Nuolatinis nuovargis, sąnarių maudimas ar pilvo pūtimas dažnai laikomi natūraliu kasdienybės reiškiniu. Tačiau specialistai pabrėžia, kad už šių simptomų slypi lėtinis uždegimas – tylus procesas, kuris ilgainiui gali paveikti visą organizmą. Viena pagrindinių priežasčių – maistas didinantis uždegimą, kasdien patenkantis į mūsų racioną.
Toks uždegimas nepasirodo staiga – jis kaupiasi palaipsniui, kai organizmas gauna daugiau perdirbtų, riebių ar saldžių produktų, nei pajėgia apdoroti.
Ilgainiui tai gali paveikti virškinimą, odos būklę, širdies ir net smegenų veiklą. Todėl svarbu žinoti, kokie produktai prisideda prie uždegimo, kad galėtume sąmoningai jų vengti ar bent jau riboti.
Dažniausiai pasitaikantis maistas, didinantis uždegimą
Jei norite suprasti, iš kur kyla vidinis uždegimas, verta atidžiau pažvelgti į tai, ką valgome kasdien. Kai kurie produktai, atrodantys visai nekaltai, gali tyliai skatinti uždegiminius procesus ir ilgainiui paveikti visą savijautą.
Cukrus ir saldinti gėrimai
Per didelis cukraus kiekis padidina insulino lygį kraujyje ir skatina uždegiminių junginių gamybą. Reguliarus saldžių užkandžių, desertų ar gaiviųjų gėrimų vartojimas ilgainiui trikdo hormonų pusiausvyrą ir silpnina imuninę sistemą.
Baltieji miltai ir rafinuoti angliavandeniai
Balta duona, makaronai ar bandelės suteikia trumpalaikės energijos, tačiau po jos seka staigus cukraus lygio kritimas. Toks svyravimas skatina uždegimo procesus, ypač virškinimo trakte.
Transriebalai
Tai vieni labiausiai uždegimą didinančių junginių. Jie dažniausiai aptinkami greitame maiste, margarinuose ir kepiniuose.
Transriebalai trikdo gerųjų riebalų pusiausvyrą, todėl organizmas ima reaguoti kaip į grėsmę – kyla uždegimas.
Apdorota mėsa
Dešros, dešrelės, rūkytos mėsos gaminiai – tai produktai, kuriuose gausu konservantų ir nitritų. Jie gali skatinti oksidacinius procesus, veikiančius ląsteles ir jungiamuosius audinius.
Pernelyg sūrūs produktai
Druskos perteklius trikdo skysčių balansą ir kraujotaką. Organizmas ima kaupti vandenį, o tai didina spaudimą audiniuose – viena iš priežasčių, kodėl gali kilti uždegimas.
Kaip uždegimą skatinantis maistas veikia organizmą
Nors uždegimas iš pirmo žvilgsnio atrodo nematomas, organizmas siunčia daugybę subtilių signalų. Ilgainiui jie gali peraugti į rimtesnes sveikatos problemas, todėl verta mokytis juos atpažinti laiku.
Silpstantis energijos lygis
Valgant maistą, didinantį uždegimą, dažnai pasireiškia energijos svyravimai. Po valgio jaučiamas trumpalaikis pakilimas, po kurio greitai seka nuovargis ar mieguistumas. Tai ženklas, kad organizmas kovoja su medžiagų disbalansu.
Odos pokyčiai
Uždegiminiai procesai gali pasireikšti ir išoriškai – per bėrimus, paraudimus ar spuogelius. Toks efektas dažnai pastebimas po perdirbtų ar riebių produktų vartojimo.
Virškinimo sutrikimai
Pūtimas, sunkumo jausmas ar nereguliarus tuštinimasis – tai signalai, kad virškinimo sistema reaguoja į netinkamą maistą.
Uždegimas žarnyne silpnina naudingų bakterijų veiklą, todėl pablogėja maistinių medžiagų pasisavinimas.
Dažnesni peršalimai
Kai organizmas užimtas kovodamas su nuolatiniu uždegimu, imuninė sistema tampa silpnesnė. Tokiu atveju žmogus dažniau serga, ilgiau sveiksta po infekcijų ir jaučiasi išsekęs.
Sąnarių ir raumenų maudimas
Uždegiminiai procesai gali paveikti ir jungiamuosius audinius. Dėl to sąnariai tampa mažiau paslankūs, o rytais gali jaustis sustingimas ar skausmas net be didelio fizinio krūvio.
Produktai, padedantys mažinti uždegimą

Uždegimui slopinti nebūtina imtis sudėtingų dietų ar papildų. Dažnai pakanka į kasdienį racioną įtraukti daugiau natūralių, neapdorotų maisto produktų, kurie ramina organizmo reakcijas ir stiprina imunitetą.
Riebios žuvys
Lašiša, skumbrė, silkė ar sardinės yra puikūs omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai. Jos mažina uždegiminių junginių kiekį kraujyje ir padeda išlaikyti sveikus sąnarius bei širdį.
Žalios lapinės daržovės
Špinatai, kopūstai, brokoliai – tikra vitaminų ir antioksidantų bomba. Šie augalai padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, atsakingus už uždegimo plitimą.
Uogos ir vaisiai
Mėlynės, vyšnios, avietės ir apelsinai yra natūralūs antioksidantų šaltiniai. Jie ne tik mažina uždegimą, bet ir gerina odos būklę bei energijos balansą.
Ciberžolė ir imbieras
Abu šie prieskoniai turi stiprų priešuždegiminį poveikį. Ciberžolės veiklioji medžiaga kurkuminas slopina uždegiminius procesus, o imbieras gerina virškinimą ir kraujotaką.
Alyvuogių aliejus
Šaltai spaustas alyvuogių aliejus pasižymi oleokantaliu – junginiu, kurio poveikis prilygsta natūraliems priešuždegiminiams vaistams. Jį galima naudoti salotoms ar kaip sveiką riebalų šaltinį kasdien.
Riešutai ir sėklos
Migdolai, graikiniai riešutai, linų sėmenys ir chia sėklos suteikia gerųjų riebalų, kurie padeda stabilizuoti cukraus lygį kraujyje ir mažina lėtinį uždegimą.
Mažiau uždegimą skatinančio maisto – lengvumo užkratas kasdien
Kūnas nuolat stengiasi palaikyti pusiausvyrą, tačiau netinkama mityba gali šį procesą sutrikdyti. Ribodami maistą, didinantį uždegimą, ir dažniau rinkdamiesi natūralius, šviežius produktus, suteikiate organizmui galimybę atsigauti.
Tinkama mityba veikia tyliai, bet itin stipriai – ji mažina nuovargį, gerina virškinimą, stiprina imunitetą ir net nuotaiką. Todėl kiekvienas sąmoningas pasirinkimas lėkštėje tampa mažu žingsniu į geresnę savijautą.
