back to top
SveikataŠis maistas gali būti priežastis, kodėl vis dar skauda sąnarius

Šis maistas gali būti priežastis, kodėl vis dar skauda sąnarius

Kai skauda sąnarius, dažnas galvoja apie vaistus, kremus ar pratimus. Tačiau tikroji priežastis kartais slepiasi lėkštėje.

Tam tikri produktai, bloginantys sąnarių būklę, gali ilgainiui skatinti uždegimą, kaupimąsi skysčių, net skausmo sustiprėjimą. Ir net jei maitinatės „neblogai“, keli įpročiai gali vis dar sabotuoti jūsų pastangas.

Pakeitus vos keletą detalių mityboje, sąnarių būklė neretai pagerėja per kelias savaites – mažėja stingimas, skausmas, grįžta judesių lengvumas.

Produktai, bloginantys sąnarių būklę, dažnai slepiasi po sveiko maisto etikete

Ne visi produktai, kuriuos laikome „sveikais“, iš tiesų tokie yra sąnarių atžvilgiu. Kai kurie iš jų gali turėti uždegimą skatinančių medžiagų, net jei jų sudėtis atrodo neblogai.

Pavyzdžiui, visų rūšių perdirbti augaliniai aliejai – sojų, kukurūzų ar saulėgrąžų – dažnai laikomi neutraliu pasirinkimu. Tačiau jie turtingi omega-6 rūgštimis, kurios pertekliuje gali skatinti uždegiminius procesus organizme, įskaitant ir sąnariuose.

Net ir pieno produktai, ypač perdirbti sūriai ar saldūs jogurtai, kai kuriems žmonėms sukelia sąnarių skausmą dėl laktozės ar kaseino jautrumo. Nors kalcis svarbus kaulams, pats produktas gali daryti daugiau žalos nei naudos.

Svarbu ne tik tai, ką valgome, bet ir kiek dažnai tai kartojame. Net „sveikas“ produktas, vartojamas nuolat ir dideliais kiekiais, gali tapti problema, jei jis skatina uždegimą ar slopina organizmo regeneraciją.

Cukrus – paslėptas sąnarių skausmo skatintojas

Produktai bloginantys sąnarių būklę – cukrus, saldumynai, perdirbti užkandžiai ir gazuoti gėrimai.
Maistas, kuris atrodo nekaltas, bet slapta blogina sąnarių sveikatą. shutterstock.com

Net jei sąmoningai nevartojate saldumynų, cukraus organizmas gali gauti iš įvairių „nekaltų“ šaltinių. Perteklinis cukrus skatina sisteminį uždegimą, kuris tiesiogiai susijęs su sąnarių skausmu, patinimu ir rytiniu sustingimu.

Svarbiausia tai, kad cukrus prisideda prie kolageno ardymo – tai struktūra, kuri palaiko sąnarių elastingumą ir stiprumą.

Kai šis procesas vyksta nuolat, net jauni žmonės gali pajusti nuolatinį diskomfortą ar girgždėjimą judant.

Štai kokie produktai dažniausiai daro neigiamą įtaką sąnariams:

  • Baltasis cukrus ir saldainiai
  • Saldinti gėrimai, ypač gazuoti
  • Kepiniai iš baltų miltų (bandelės, pyragai, sausainiai)
  • Paruošti pusryčių dribsniai
  • Saldūs jogurtai ir varškės desertai
  • Energiniai batonėliai su gliukozės sirupu
  • Padažai ir marinatai su pridėtiniu cukrumi
  • Greiti užkandžiai su saldžiais užpilais ar glazūromis

Nors kartais šie produktai atrodo nekalti, jų kaupimasis racione gali būti pagrindinė priežastis, kodėl sąnariai „neatsileidžia“ net gydant.

Raudona mėsa ir transriebalai – lėtas sąnarių priešas

Raudona mėsa – viena iš dažniausiai minimų maisto grupių, siejamų su sąnarių skausmais. Ji turtinga sočiųjų riebalų ir purinų, kurie didina šlapimo rūgšties kiekį kraujyje.

Kai šios rūgšties per daug, ji pradeda kauptis sąnariuose – dažnai tai sukelia podagrą ar nuolatinį skausmą keliuose, pirštuose, čiurnose.

Transriebalai, dažnai pasitaikantys perdirbtuose produktuose, kenkia dar tyliau. Jie trikdo ląstelių funkcijas, stabdo natūralų atsistatymą ir didina uždegimą visame organizme. Ilgainiui tai ne tik kenkia sąnariams – bet ir apsunkina organizmo gebėjimą regeneruoti pažeistas vietas.

Ypač svarbu atkreipti dėmesį į keptą, greitą, pakuotėse paruoštą maistą. Kuo daugiau termiškai apdorotos ar ilgai galiojančios mėsos – tuo didesnė tikimybė, kad jūsų sąnariai tyliai kenčia.

Net ir nedidelis šių produktų kiekio sumažinimas gali duoti akivaizdų rezultatą – mažiau rytinio stingimo, mažesnis skausmas po fizinio krūvio, greitesnis atsistatymas.

Ką verta prisiminti

Sąnarių skausmas ne visada kyla iš fizinio krūvio ar amžiaus – neretai jį palaiko kasdieniai, bet žalingi mitybos įpročiai.

Produktai, bloginantys sąnarių būklę, dažnai atrodo nekalti: saldūs užkandžiai, greiti pusryčiai, kepta mėsa ar perdirbti pieno gaminiai. Tačiau ilgainiui jų poveikis kaupiasi – ir sąnariai tai pajunta.

Gera žinia – daug ką galima pakeisti be didelio streso. Jau po kelių savaičių pakeitus racioną, daug kas pastebi mažesnį skausmą, didesnį judesių laisvumą ir geresnę savijautą rytais.

Jei sąnarių skausmas tęsiasi, verta ne tik ieškoti vaistų – bet ir atidžiau pažiūrėti į tai, kas kasdien patenka į jūsų lėkštę.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite