back to top
Sodas ir daržasŠios daržovės sėjamos tik birželį – rudenį atsidėkoja gausiai

Šios daržovės sėjamos tik birželį – rudenį atsidėkoja gausiai

Jei manėte, kad birželis jau per vėlus sėjai – teks pakeisti nuomonę. Kai kurios daržovės sėjamos birželį ne tik puikiai prigyja, bet ir rudenį nustebina gausiu, sveiku derliumi.

Būtent šios rūšys geriausiai išnaudoja vasaros šilumą, greitai dygsta ir užauga stiprios – net jei pavasario darbai buvo praleisti.

Tai puiki proga kompensuoti ankstesnes sodo spragas ar dar labiau praturtinti jau augančią lysvę.

Toliau – daržovės, kurios verta pasėti būtent dabar.

Ridikėliai – greitai ir traškiai

Nors daugelis ridikėlius sieja su pavasariu, birželio sėja dažnai būna net sėkmingesnė.

Vasaros saulė leidžia jiems sparčiai augti, o trumpėjantys rudens vakarai skatina šaknų formavimąsi.

Sėkite tiesiai į dirvą – pakanka 2–3 cm gylio. Per 3–4 savaites jau galima skinti traškius, ryškiai rausvus ridikėlius.

Rudenį jie būna mažiau kartūs ir atsparesni kenkėjams.

Burokėliai – vėlyva sėja, bet tvirtas rezultatas

Daržovės sėjamos birželį neretai užauga net stipresnės nei ankstyvos – ypač burokėliai.

Jie puikiai išnaudoja vasaros šilumą, o derlių galima imti rugsėjį–spalį. Sėkite rečiau, palikite daugiau vietos augti.

Po 2–3 savaičių pasirodys stiprūs daigai, o iki rudens susiformuos saldūs, minkšti šakniavaisiai – puikiai tinkantys tiek sriuboms, tiek konservavimui.

Salotos – šviežios visą vasarą ir dar ilgiau

Jei sėjote salotas pavasarį – pakartokite ir dabar. Vasarą jos auga greitai, o vėsesnį rudenį tampa dar traškesnės.

Birželį verta rinktis greitai augančias veisles – lapines ar sviestines salotas.

Svarbiausia – palaikyti drėgmę ir sėti kas kelias savaites. Taip turėsite nuolatinį šviežių lapų derlių iki pat rudens šalnų.

Špinatai – puikus derlius ankstyvam rudeniui

Nors špinatai jautrūs karščiui, birželio antroje pusėje sėjami jie dažnai dera idealiai.

Svarbu rinktis vėlesnes, karščiui atsparesnes veisles.

Sėkite pavėsyje ar tarp aukštesnių daržovių – tai padės išvengti per ankstyvo žydėjimo.

Rudenį špinatai tampa dar maistingesni – vėsus oras sustiprina jų skonį, o lapai būna minkšti ir sodriai žali.

Morkos – kai sėjamos birželį, dera iki pat šalnų

Rudens pradžioje iš žemės skinamas subrendęs morkų derlius – pasėtos birželį.
Birželį pasėtos morkos iki rudens išauga saldžios ir sultingos – svarbu laiku sėti. Nuotrauka: shutterstock.com

Daugelis nustemba sužinoję, kad morkos puikiai pavyksta pasėjus ir birželį.

Jos tiesiog lėčiau auga, bet iki spalio dažniausiai jau būna tinkamos vartojimui – netgi saldesnės už ankstyvąsias.

Sėkite rečiau, į purią, giliai supurentą dirvą. Laistykite nuosekliai – tai padės išvengti skilinėjimo ir užtikrins lygų augimą.

Kopūstai – vėlyvos veislės ilgam laikymui

Birželį verta pasėti vėlyvųjų kopūstų veisles – tiek baltagūžius, tiek raudongūžius. Jie lėtai auga, bet rudeniop užauga dideli, tvirti ir puikiai laikosi rūsyje.

Pasėkite į daigyklas ar tiesiai į lysvę, o vėliau, kai sustiprės – persodinkite į nuolatinę vietą.

Laistykite gausiai, bet retai – taip užtikrinsite, kad gūžės formuosis tolygiai.

Ką dar verta pasėti birželį?

Be jau minėtų daržovių, verta nepamiršti ir kelių papildomų pasirinkimų:

  • Krapai ir petražolės – puikiai auga visą vasarą, o rudens derlius puikiai tinka šaldymui.
  • Rūgštynės ir lapiniai kopūstai (kale) – ištvermingi, rudenį dar sodresnio skonio.
  • Pupos ir vėlyvieji žirniai – spėja subręsti, jei vasara ne per sausa.

Birželis – tai antra šansas visiems, kurie pavasarį nespėjo ar norėjo pasilikti vietos vėlyvam derliui.

Šiluma dar priešaky, o dirva – įšilusi ir palanki augimui.


Išvada: sėti birželį – verta ir naudinga

Daržovės sėjamos birželį ne tik puikiai sudygsta, bet ir atsidėkoja vėlyvu, tvirtu ir aromatingu derliumi.

Tai puikus metas planuoti rudeninį stalo papildymą – be streso ir su mažiau ligų ar kenkėjų rizikos.

Tad jei turite laisvos vietos lysvėje – išnaudokite ją. Birželis dar toli gražu ne pabaiga, o kartais net ir geriausias startas.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite