back to top
ReceptaiTobulas kompotas žiemai – darykite iškart daugiau!

Tobulas kompotas žiemai – darykite iškart daugiau!

Nėra nieko labiau nuraminančio žiemą nei atidarytas stiklainis naminio kompoto, kuris kvepia vasara. Bet jei tikrai norite to jausmo – šį receptą verta daryti ne litrais, o kibirais.

Tobulas kompotas žiemai atsiranda ne iš atsitiktinumo. Tai ne tik skoniai – tai proporcijos, vaisių derinimas, citrinos rūgštelė ir gaivi mėta, kuri subtiliai praturtina visą stiklainio turinį. Ir dar svarbiau – šis receptas patikrintas, patikimas ir vertas to, kad jį perimtų visa šeima.

Receptas – išbandytas ir visada pavyksta

Šiam kompotui svarbiausia ne tik vaisiai, bet ir jų balansas. Kiekvienas ingredientas prisideda prie skonio gilumo – nuo rūgštesnės vyšnios iki saldesnių abrikosų ir kvapnios mėtų gaivos.

Jums reikės:

  • Abrikosų – 3 kg
  • Slyvų – 3 kg
  • Vyšnių – 1,5 kg
  • Mėtų – kelių šakelių
  • 2 citrinų
  • Cukraus: 200 g / 2 l vandens arba 300 g / 3 l vandens (pagal stiklainio dydį)

Vaisius nuplaukite, pašalinkite kauliukus (jei norisi švelnesnio skonio). Citrinas supjaustykite griežinėliais. Mėta gali būti dedama tiek šviežia, tiek džiovinta – jos kvapas puikiai išsilaiko.

Kaip gaminti – kad iš tikrųjų būtų tobulas

Sterilizuokite stiklainius ir dangtelius – tai garantuos, kad kompotas išliks aromatingas iki pat pavasario. Vaisius galite sluoksniuoti, kad skoniai po truputį susilietų, arba viską sumaišyti prieš dėdami į stiklainius.

Į kiekvieną stiklainį dėkite vaisius iki maždaug 2/3 tūrio. Įberkite kelias mėtų šakeles, 1–2 citrinos griežinėlius. Užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkite dangteliu ir palaikykite 10–15 minučių, kad viskas sušiltų ir „atsiskleistų“.

Tada nupilkite skystį į puodą, įberkite reikiamą kiekį cukraus (pagal stiklainio dydį) ir dar kartą užvirkite. Užpilu vėl užpilkite stiklainius, sandariai užsukite ir apverskite aukštyn kojomis – leiskite atvėsti po rankšluosčiu.

Skonis, kuris išlieka – kodėl verta daryti daugiau

Tobulas kompotas žiemai – verdantis vaisių kompotas su abrikosais, vyšniomis ir citrina puode.
Kvapnus vaisių nuoviras virsta žiemos skoniu. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Šis kompotas ne tik džiugina spalvomis – jis ir tikrai ilgai išlaiko savo skonį. Abrikosai suteikia švelnumo, slyvos – gilumo, o vyšnios viską užbaigia lengva rūgštele. Kai viskas dera taip tiksliai, norisi iš karto gaminti kelias partijas – ne todėl, kad „gal pritrūks“, o todėl, kad tai dings greičiau, nei spėsi pamatyti.

Šaltą žiemos vakarą tokio kompoto stiklinė tampa beveik šventė. Ypač jei šalia yra gabalėlis pyrago ar tiesiog skrebutis su sviestu. Kompotas tampa nebe tik gėrimu – tai grįžimas į vasarą, į kvapą ir skonį, kuriuos išsaugoti pavyksta retai.

Be to, tokio tipo konservavimas tinka ir tiems, kurie vengia sintetinių priedų. Nėra jokio dirbtinio kvapo, dažiklių ar papildomo rūgštiklio. Tik vaisiai, cukrus, citrina ir šiek tiek rūpestingumo. Ir būtent dėl to šis receptas jau dabar keliauja iš šeimos į šeimą – kaip klasika, kuri nesensta.

Kompotas žiemai, kuris iš tikrųjų džiugina

Tobulas kompotas žiemai – tai ne tik gėrimas, o vasaros jausmas stiklainyje. Kai skonis natūralus, spalvos sodrios, o kvapas primena šiltus rugpjūčio vakarus, supranti, kad verta buvo padaryti daugiau.

Toks kompotas tampa ne tik atsarga – jis tampa ritualu. Atidarytas stiklainis šeimos pietų metu, vaišėms su draugais ar tiesiog sau. Ir kai kitą kartą ragausite, tikrai prisiminsite: šis receptas buvo vertas kiekvieno žingsnio.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite