos – tik keli augalai, šiluma ir laikas, ir skausmo pojūtis pamažu slopsta, o keliai vėl tampa lengvesni.

    Kelių skausmas dažniausiai atsiranda dėl perkrovos, amžiaus ar uždegimų

    Kelių sąnariai kasdien atlaiko didelį krūvį – vaikštant, stovint, lipant laiptais ar net tiesiog sėdint nepatogiai. Ilgainiui jie ima „pykti“, o skausmas dažniausiai yra ženklas, kad kažkur per daug, per dažnai arba per ilgai buvo apkrauta. Ne visada tai rimta diagnozė, bet tai signalas, kurio nevertėtų ignoruoti.

    Žolelių kompresas nuo kelių skausmo gali palengvinti simptomus, bet verta žinoti, kas tą skausmą sukelia. Supratimas apie priežastis padeda veikti tikslingai – ne tik malšinti, bet ir išvengti, kad problema kartotųsi.

    Dažniausios kelių skausmo priežastys:

    • Sąnario kremzlės nusidėvėjimas (artrozė)
    • Lėtinis arba ūmus uždegimas (artritas)
    • Per didelis fizinis krūvis ar netaisyklingas judesys
    • Senėjimo procesai, susiję su audinių elastingumo mažėjimu
    • Sporto ar buitinės traumos (patempimai, sumušimai)
    • Nutukimas, dėl kurio padidėja krūvis sąnariams
    • Netinkama avalynė ar netaisyklinga eisena
    • Ilgas stovėjimas ar sėdėjimas vienoje padėtyje

    Tik tam tikros žolelės tikrai padeda, kai skauda kelius

    Nors žolelių yra daug, ne kiekviena tinka esant sąnarių skausmui. Svarbiausia rinktis tuos augalus, kurie natūraliai mažina uždegimą, skatina kraujotaką ir ramina aplinkinius audinius.


    Gyslotis – viena iš labiausiai vertinamų žolelių, kai skauda kelius. Jis ne tik greitai nuramina sudirgusią vietą, bet ir padeda sumažinti patinimą. Pašildytas gyslotis tampa dar veiksmingesnis – šiluma pagreitina veikliųjų medžiagų įsigėrimą į gilesnius audinius.

    Medetkos žiedai – puikus priedas prie kompreso. Jie šildo, valo, malšina uždegimą, o kartu suteikia švelnų antibakterinį poveikį. Dėl to medetka dažnai įtraukiama į tepalus ir losjonus sąnariams – bet šviežios ar džiovintos žiedų galvutės veikia ne ką prasčiau tiesiai ant odos.

    Vienas stipriausių derinių – gyslotis, medetka ir ramunėlė. Ramunėlė švelni, bet veiksminga – ji sumažina įtampą, o kitos dvi žolelės veikia priešuždegimiškai. Kartu jos sukuria tą šiltą, jaukų kompresą, kuris ne tik palengvina, bet ir gydo iš vidaus.

    Receptas, kuris veikia jau pirmą vakarą

    Toks kompresas neturi būti sudėtingas ar brangus. Svarbiausia – tinkamos žolelės, šiek tiek šilumos ir laikas sau. Visa procedūra užtrunka apie 20 minučių, bet jos poveikis jaučiamas gerokai ilgiau – tiek skausmo sumažėjimas, tiek atsipalaidavimas.

    Reikės:

    • 2 valgomųjų šaukštų džiovintų gysločių lapų (arba saujelės šviežių)
    • 1 valgomojo šaukšto džiovintų medetkų žiedų
    • 1 valgomojo šaukšto džiovintų ramunėlių
    • 1 stiklinės (apie 200 ml) karšto vandens
    • Marlės arba medvilninės servetėlės
    • Nedidelio rankšluosčio ar tekstilinio pleistro pritvirtinimui

    1. Paruošk žoleles.
    Sudėk visas žoleles į nedidelį dubenėlį. Jei naudoji šviežias, jas šiek tiek susmulkink rankomis arba trintuve – tai padės išlaisvinti veikliąsias medžiagas. Derinys turi būti subalansuotas – ramunėlė ramina, o gyslotis ir medetka veikia giliai.

    2. Užpilk karštu vandeniu.
    Užvirink vandenį, šiek tiek atvėsink ir užpilk ant žolelių. Palik pritraukti apie 10–15 minučių. Vanduo turi būti karštas, bet ne verdantis – kad neišgaruotų naudingosios medžiagos. Per šį laiką išsiskirs stiprus, gydantis kvapas.

    3. Paruošk kompresą.
    Nukošk skystį, o dar šiltas žoleles paskirstyk ant marlės ar audinio. Sluoksnis turi būti tolygus, kad žolelės gerai priglustų prie odos. Kompresą ruošk iškart po pritraukimo – kol dar šiltas, nes būtent šiluma sustiprina poveikį.

    4. Uždėk ir pritvirtink.
    Dėk kompresą tiesiai ant skaudančio kelio. Jei reikia – apvyniok lengvu rankšluosčiu arba pritvirtink pleistru. Laikyk apie 20 minučių, per tą laiką galima tiesiog ramiai pagulėti, skaityti ar klausytis muzikos.

    5. Leisk poveikiui pasibaigti natūraliai.
    Paėmus kompresą, neskubėk nuplauti vietos – leisk veikliosioms medžiagoms susigerti. Geriausia – apsukti kelį šiltai ir dar kurį laiką pabūti ramiai. Jei nori stipresnio poveikio, galima naudoti vos drėgną karštą rankšluostį virš kompreso – taip sukuriasi švelnus šilumos spaudimas.

    Naudojimo instrukcijos

    Žolelių kompresas nuo kelių skausmo – džiovinti vaistinės medetkos žiedai, tinkami natūraliam kompresui gaminti
    Viena iš veiksmingiausių žolelių sąnarių priežiūrai. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

    Kad žolelių kompresas tikrai padėtų, svarbu žinoti, kada ir kaip jį naudoti. Nors tai paprasta procedūra, laikas, paros metas ir dažnumas turi didelę įtaką rezultatui. Šiek tiek planavimo – ir poveikis bus ne tik greitesnis, bet ir ilgalaikis.

    Vakare kompresas veikia geriausiai – kai kūnas jau pavargęs, o sąnariai įsitempę po dienos. Šiluma kartu su veikliosiomis žolelių medžiagomis padeda greičiau atsipalaiduoti, sumažėja spaudimo jausmas, o uždegiminiai procesai slopsta natūraliai.

    Kada ir kaip naudoti:

    • Naudok ant švarios odos. Prieš dedant kompresą, nuplauk kelį šiltu vandeniu – tai padės žolelėms veikti giliau.
    • Tinka 1–2 kartus per dieną. Jei skausmas aštresnis – naudok ryte ir vakare. Jei tik palaikymui – užtenka kelių kartų per savaitę.
    • Optimalus laikas – vakaras. Po procedūros kelį palik šiltai pridengtą ir ilsėkis – tai sustiprins poveikį.
    • Neskausminga, net jautriai odai. Kompresas neturi deginti ar peršti. Jei jautru – šiek tiek atvėsink žoleles ar trumpink laiką.
    • Reguliarumas svarbesnis už dažnumą. Geriau mažiau kartų, bet nuosekliai – efektas kaupiasi.

    Žolelių kompresas nuo kelių skausmo tinka tiek pavargusiems sąnariams, tiek lėtiniam skausmui malšinti. Kuo anksčiau įtrauksi į rutiną, tuo greičiau pajusi, kad nebereikia ieškoti stiprių vaistų – užtenka to, ką duoda gamta.

    Nustebsite, ką kepimo soda padaro kulnams per 10 minučių

    Kulnų oda dažnai greitai išsausėja, suskeldėja, o jei tenka daug vaikščioti ar stovėti – greitai pajunti, kaip jie pavargsta. Brangūs kremai ar pedikiūrai ne visada duoda laukiamą efektą, o kartais norisi paprasto, greito ir veiksmingo sprendimo.

    Pasirodo, kepimo soda kulnams gali padaryti daugiau, nei tikėtume. Vos per 10 minučių galima pasiekti akivaizdų rezultatą – minkštesnę odą, mažiau nemalonaus kvapo ir švarų pojūtį. Ir tam nereikia nieko sudėtingo – tik šiek tiek sodos ir šilto vandens.

    Kepimo sodos poveikis kulnams

    Sunku patikėti, kiek daug gali padaryti toks paprastas dalykas kaip kepimo soda. Vos kelios minutės – ir kulnai tampa ne tik švaresni, bet ir pastebimai minkštesni.

    Soda švelniai nušveičia sukietėjusią, šiurkščią odą, tarsi nuimdama viską, kas nereikalinga. Jausmas po to – kaip po gerai atlikto pedikiūro, tik be eilių, išlaidų ir salono.

    Dar vienas netikėtas pliusas – kvapas. Net jei kojos dienos pabaigoje nekvepia gaiviai, soda greitai sutvarko reikalus. Ji natūraliai neutralizuoja nemalonius kvapus ir stabdo bakterijų dauginimąsi. Ir tai ne laikinas efektas – po procedūros gaivumo jausmas išlieka ilgiau nei su dauguma specializuotų priemonių.

    Be viso to, kepimo soda atpalaiduoja. Jei kulnai pavargę, jei jautiesi tarsi būtum visą dieną praleidusi ant kojų – šilta vonelė su soda tiesiog daro stebuklus. Pojūtis tarsi įkritus į minkštą pagalvę: lengvumas, atgaiva ir noras viską pakartoti vėl.

    Kaip teisingai naudoti kepimo sodą kulnams, kad rezultatas būtų tikrai „wow“

    Kepimo soda kulnams – natūralus balto sodos miltelių kiekis medinėje lėkštelėje su šaukšteliu
    Paprasta, bet veiksminga natūrali priemonė. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

    Vien tik užbarstyti sodos ant kulnų nepakaks – svarbu ne tik ką naudoji, bet ir kaip tai darai. Kad kepimo soda iš tiesų padėtų, reikia šiek tiek dėmesio detalėms.

    Geriausia tai daryti vakare, kai kojos jau pavargusios – tuomet efektas ne tik fizinis, bet ir kaip savotiška poilsio forma.


    1. Pasiruošk švarų pagrindą.
    Prieš bet kokią procedūrą svarbu, kad kojos būtų švarios – be kremo likučių ar dienos purvo. Nuplauk pėdas šiltu vandeniu, gali naudoti švelnų muilą. Tai padės sodos poveikiui prasiskverbti giliau ir efektyviau suminkštinti odą.

    2. Pasigamink sodos šveitiklį.
    Į mažą dubenėlį įdėk 3 valgomuosius šaukštus kepimo sodos ir įlašink tiek šilto vandens, kad išeitų tiršta pasta. Konsistencija turėtų būti tokia, kad laikytųsi ant odos, bet lengvai slystų trinant.

    3. Švelniai masažuok problemines vietas.
    Užtepk sodos pastą ant kulnų ir kitų šiurkštesnių vietų. Masažuok sukamaisiais judesiais 2–3 minutes, ypač ten, kur oda labiausiai sukietėjusi. Nereikia trinti iš visų jėgų – soda daro savo darbą net ir švelniai naudojama.

    4. Gerai nuplauk ir sausai nušluostyk.
    Po masažo nuplauk pėdas šiltu vandeniu. Nepalik pastos ant odos per ilgai, kad ji neišsausintų odos paviršiaus. Sausai nušluostyk minkštu rankšluosčiu.

    5. Drėkinimas – paskutinis, bet labai svarbus žingsnis.
    Kai oda švari ir suminkštėjusi, būtinai patepk drėkinamuoju kremu arba natūraliu aliejumi (pavyzdžiui, kokosų ar alyvuogių). Tai padeda užrakinti drėgmę ir palaiko minkštumą ilgesnį laiką.

    6. Jei nori atpalaiduojančio efekto – rinkis sodos vonelę.
    Į dubenį arba vonelę įpilk šilto vandens (tiek, kad apsemtų kulnus) ir ištirpink 3 šaukštus kepimo sodos. Mirkyk pėdas 10–15 minučių. Tai ne tik minkština, bet ir atpalaiduoja raumenis, mažina tempimą bei nuovargį.

    7. Po vonelės – švelnus šveitimas.
    Kai kulnai suminkštėja, naudok pemzą ar specialų šveitiklį, kad pašalintum atmirusią odą. Ši kombinacija – mirkymas + šveitimas – veikia ypač efektyviai.

    8. Procedūrą kartok 1–2 kartus per savaitę.
    Nereikia to daryti kasdien. Užtenka vos vieno ar dviejų kartų per savaitę, kad oda išliktų švelni, o kulnai – sveiki ir prižiūrėti. Reguliarumas čia svarbiau nei dažnumas.

    Reguliariai naudojant kepimo sodą kulnams, rezultatai tik gerėja

    Kartais viena procedūra padaro staigų efektą, bet kai tai tampa įpročiu – rezultatai pereina į visiškai kitą lygį. Kepimo soda nėra vienkartinis metodas, o veiksminga, natūrali priemonė, kurią galima drąsiai naudoti ilgiau. Oda pripranta prie švelnaus poveikio, tampa mažiau linkusi sausėti ar šerpetoti.

    Kai soda naudojama reguliariai – tarkim, kartą ar du per savaitę – oda nuolat atsinaujina. Tai tarsi palaikomoji priežiūra, kuri užkerta kelią sausėjimui dar prieš jam prasidedant. Be to, nuolat šveičiant, kulnai tampa akivaizdžiai lygesni, mažiau linkę trūkinėti, ir net vaikščiojimas basomis tampa malonesnis.

    Kepimo soda kulnams veikia ne tik paviršiuje – ji padeda išlaikyti gerą odos būklę ir gilesniuose sluoksniuose. Tai neinvazinis, saugus būdas prižiūrėti pėdas, kuris kainuoja kelis centus, bet duoda rezultatų, vertų grožio salono. O kai efektas juntamas jau po pirmo karto – norisi tik tęsti.

    Tobuli žemaičių blynai – receptas, kuris nustebino visą šeimą

    Žemaičių blynai visiems pažįstamas patiekalas, bet dažnai skonis priklauso nuo labai mažų smulkmenų. Išbandžius šį variantą, rezultatas gavosi kur kas geresnis nei tikėjausi, todėl receptą tikrai verta išsisaugoti.

    Masė ir įdaras paruošiami greitai, procesas nesudėtingas, o pats patiekalas tinka tiek įprastai vakarienei, tiek tada, kai norisi kažko sotesnio.

    Žemaičių blynų receptas

    Tinkamai paruošta bulvių masė, gerai suderintas įdaras ir paprastas padažas – viskas, ko reikia, kad žemaičių blynai išeitų nepriekaištingi.

    Receptas paprastas, bet rezultatas tikrai džiuginantis – blynai minkšti, skanūs, su šiek tiek elastinga tekstūra.

    Ingredientai maždaug 4 porcijoms:

    Bulvių masei:

    • 800 g virtų bulvių (geriausiai – atvėsusių, virintų su lupena)
    • 2 valgomieji šaukštai kvietinių miltų
    • 2 valgomieji šaukštai bulvių krakmolo
    • 1 valgomasis šaukštas manų kruopų
    • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos

    Įdarui:

    • 300 g vištienos šlaunelių faršo
    • 1 nedidelis svogūnas
    • 1 valgomasis šaukštas aliejaus
    • Druska, juodieji pipirai, mėgstami prieskoniai (pvz., česnakų granulės, raudonieji pipirai)

    Padažui:

    • 30 g sviesto
    • 150 g grietinės (riebumas 20–30 %)
    • 2 valgomieji šaukštai smulkintų svogūnų laiškų
    • 1 valgomasis šaukštas smulkintų krapų
    • Žiupsnelis druskos

    1. Virtas bulves sutrink arba sumalk mėsmale. Įmaišyk miltus, krakmolą, manus ir druską. Masė turi būti minkšta, bet ne per skysta – jei per daug lipni, įdėk dar šiek tiek miltų. Palik pastovėti apie 10 minučių.

    2. Kol bulvių tešla ilsisi, pasigamink įdarą. Į keptuvę pilk aliejų, suberk smulkintą svogūną ir pakepink, kol taps skaidrus. Tuomet dėk faršą, apibarstyk prieskoniais, išmaišyk ir kepk, kol mėsa iškeps ir truputį apskrus. Leisk šiek tiek atvėsti.

    3. Iš bulvių masės formuok paplotėlius – delno dydžio, maždaug 1 cm storio. Į vidų dėk šaukštelį įdaro ir užspausk kraštus, kad mėsa būtų viduje. Suformuok apvalius ar ovalius blynelius.

    4. Įkaitink keptuvę su trupučiu aliejaus. Kepk blynus ant vidutinės ugnies po kelias minutes iš abiejų pusių, kol taps auksinės spalvos.

    5. Padažui sviestą ištirpink nedideliame puode. Įmaišyk grietinę, suberk žalumynus, druską. Kaitink ant nedidelės ugnies, kol padažas sušils – bet neužvirink.

    6. Patiekiant užpilk padažo ant blynų, galima dar pabarstyti šviežiais žalumynais. Tinka patiekti su raugintais agurkais arba burokėlių salotomis.

    Patarimai, kad žemaičių blynai būtų dar gardesni

    Žemaičių blynai patiekti mėlynoje lėkštėje su žalumynais
    Klasikinis pateikimas su traškia plutele. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

    Bulves naudok virintas su lupena.
    Kai bulvės verdamos su lupena, jos mažiau prisigeria vandens ir tešla tampa tvirtesnė. Tokios bulvės geriau laiko formą ir nesubyra kepant. Prieš trinant, būtinai pilnai atvėsink.

    Faršas turi būti riebesnis.
    Vištienos šlaunelių faršas – puikus pasirinkimas, nes jis sultingas ir neišsausėja. Jeigu naudoji sausą krūtinėlės faršą, įmaišyk šlakelį aliejaus arba sviesto, kad įdaras būtų sultingesnis.

    Įdarui tinka ne tik svogūnas.
    Galima įmaišyti šiek tiek tarkuotos morkos, česnako ar net grybų – skonis taps sodresnis. Bet svarbu nepadauginti, kad neperimtų viso skonio.

    Nepersistenk su miltais.
    Per daug miltų – ir blynai gausis kieti. Tešla turi būti minkšta, šiek tiek lipni, bet su ja turi būti įmanoma dirbti drėgnomis rankomis. Jei labai limpa, patepk rankas aliejumi.

    Naudok manus vietoj kiaušinio.
    Manų kruopos sugeria drėgmės perteklių ir padeda tešlai tapti vientisesnei. Be to, jie nekeičia skonio, kaip tai kartais nutinka su kiaušiniu.

    Kepk ant vidutinės ugnies.
    Per aukšta temperatūra – išorė apskrus, o vidus liks neiškepęs. Geriau neskubėti ir kepti šiek tiek ilgiau, bet tolygiai.

    Padažas turi būti riebesnis ir švelnus.
    Sviesto ir grietinės derinys – labai tinkamas šiam patiekalui. Jei nori pikantiškesnio varianto, gali įberti šiek tiek grūstų pipirų ar net trupinėlį česnako.

    Blynai skanūs ir pašildyti.
    Jei liko – dėk į šaldytuvą ir ryte pašildyk keptuvėje arba orkaitėje. Kitą dieną jie net įgauna šiek tiek traškesnę plutelę.

    Pabaigai

    Žemaičių blynai – vienas iš tų patiekalų, kuriam reikia ne tiek daug ingredientų, kiek gero balanso tarp jų. Kai tešla nei per minkšta, nei per kieta, įdaras sultingas, o viršus gražiai apskrudęs – skonis tikrai džiugina.

    Gaminimas nėra sudėtingas, bet svarbu laikytis proporcijų ir neskubėti. Šitas receptas jau tapo vienu iš šeimos mėgstamiausių, todėl drąsiai gali jį bandyti – tikėtina, kad patiks ne tik tau, bet ir visiems prie stalo.

    Svaigsta galva ir kamuoja silpnumas? Dažniau valgykite šiuos produktus

    Produktai nuo silpnumo gali tapti paprasčiausiu būdu atkurti energiją ir sumažinti galvos svaigimą, ypač kai tai tampa dažnu reiškiniu. Kartais pakanka peržiūrėti savo mitybą, kad kūnas vėl įgautų jėgų ir stabilumo.

    Silpnumas, apsvaigimas ar staigus jėgų netekimas dažnai slepia ne rimtą ligą, o paprastą trūkumą – geležies, magnio ar B grupės vitaminų. Laimei, daugelį šių medžiagų galime gauti tiesiog iš maisto – svarbu žinoti, ką rinktis.

    Galvos svaigimas ir silpnumas – dažnos, bet dažnai ignoruojamos priežastys

    Nors galvos svaigimas ar silpnumas dažnai atrodo kaip paprastas nuovargio požymis, šie simptomai neretai slepia gilesnius organizmo signalus. Jie rodo, kad kai kurios svarbios sistemos – kraujotaka, nervai ar energijos gamyba – gali būti išsibalansavusios.

    Ne visada reikia ieškoti sudėtingų diagnozių. Kartais atsakymas slypi paprastame trūkume – to, ką valgome (ar nevalgome). Maisto medžiagų stoka, praleisti valgiai ar skysčių trūkumas – dažni, bet pataisomi veiksniai.

    Dažniausios priežastys, kodėl gali svaigti galva ar kamuoti silpnumas:

    1. Geležies stoka (mažakraujystė) – sumažėja deguonies tiekimas į smegenis, dėl to atsiranda silpnumas ir svaigulys.
    2. Magnio trūkumas – sutrinka nervų ir raumenų veikla, atsiranda energijos stoka, trūkčiojimai, galvos spaudimas.
    3. B grupės vitaminų trūkumas – ypač B12, kuris būtinas nervų sistemai ir energijos apykaitai.
    4. Žemas cukraus kiekis kraujyje – dažnas praleistų valgymų ar saldžių užkandžių rezultatas.
    5. Skysčių trūkumas (dehidratacija) – sumažina kraujo tūrį, todėl smegenys gauna mažiau deguonies.
    6. Per žemas kraujospūdis – sukelia galvos lengvumą, nestabilumo jausmą ir nuovargį.
    7. Miego trūkumas – organizmas neišsikrauna pilnai, išbalansuojama hormonų ir nervų veikla.
    8. Ilgalaikis stresas – išsekina antinksčius, mažina energijos gamybą ir sukelia galvos svaigimą.

    Produktai nuo silpnumo, kurie tikrai padeda

    Kai organizmas signalizuoja apie energijos stygių ar svaigulį, pirmiausia verta atkreipti dėmesį į tai, ką dedame į lėkštę. Tinkamai parinkti produktai gali greitai papildyti trūkstamas maistines medžiagas ir padėti kūnui grįžti į pusiausvyrą.


    Grikiai
    Grikiai – vienas iš geriausių natūralių augalinės kilmės geležies ir magnio šaltinių. Jie stiprina kraujotaką, gerina energijos apykaitą ir palaiko raumenų funkciją. Be to, tai puikus pasirinkimas tiems, kurie netoleruoja glitimo.

    Kiaušiniai
    Kiaušiniai suteikia ne tik kokybiškų baltymų, bet ir cholino bei B grupės vitaminų, kurie būtini nervų sistemai. Jie greitai pasisavinami ir puikiai tinka rytiniam energijos pakilimui.

    Kepenėlės
    Tai tikras maistinių medžiagų užtaisas – kepenėlėse gausu geležies, vitamino B12, folio rūgšties. Jos ypač rekomenduojamos esant mažakraujystei ar išsekimui po ligos.

    Špinatai ir lapiniai kopūstai
    Žaliosios lapinės daržovės yra puikus geležies, magnio ir folio rūgšties šaltinis. Jos padeda stiprinti kraują ir gerina bendrą savijautą. Kartu su nedideliu kiekiu riebalų (pvz., alyvuogių aliejaus) jų maistinės medžiagos geriau įsisavinamos.

    Avokadas
    Avokadai padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje, gerina nervų sistemos veiklą ir suteikia ilgalaikės energijos. Tai vienas iš universaliausių supermaisto produktų nuo nuovargio.

    Riešutai ir sėklos (ypač moliūgų)
    Moliūgų sėklos ir migdolai yra labai turtingi magniu, kuris būtinas ląstelių energijos gamybai ir raumenų veiklai. Jie taip pat suteikia sveikųjų riebalų, kurie ilgam išlaiko sotumą.

    Tamsus šokoladas (nedideliais kiekiais)
    Kokybiškas tamsus šokoladas gerina kraujotaką, skatina laimės hormonų gamybą ir greitai pakelia energijos lygį. Svarbu vartoti saikingai, kad efektas būtų teigiamas.

    Kaip pagerinti maistingųjų medžiagų įsisavinimą

    Produktai nuo silpnumo – vitaminas C ir citrusiniai vaisiai padedantys įsisavinti geležį
    Vitaminas C – svarbus elementas geram geležies įsisavinimui. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

    Tinkamas maistas – ne visada garantuoja, kad visos vertingos medžiagos pateks ten, kur reikia. Kai organizme yra trūkumų ar dažnas galvos svaigimas ir silpnumas, verta atkreipti dėmesį ne tik į tai, ką valgote, bet ir į tai, kaip valgote.

    Kai skrandis dirba subalansuotai, o virškinimas vyktų sklandžiai, geležis, magnis, B grupės vitaminai ir kitos svarbios medžiagos sėkmingiau patenka į kraują ir pasiekia ląsteles. Tai padeda greičiau atgauti jėgas ir stabilizuoti bendrą savijautą.


    Vienas iš paprasčiausių būdų – kartu su geležies turinčiais produktais vartoti vitaminą C. Citrinų sultys, paprikos, kivi ar uogos padidina geležies pasisavinimą, nes skatina rūgštinę aplinką skrandyje.

    Svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kada valgote pieno produktus ar vartojate kalcio turinčius produktus – kalcis gali trukdyti geležies įsisavinimui. Geriausia pieno produktus vartoti kitame valgyme, ne iškart prie geležies turinčio maisto.

    Jei dažnai jaučiate silpnumą ar svaigulį – verta pagalvoti apie žarnyno, skrandžio būklę. Kartais net ir sveikas, maistingas maistas sunkiai įsisavinamas, jei virškinimas sutrikęs. Tuo atveju gali padėti lengvos arbatos, švelnus judėjimas, pakankamas poilsis ir pakankamas skysčių kiekis per dieną.

    Nedidelės korekcijos – juntami pokyčiai

    Produktai nuo silpnumo gali būti viena paprasčiausių, bet kartu ir veiksmingiausių priemonių, kai organizmas siunčia signalus apie išsekimą ar maistinių medžiagų trūkumą.

    Ne visada reikia sudėtingų sprendimų ar papildų – dažnai pakanka šiek tiek sąmoningiau rinktis maistą ir įtraukti į kasdienę mitybą tuos produktus, kurie palaiko nervų sistemą, kraujotaką ir energijos gamybą.

    Kai pasirūpinate pagrindiniais dalykais – poilsiu, mityba, skysčiais ir ramybe – kūnas atsilygina geresne savijauta. Ir net jei pokyčiai maži, jų poveikis gali būti labai apčiuopiamas.

    Garsusis nakvišų aliejus – nauda priklauso nuo vienos svarbios detalės

    Nakvišų aliejus jau seniai minimas kaip pagalba tiek odai, tiek hormonų pusiausvyrai, tačiau ne visi žino, kad jo poveikis nebūna vienodas. Vieni pastebi labai aiškius pokyčius, kiti – vos juntamą efektą, nors atrodo, kad produktas tas pats.

    Dažniausiai viską lemia viena detalė, nuo kurios priklauso ir tai, ar nakvišų aliejus iš tikrųjų padeda. Būtent čia ir slypi priežastis, kodėl rezultatai kartais tokie skirtingi.

    Nakvišų aliejaus nauda sveikatai

    Nakvišų aliejus siejamas su odos drėgme, PMS simptomų mažėjimu, hormonų balansu ir ramesne nervų sistema. Ir iš tiesų, jo veikimas gali būti labai ryškus, jei organizmas gauna būtent tai, ko jam reikia.

    Daugumai žmonių poveikis pasireiškia per kelias savaites, nes riebalų rūgštys įsitraukia į ląstelių membranas ir tiesiogiai veikia uždegiminius procesus.

    Didžiausia problema ta, kad ne kiekvienas nakvišų aliejus suteikia tą patį efektą. Kokybė priklauso nuo vieno rodiklio, kuris lemia, ar organizme iš tikrųjų pakils reikalingų medžiagų kiekis.

    Jei šios medžiagos trūksta, poveikis būna silpnas, o pats aliejus tampa tiesiog dar vienu papildų buteliuku be realios naudos.

    Naudos, kurias gali suteikti nakvišų aliejus

    • Gali pagerinti odos drėgmę – didesnis GLA kiekis padeda sulaikyti vandenį odoje.
    • Mažina uždegiminius bėrimus – ypač naudinga atopinei egzemai ir sausai, paraudusiai odai.
    • Švelnina PMS simptomus – dirglumą, įtampą, patinimus.
    • Prisideda prie hormonų balanso – ypač premenopauzėje ir menopauzėje.
    • Gali sumažinti krūtinės jautrumą – pastebėta mastalgijos atvejais.
    • Gerina odos elastingumą – oda tampa lygesnė ir atsparesnė tempimui.
    • Palaiko ramesnę nervų sistemos veiklą – GLA transformuojasi į priešuždegiminius junginius.
    • Prisideda prie natūralaus odos barjero atsinaujinimo – stiprina ląstelių membranas.
    • Gali padėti mažinti sąnarių tempimą – dėl uždegimą moduliuojančio poveikio.
    • Palaiko bendrą imuninės sistemos veiklą – GLA padeda reguliuoti imunines reakcijas.

    Tikroji nakvišų aliejaus nauda priklauso nuo GLA kiekio

    Nakvišų aliejus gali būti labai veiksmingas, bet tik tuo atveju, jei jame pakankamai gamma linoleno rūgšties, vadinamos GLA. Būtent ši riebalų rūgštis lemia, ar organizme įvyks realūs pokyčiai. Jei jos per mažai, poveikis bus menkas, net jei aliejus geriamas mėnesiais. Todėl du žmonės gali vartoti atrodančiai tą patį produktą, bet rezultatai skirsis kardinaliai.

    GLA veikia kaip žaliava priešuždegiminiams junginiams, kurie gerina odos barjero funkciją, ramina sudirgimą, reguliuoja hormonų svyravimus ir mažina PMS simptomus. Be pakankamo GLA kiekio nakvišų aliejus tiesiog neatlieka šių procesų – organizmas negauna to, ko jam reikia, kad reakcija būtų pastebima.

    Kitas svarbus dalykas – GLA kiekis nekalba pats už save, jei aliejus prastai išgautas. Net ir deklaruojant 10 ar 12 procentų GLA, per stiprus rafinavimas gali sumažinti aktyvių medžiagų biologinį prieinamumą. Todėl renkantis verta žiūrėti ne tik į procentus, bet ir į tai, ar produktas yra šaltai spaustas ir stabilizuotas be perteklinių priedų.

    Daugelis klinikinių tyrimų rodo vieną aiškią tendenciją – kuo aukštesnis GLA kiekis, tuo stipresnis poveikis. Būtent dėl to vieni žmonės pastebi didelį pagerėjimą, o kiti – beveik nieko. Kokybiškas nakvišų aliejus turi turėti bent 8–14 procentų GLA, nes būtent ši koncentracija siejama su realiais odos, hormonų ar PMS pokyčiais.

    Kaip vartoti nakvišų aliejų maksimaliam poveikiui

    nakvišų aliejus kapsulėje laikomas rankoje kartu su stikline vandens
    Kapsulės vartojimo pavyzdys – paprastas ir aiškus pateikimas.
    Nuotrauka iš: shutterstock.com

    Nakvišų aliejus veikia ne per vieną dieną, todėl svarbiausia suprasti, kaip jį vartoti taip, kad GLA būtų įsisavinama kuo efektyviau. Net geriausias produktas neduos naudos, jei geriama netinkamu metu ar neteisingu kiekiu.


    Vartokite su maistu, kuriame yra riebalų
    GLA yra riebaluose tirpi rūgštis, todėl nakvišų aliejus daug geriau pasisavinamas kartu su riebesniu maistu. Pakanka kelių riešutų, šaukšto avokado ar jogurto. Taip organizmas pajėgia įtraukti daugiau veikliųjų medžiagų.

    Pradėkite nuo mažesnės dozės
    Jei iki šiol aliejaus nevartojote, 1 kapsulė per dieną yra saugi pradžia. Po kelių dienų galima didinti iki įprastų 2–3 kapsulių, priklausomai nuo GLA kiekio. Kūnui reikia laiko prisitaikyti.

    Rinkitės aiškiai nurodytą GLA kiekį
    Ant pakuotės turi būti parašyta, kiek procentų GLA yra kapsulėje ar arbatiniame šaukštelyje. Jei šios informacijos nėra, produkto poveikis bus spėjimas, ne garantija.

    Odos problemoms – kasdien bent 8–12 savaičių
    Klinikiniai tyrimai rodo, kad odos sausumo ar jautrumo pokyčiai dažniausiai matomi po 2–3 mėnesių, kai organizme sukaupiamas pakankamas GLA lygis.

    PMS ar hormonų svyravimams – vartokite nuolat
    GLA veikia per hormonų reguliacijos mechanizmus, todėl svarbus pastovumas. Pirmi rezultatai gali būti jau per vieną ciklą, tačiau ryškesnis palengvėjimas atsiranda per 2–3 ciklus.

    Vakarinis vartojimas gali padėti miegui
    Dėl didelio glicino kiekio nakvišų aliejus kai kuriems žmonėms švelniai atpalaiduoja nervų sistemą. Tokiu atveju tinkamiausias laikas yra vakaras, kartu su lengva vakariene.

    Nevartokite kartu su kraują tirštinančiais papildais
    Jei vartojate omega-3, vitamino E dideles dozes ar vaistus nuo kraujo krešėjimo, verta aptarti su gydytoju. GLA gali šiek tiek paveikti krešėjimą.

    Stebėkite odos reakciją pirmą savaitę
    Retai, bet gali pasireikšti lengvas bėrimas ar jautrumas. Tai dažniausiai trumpalaikis organizmo prisitaikymas. Jei simptomai stiprėja, reikėtų mažinti dozę arba rinktis kitą GLA šaltinį, pvz., agurklės aliejų.

    Netinka žmonėms su epilepsija ar polinkiu į traukulius
    Dėl GLA įtakos nervų sistemai, tokiais atvejais būtina mediko konsultacija.

    Svarbu nenutraukti per anksti
    Nakvišų aliejus neveikia greitai. Reguliarumas yra vienintelis kelias pamatyti realius pokyčius tiek odoje, tiek emocinėje savijautoje.

    Apibendrinant

    Nakvišų aliejus gali būti veiksminga pagalba tiek odai, tiek hormonų svyravimams, tačiau jo poveikis priklauso ne nuo kapsulių skaičiaus, o nuo to, ar gaunate pakankamai GLA. Kai šios veikliosios medžiagos kiekis tinkamas, organizmas į ją reaguoja aiškiau ir stabiliau.

    Tada nakvišų aliejus tampa ne dar vienu papildų buteliuku, o realiai veikiančia priemone, kuri palaiko odos drėgmę, emocinį balansą ir labiau tvarkingą organizmo atsaką į uždegiminius procesus.

    Produktai mažinantys skrandžio rūgštingumą, kurių nerasite vaistinėje

    Produktai mažinantys skrandžio rūgštingumą dažnai praverčia tada, kai pradeda kamuoti skrandžio rūgštingumas. Rūgštis pakyla greitai, o pojūtis nemalonus: spaudžia, degina, traukia po krūtinkauliu.

    Ne visi nori ieškoti pagalbos vaistinėje, todėl pirmiausia peržvelgia, kas yra namuose. Ir tikrai, maistas neretai veikia švelniau nei tabletės. Kai kurie produktai gali nuraminti skrandį per kelias minutes ir leisti jaustis lengviau be papildomų priemonių.

    Svarbu tik suprasti, kurie maisto pasirinkimai iš tikrųjų padeda, o kurie rūgštingumą dar labiau išprovokuoja.

    Kodėl rūgštingumas pakyla taip greitai

    Skrandžio rūgšties perteklių gali paskatinti tiek mityba, tiek įpročiai, tiek stresas. Kai skrandžio veikla išsibalansuoja, rūgštis pradeda gamintis aktyviau nei reikia, todėl atsiranda deginimo pojūtis ir nemalonus spaudimas.

    Dažniausios priežastys:

    • Riebus ar sunkiai virškinamas maistas
    • Pernelyg dideli valgymo tarpai
    • Persivalgymas vakare
    • Kava tuščiu skrandžiu
    • Alkoholis
    • Rūgštūs produktai per dideliais kiekiais
    • Stresas ir įtampa
    • Greitas valgymas ir prastas maisto sukramtymas
    • Aštrūs patiekalai
    • Gali prisidėti ir tam tikri vaistai

    Produktai mažinantys skrandžio rūgštingumą gali padėti greičiau nei manote

    Kai skrandis reaguoja į maistą jautriau nei įprastai, pirmiausia verta atsigręžti į tai, kas atsiduria lėkštėje. Tam tikri produktai gali nuraminti gleivinę, sumažinti rūgšties gamybą ir palengvinti pojūčius be vaistų.


    1. Bananas
    Bananas natūraliai padengia skrandžio sieneles minkštu, šarminančiu sluoksniu. Tai vienas paprasčiausių ir greičiausių būdų numalšinti deginimą, ypač ryte.

    2. Virtos bulvės
    Švelnios, neriebios ir turinčios natūralų krakmolą. Gerai tinka jautriam skrandžiui, nes sumažina rūgšties dirginimą.

    3. Avižinės košės
    Avižos turi tirpių skaidulų, kurios sugeria perteklių rūgšties ir padeda normalizuoti virškinimą.

    4. Šilti ryžai
    Lengvai virškinami, neutralūs ir tinkami, kai skrandis jautrus. Puikiai tinka kaip laikinas pagrindinis patiekalas paūmėjimo metu.

    5. Varškė ar natūralus jogurtas be priedų
    Baltymai padeda subalansuoti rūgštingumą, o probiotikai ramina žarnyną.

    6. Agurkai
    Atvėsina ir suteikia lengvą šarminį efektą. Tinka ir atskirai, ir kaip garnyras.

    7. Migdolai
    Kelios saujos per dieną gali sumažinti rūgšties kilimą, nes migdolų riebalai yra švelnūs skrandžiui.

    8. Troškintos daržovės
    Cukinijos, morkos, moliūgai – šie produktai mažiau dirgina skrandį ir padeda stabilizuoti rūgštingumą.

    9. Ramunėlių ar melisos gėrimai
    Nors tai ne maistas, jie yra puikus priedas prie ramesnės skrandžio dienos.

    10. Šarminis vanduo
    Padeda neutralizuoti rūgštį ir greitai atpalaiduoja skrandį.

    Deriniai, kurie ramina skrandį greičiau nei pavieniai produktai

    Produktai mažinantys skrandžio rūgštingumą veikia stipriau tada, kai jie derinami tarpusavyje. Tokie deriniai lengvina virškinimą, ramina gleivinę ir sumažina dirginimą, kuris atsiranda pakilus rūgščiai.

    1. Bananas su avižomis

    Bananas suteikia apsauginį sluoksnį, o avižos sugeria perteklių rūgšties. Tai vienas draugiškiausių derinių jautriam skrandžiui. Jis tinka ryte, kai skrandis dar tuščias ir labiau reaguoja į dirgiklius.

    Toks dubenėlis suteikia sotumo be sunkumo ir nesukelia staigių rūgšties šuolių. Daugeliui tai tampa patikimu rytiniu pasirinkimu rūgštingumo dienomis.

    2. Jogurtas su migdolais

    Švelnus jogurto baltymas ramina skrandį, o migdolų riebalai padeda stabilizuoti rūgšties gamybą. Tai derinys, kuris nekrauna virškinimui papildomo darbo, bet tuo pačiu numalšina alkį.

    Jogurtą geriausia rinktis natūralų, be saldiklių ir priedų. Tokia kombinacija dažnai tinka net tiems, kurie į pieno produktus reaguoja jautriau.

    3. Ryžai su troškintomis daržovėmis

    Šilti ryžai yra neutralūs, nedirgina ir greitai virškinami. Troškintos daržovės, tokios kaip cukinijos ar morkos, papildo patiekalą skaidulomis ir suteikia švelnumo, kuris padeda sumažinti rūgšties kilimą.

    Šis derinys ypač naudingas tada, kai rūgštingumas sustiprėja po riebaus ar sunkaus maisto. Patiekalas lengvai pritaikomas ir vakarienei.

    4. Virtos bulvės su varške

    Bulvės veikia raminančiai, o varškė suteikia baltymų, kurie padeda atkurti rūgšties balansą. Tai paprastas, bet stipriai veikiantis derinys, tinkantis tiek pietums, tiek vakarienei.

    Toks maistas neapsunkina ir nedirgina, todėl skrandis gali nusiraminti greičiau. Varškę verta rinktis liesesnę arba vidutinio riebumo.

    5. Agurkai su lengva daržovių tyrele

    Agurkai suteikia gaivą ir švelnų šarminį poveikį, o tyrelė iš moliūgo ar morkų padeda atkurti skrandžio komfortą. Tai puikus derinys tiems, kuriems rūgštingumas pasireiškia po vėlyvų užkandžių.

    Tokio derinio privalumas – jis neužima daug vietos skrandyje, bet nuramina greitai ir be jokių riebalų.

    Produktai ir įpročiai, kurie gali dar labiau pakelti rūgštingumą

    Produktai mažinantys skrandžio rūgštingumą ypač naudingi, kai rūgštį sukelia riebus ir keptas maistas, pavyzdžiui, traški vištiena ir bulvytės.
    Riebus maistas dažnai paaštrina rūgštingumo problemas. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

    Pakilus rūgštingumui svarbu ne tik tai, ką įtraukiate į mitybą, bet ir tai, ko vengiate. Net ir nedidelis dirgiklis gali sustiprinti deginimą ar spaudimą po valgio, todėl kai kurie produktai ir įpročiai tampa probleminiai.

    Riebus ir keptas maistas skatina skrandį gaminti daugiau rūgšties, todėl po tokių patiekalų dirginimas sustiprėja. Tai galioja ir sunkiai virškinamiems gaminiams – jie užsibūna skrandyje ilgiau ir palieka daugiau diskomforto.

    Reikėtų atsargiau rinktis ir rūgščius vaisius ar sultis, ypač tuščiu skrandžiu. Jie gali sukelti staigų rūgšties šuolį. Tas pats galioja kavai, ypač geriant ją be maisto.

    Perdirbti produktai, stipriai aštrūs patiekalai, gazuoti gėrimai ir alkoholis taip pat prisideda prie dirginimo. Visi jie skatina rūgšties gamybą ir trikdo natūralią skrandžio pusiausvyrą.

    Geriausia rinktis paprastesnius patiekalus ir stebėti, kaip organizmas reaguoja. Kai maistas švelnus, o porcijos nedidelės, skrandis greičiau nusiramina ir rūgštingumo epizodai tampa retesni.

    Pabaigai

    Kai skrandis reaguoja jautriau, pirmas žingsnis dažnai būna maži pakeitimai lėkštėje. Produktai mažinantys skrandžio rūgštingumą gali suteikti palengvėjimą greičiau, nei tikimasi, ypač jei jie vartojami nuosekliai ir derinami švelnesniu maistu.

    Svarbiausia stebėti savo kūną. Kartais užtenka vos kelių teisingų pasirinkimų, kad rūgštingumas sumažėtų ir grįžtų lengvesnis jausmas skrandyje. Jei šie produktai tampa įpročiu, poveikis išlieka ilgesniam laikui ir epizodai pasikartoja rečiau.