Rudeniop dauguma daržininkų pastebi, kad pomidorai šiltnamiuose ar darže nustoja raudonuoti taip sparčiai kaip vasarą. Dienos trumpėja, naktimis temperatūra krenta, todėl augalai nebeturi tiek šilumos ir saulės, kiek reikia vaisiams subręsti.
Laimei, yra keletas paprastų priemonių, kurios padeda pratęsti derlių ir priversti pomidorus sunokti net vėlyvą rudenį.
Pirmiausia verta žinoti, kad pomidorai sunoksta ne tik ant krūmo – juos galima sėkmingai brandinti ir nuskintus. Svarbiausia pasirinkti tinkamą metodą pagal oro sąlygas ir vaisių būklę.
Pomidorų nokinimas šiltnamyje
Jei pomidorai dar auga šiltnamyje, svarbu palaikyti šilumą ir neleisti drėgmei užsilaikyti. Atvėsus orams verta uždaryti šiltnamį nakčiai, o dieną praverti, kad nesusidarytų kondensatas – drėgmė gali skatinti ligas.
Kad vaisiai gautų daugiau saulės, patariama pašalinti apatinius lapus, ypač tuos, kurie užstoja šviesą. Taip augalas daugiau energijos skirs pomidorų nokinimui, o ne naujų lapų augimui.
Senoliai taip pat taikydavo triuką – patrumpindavo pomidoro viršūnę. Tuomet visas augalo „dėmesys“ nukreipiamas į jau užsimezgusius vaisius, kurie pradeda greičiau raudonuoti.
Pomidorų nokinimas darže
Atvėsus orams, darže palikti pomidorai noksta kur kas lėčiau. Kad vaisiai suspėtų subręsti, verta pritaikyti kelis paprastus metodus.
Visų pirma, nuskabykite nereikalingus lapus ir smulkius ūglius – jie tik eikvoja augalo energiją. Taip saulė greičiau pasiekia vaisius, o krūmas mažiau išsikrauna.
Jeigu prognozuojamos šalnos, pomidorus būtina uždengti agroplėvele ar net paprasta paklode. Net vienos vėlyvos šalnos gali sustabdyti nokimą ir sugadinti derlių.
Daržininkai dažnai naudoja triuką – pašalina dalį šaknų. Tai daroma švelniai pakeliant stiebą ir patraukiant į šoną, kad šaknys truputį plyštų. Tokiu būdu augalas patiria stresą ir energiją nukreipia į vaisių nokimą.
Kaip sunokinti pomidorus namuose
Jeigu rudens šalnos jau arti arba vaisiai nespėja subręsti darže, pomidorus galima nokinti ir patalpoje. Tai paprastas, bet veiksmingas būdas išsaugoti didžiąją dalį derliaus.
Vienas populiariausių metodų – sudėti žalius pomidorus į dėžes ir laikyti kambario temperatūroje, uždengus laikraščiu.
Vaisiai sunoksta per kelias savaites, o brandinimosi procesą paspartina kartu padėtas obuolys ar bananas – jie išskiria etileno dujas, skatinančias nokimą.
Kitas būdas – pakabinti visą pomidoro krūmą su vaisiais, išrautą iš žemės. Laikant jį sausoje ir šiltoje vietoje, pomidorai pamažu rausta, išlaikydami natūralų skonį.
Svarbu nepalikti vaisių pernelyg šaltoje patalpoje – žemesnėje nei 12 °C temperatūroje pomidorai praranda skonį ir gali likti blyškūs.
Išvada
Daugelis daržininkų susiduria su klausimu, kaip sunokinti pomidorus rudenį, kai saulės mažiau, o naktys vis vėsesnės.
Laimei, yra keli paprasti būdai: šiltnamyje pašalinti perteklinius lapus ir patrumpinti viršūnes, darže – pridengti nuo šalnų ar net šiek tiek pažeisti šaknis, o namuose – nokinti dėžėse ar pakabintuose krūmuose.
Svarbiausia – neskubėti išmesti žalių vaisių. Tinkamai prižiūrimi jie gali sunokti net ir be tiesioginės saulės, o rudens stalas bus papildytas gardžiais, aromatingais pomidorais.