back to top
Sodas ir daržasGervuogės be rūgštelės: kokias veisles rinktis saldžioms uogoms?

Gervuogės be rūgštelės: kokias veisles rinktis saldžioms uogoms?

Jeigu kada domėjotės gervuogių sodinimu, tikriausiai teko girdėti dažną klausimą – kokias veisles rinktis, kad uogos būtų saldžios, be rūgštumo? Ne vienas sodininkas skundžiasi, kad nusipirkus atsitiktinį krūmelį iš prekybos centro, uogos pasirodo per rūgščios. Todėl vis daugiau žmonių ieško, kurios saldžios gervuogių veislės tikrai tinka Lietuvos klimatui ir užaugina skanų, saldų derlių. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kokias veisles dažniausiai giria patyrę augintojai, kurios išties užaugina saldžias ir dideles uogas, o kurių verčiau vengti.

Ar ieškote uogų vaikams, ar norite pasilepinti desertui – verta žinoti, kurios saldžios gervuogių veislės pasiteisina lietuviškuose soduose.

Patikrintos saldžios gervuogių veislės: ką verta rinktis?

Lietuvoje vis dažniau minima keletas veislių, kurios išsiskiria ne tik uogų dydžiu, bet ir tikrai saldžiu skoniu. Viena populiariausių – ‘Natchez’. Šią veislę rekomenduoja ne vienas patyręs sodininkas – uogos itin didelės, pailgos, sultingos ir saldžios, beveik be jokios rūgštelės. Tai ankstyva veislė, dažnai pradedanti derėti viena iš pirmųjų, tad puikiai tinka norint kuo anksčiau mėgautis šviežiais vaisiais. Tiesa, reikėtų pasirūpinti atramomis – krūmas auga gana intensyviai.

Kita labai mėgstama veislė – ‘Black Magic’, dažnai apibūdinama kaip viena iš skaniausių remontantinių gervuogių. Jos uogos – didelės, kvapnios, švelnaus skonio, be aitraus rūgštumo, o derėjimas gali tęstis iki pat rudens. Tinkamai prižiūrint, ji dera gausiai ir tinka net pradedantiems augintojams.

Dar viena verta dėmesio – ‘Black Satin’. Nors ši veislė nėra pati ankstyviausia, ji puikiai prisitaiko prie mūsų klimato ir duoda saldžias, sultingas uogas vasaros viduryje. Krūmas beveik be spyglių, todėl labai patogus rinkti, o uogos – universalios, tinkamos tiek šviežiam valgymui, tiek perdirbimui.

Vis dažniau paminima ir lenkų selekcijos ‘Glorniwa’ – kol kas mažiau žinoma, bet jau vertinama dėl labai malonaus skonio ir saldžių, stambių uogų. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nori išbandyti kažką naujo, bet nenori nusivilti skoniu.

Ne visi sodinukai vienodi: kodėl svarbi veislė ir kilmė?

Nemažai žmonių nusivilia pirmosiomis savo gervuogėmis dėl vienos paprastos priežasties – sodinukai įsigyti spontaniškai, nepasidomėjus jų veisle. Kaip dalijasi viena sodininkė, parduotuvėje nusipirkta „parduotuvinė“ gervuogė pasirodė tiesiog neskani – nei saldumo, nei aromato, o vien tik rūgštelė. Tokios patirtys nėra retos, ypač kai veislė nenurodoma ar sodinukas atvežtas iš visai kitokio klimato regiono.

Dėl to vis daugiau augintojų remiasi ne reklaminėmis etiketėmis, o asmenine ar bendruomenės patirtimi. Pasiteisinusios saldžios gervuogių veislės dažniausiai plinta iš rankų į rankas – sodininkai dalinasi ne tik pavadinimais, bet ir realiais pastebėjimais: kuri veislė dera anksti, kuri mėgsta daugiau drėgmės, o kuri išlaiko skonį net po lietingų vasarų.

Galiausiai verta atminti – net pati saldžiausia veislė gali tapti rūgščia, jei bus pasodinta netinkamoje vietoje ar negaus pakankamai saulės. Todėl svarbu ne tik pasirinkti tinkamą veislę, bet ir suteikti jai geras sąlygas augti.

Kas lemia gervuogių saldumą: svarbiausi veiksniai

Ant šakos augančios įvairaus prinokimo gervuogės
Gervuogių saldumas priklauso ne tik nuo veislės, bet ir nuo saulės bei laistymo. Nuotrauka: pexels.com

Net jei pasirinksite pačią saldžiausią veislę, gervuogės gali nepranokti lūkesčių, jei joms trūks tinkamų sąlygų. Saldumui įtaką daro ne tik genetika, bet ir tai, kaip gervuogės auga. Vienas pagrindinių veiksnių – saulė. Kuo daugiau tiesioginės saulės gauna krūmas, tuo saldesnės būna uogos. Pavėsyje augančios gervuogės dažniausiai tampa rūgštesnės, nes nesusiformuoja pakankamas cukraus kiekis.

Dirvožemis taip pat svarbus. Gervuogėms patinka derlinga, bet neužmirkstanti žemė – per sunkioje ar rūgščioje dirvoje jos gali prastai augti, sirgti, o uogos – neturėti skonio. Idealu, kai dirvožemis šiek tiek purus, turtingas organinių medžiagų, gerai drenuojamas.

Trečias labai svarbus veiksnys – drėgmė. Vandens trūkumas gali paveikti ne tik uogų dydį, bet ir jų skonį. Reguliarus, bet ne per didelis laistymas padeda gervuogėms išlaikyti sultingumą ir saldumą net ir sausringomis vasaromis.

Kur ieškoti patikimų sodinukų Lietuvoje?

Ieškant tikrai saldžių gervuogių veislių, svarbu ne tik žinoti veislės pavadinimą, bet ir pasirinkti patikimą vietą, kur įsigyti kokybišką sodinuką. Nors įvairūs prekybos centrai siūlo platų pasirinkimą, verta žinoti, kad tokiose vietose dažnai nenurodomos tikslios veislės, o sodinukai gali būti užauginti kitose šalyse, visai neatsižvelgiant į mūsų klimato sąlygas.

Daug patikimesnis pasirinkimas – specializuoti medelynai Lietuvoje arba augintojai, kurie patys augina ir daugina tam tikras veisles. Būtent iš tokių vietų dažnai galima gauti tiksliai pažymėtus sodinukus: su veislės pavadinimu, kilme, informacija apie auginimo sąlygas. Be to, galima tiesiogiai pasiteirauti apie veislės skonines savybes, derėjimo laiką, augimo ypatybes.

Kita puiki galimybė – pirkti iš sodininkų bendruomenės. Tiek feisbuko grupėse, tiek forumuose žmonės dalinasi ne tik nuomonėmis, bet ir pertekliniais sodinukais. Tokie augalai jau būna prisitaikę prie Lietuvos sąlygų, o kartu gaunate ir vertingą patirtį – kaip ta konkreti veislė elgiasi realiame sode.

Kaip išsirinkti tinkamiausią veislę?

Renkantis gervuoges, svarbiausia – aiškiai žinoti, ko tikitės: ar tai ankstyvas derlius, ar ilgai derantis krūmas, ar tiesiog saldžios uogos vaikams be nė trupučio rūgšties. Jei jums svarbiausias skonis, verta dairytis tokių veislių kaip ‘Natchez’, ‘Black Magic’, ‘Black Satin’ ar ‘Glorniwa’ – jos dažniausiai minimos kaip tikrai saldžios gervuogių veislės, kurios puikiai tinka Lietuvos sodams.

Nepasikliaukite vien etiketėmis ar atsitiktiniais pirkiniais – rinkitės iš tų, kuriuos jau išbandė kiti augintojai, pasidomėkite patirtimi, paklauskite bendruomenės. Galiausiai – skirkite dėmesio vietai, kur sodinsite: kuo daugiau saulės, tuo saldesnės bus jūsų gervuogės. Laistykite reguliariai, mulčiuokite, ir netrukus galėsite džiaugtis ne tik derliumi, bet ir skoniu, kuris prilygsta desertui.

Saldžių uogų – ir gerų sprendimų jūsų sodui!

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite