back to top
Sodas ir daržasUžsiauginkite baravykus savo sode - žingsnis po žingsnio

Užsiauginkite baravykus savo sode – žingsnis po žingsnio

Ar įsivaizduojate, kaip patogu būtų turėti baravykų tiesiog savo sode? Baravykų auginimas sode tampa vis aktualesnis tiems, kurie nori mėgautis šviežiais grybais be ilgo laukimo ir kelionių į mišką.

Baravykai laikomi vienais vertingiausių valgomųjų grybų dėl išskirtinio skonio ir maistinės vertės. Nors natūraliai jie auga miškuose, tinkamai paruoštame sodo kampe galima sudaryti sąlygas jų augimui. Tam prireiks šiek tiek žinių apie dirvožemį, grybieną ir priežiūrą.

Ką reikia žinoti prieš pradedant baravykų auginimą?

Baravykų auginimas sode nėra toks paprastas, kaip daržovių ar prieskoninių žolelių. Šie grybai turi savitą biologiją ir auga tik tam tikromis sąlygomis. Todėl prieš pradedant svarbu suprasti keletą pagrindinių dalykų.

Simbiozė su medžiais

Baravykai natūraliai auga miškuose, nes jų grybiena sudaro simbiozę su medžių šaknimis. Sode jie taip pat geriausiai augs prie pušų, beržų ar ąžuolų. Jei sklype nėra tokių medžių, rekomenduojama pasodinti bent kelis, kad grybas turėtų tinkamą aplinką.

Dirvožemis

Baravykai mėgsta lengvą, gerai drenuotą ir silpnai rūgštų dirvožemį. Labai svarbu, kad žemė nebūtų pertręšta mineralinėmis trąšomis, nes tai gali pakenkti grybienai.

Drėgmė ir pavėsis

Šie grybai geriausiai jaučiasi pavėsyje, kur dirva išlieka drėgna, bet nepermirkusi. Todėl ideali vieta – medžių paunksmė, kur lietaus vanduo natūraliai sudrėkina žemę.

Kantrybė

Baravykų derliaus sulaukti galima ne iš karto. Grybiena įsitvirtina dirvoje per kelis mėnesius, o pirmųjų grybų galima tikėtis tik po metų ar net ilgiau.

Baravykų grybienos sodinimas žingsnis po žingsnio

Baravykų auginimas sode prasideda nuo grybienos įveisimo. Tai subtilus procesas, nes grybiena yra jautri aplinkos sąlygoms, tačiau laikantis taisyklių galima pasiekti gerų rezultatų.

Pasiruoškite grybieną

Pradėti reikėtų nuo kokybiškos grybienos įsigijimo. Patikimiausia ją pirkti specializuotose parduotuvėse arba internetu. Renkantis svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad produktas būtų sertifikuotas, nes nuo jo kokybės priklauso sėkmė.

Pasirinkite sodinimo vietą

Tinkamiausia vieta yra prie jauno, maždaug penkerių–dešimties metų amžiaus medžio. Baravykai geriausiai auga šalia pušų, beržų ar ąžuolų. Vieta turėtų būti pavėsinga ir apsaugota nuo tiesioginių saulės spindulių, nes grybas mėgsta drėgnesnę, vėsesnę aplinką.

Įkaskite grybieną

Dirvožemį aplink pasirinktą medį reikia šiek tiek praplauti ir išpurenti. Į 10–15 centimetrų gylio duobutę įdedama grybienos, kuri uždengiama puria žeme. Ant viršaus patartina užberti miško paklotės – lapų, samanų ar smulkių šakelių, nes tai padeda sukurti natūralesnę aplinką.

Sudrėkinkite

Pasodinę grybieną vietą būtina gausiai palaistyti. Vėliau reikia užtikrinti reguliarią drėgmę, ypač sausros metu. Tačiau vanduo neturėtų užsistovėti, nes per didelė drėgmė gali pakenkti grybienai.

Palaukite pirmųjų grybų

Kantrybė – svarbiausia šiame procese. Pirmųjų baravykų paprastai galima sulaukti tik po metų ar pusantrų, kai grybiena įsitvirtina dirvoje. Dažniausiai jie pasirodo vasaros pabaigoje arba rudenį.

Du baravykai augantys natūralioje miško paklotėje – grybų auginimo sode pavyzdys.
Baravykai natūraliai auga miškuose, tačiau tinkamomis sąlygomis juos galima auginti ir sode. Nuotrauka: shutterstock.com

Priežiūra ir derliaus nuėmimas

Baravykų auginimas sode reikalauja šiek tiek priežiūros, tačiau ji nėra sudėtinga. Svarbiausia yra užtikrinti tinkamas sąlygas grybienai ir nuosekliai rūpintis drėgme.

Priežiūra

Pasodinta grybiena mėgsta nuolatinę, bet ne per gausią drėgmę. Jei vasara sausa, būtina reguliariai palaistyti vietą, kurioje ji įveista.

Vanduo turėtų būti natūralus – geriausia lietaus, tačiau tinka ir nusistovėjęs šulinio ar vandentiekio vanduo.

Trąšų naudoti nereikia, nes jos gali pakenkti grybienai. Be to, labai svarbu neardyti vietos aplink pasodintą grybieną – neleisti jos mindyti ar kasti dirvos, nes grybas yra jautrus mechaniniam pažeidimui.

Derliaus nuėmimas

Pirmieji grybai pasirodo tik po metų ar daugiau, todėl reikės kantrybės. Kai baravykai pradeda augti, juos geriausia ne nupjauti, o atsargiai išsukti iš žemės. Taip šaknų sistema lieka mažiau pažeista, o grybiena gali auginti naujus vaisiakūnius.

Surinktus grybus patartina iš karto perdirbti arba džiovinti, nes švieži baravykai ilgai nelaikomi. Tinkamai prižiūrint baravykai gali augti toje pačioje vietoje keletą metų, o derlius palaipsniui gausėja.

Išvada

Baravykų auginimas sode yra įdomus ir kartu iššūkių kupinas procesas. Jis reikalauja tinkamos vietos parinkimo, kantrybės ir pastovaus rūpesčio, tačiau pastangos atsiperka galimybe mėgautis aukščiausios kokybės grybais savo kieme.

Svarbiausia – suprasti, kad baravykai nėra greitai augantis augalas, todėl pirmųjų rezultatų galima tikėtis tik po metų ar ilgiau.

Sukūrę tinkamą aplinką šiems grybams ir užtikrinę jų priežiūrą, galite turėti natūralų ir vertingą derlių ne vienerius metus iš eilės. Tai ne tik naudinga, bet ir labai džiuginanti patirtis, suteikianti progą artimiau prisiliesti prie gamtos.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite