Yra patiekalų, kurie nekinta per laiką – jie paprasti, jaukūs ir kiekvienu kąsniu primena vaikystę. Svieste troškintos morkos su žirneliais – būtent toks receptas. Nors iš pirmo žvilgsnio jis kuklus, skonio gilumas ir švelni tekstūra stebina net ir šiandien.
Tai ne šiaip garnyras, o patiekalas su istorija. Ne viena močiutė ar senelis jį ruošdavo iš to, ką turėjo darže: saldžios morkos, švieži arba konservuoti žirneliai, gabalėlis tikro sviesto ir žiupsnelis meilės.
Rezultatas – švelnus, šiek tiek saldus, bet labai sotus skonio derinys, kurį prisimename iš vaikystės stalo.
Ir kas svarbiausia – šį receptą nesunku atkurti. Be jokių gudrybių, be ilgų sąrašų, tiesiog – taip, kaip gamindavo senoliai.
Ką reikės turėti? Ingredientai, kaip iš kaimo virtuvės
Svieste troškintos morkos su žirneliais – tai receptas, kuriam tikrai nereikės brangių ar neįprastų produktų.
Svarbiausia – naudoti šviežias, kokybiškas daržoves ir tikrą sviestą. Kuo paprasčiau – tuo gardžiau.
Ingredientai (4 porcijoms):
- 5–6 vidutinės morkos
- 1 stiklinė žaliųjų žirnelių (šviežių arba šaldytų; galima ir konservuotų)
- 2 šaukštai sviesto (nesūdyto, geriausia – ūkiško)
- Žiupsnelis druskos
- 1/2 arbatinio šaukštelio cukraus (neprivaloma, bet sustiprina morkų saldumą)
- Šiek tiek vandens arba sultinio (jei reikia – tik kad neprisviltų)
- Pagal norą – krapų, petražolių arba šlakelis grietinėlės švelnesniam skoniui
Kaip paruošti? Paprasta troškinimo tvarka
Svieste troškintos morkos su žirneliais ruošiamos be skubos – čia svarbiausia šiluma, ne greitis.
Tegul morkos suminkštėja lėtai, įsisunkdamos sviesto skonio, o žirneliai išlieka švelniai traškūs.
1 žingsnis: Paruoškite daržoves
Morkas nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais arba šiaudeliais – kaip mėgstate. Jei naudojate šaldytus žirnelius – juos lengvai nuplikykite karštu vandeniu, jei konservuotus – nupilkite skystį.
2 žingsnis: Ištirpinkite sviestą
Įkaitinkite didesnę keptuvę ar puodą su storu dugnu. Sudėkite sviestą ir palaukite, kol jis visiškai ištirps ir ims šiek tiek putoti – neperkepkite!
3 žingsnis: Troškinkite morkas
Įdėkite morkas, lengvai pasūdykite ir jei norite – įberkite žiupsnelį cukraus. Uždengę troškinkite ant silpnos ugnies apie 10–15 minučių, vis pamaišydami. Jei reikia, įpilkite šlakelį vandens ar sultinio, kad neprisviltų.
4 žingsnis: Įdėkite žirnelius
Kai morkos jau beveik suminkštėjusios, suberkite žirnelius. Troškinkite dar 5–7 minutes, kol viskas susijungia į švelnų, kvapnų mišinį.
5 žingsnis: Pabaiga – pagal skonį
Jei norite – pabarstykite smulkintais krapais, petražolėmis ar įmaišykite šaukštą grietinėlės. Skanaus!
Kur tinka šis patiekalas? Skonis, kuris visada randa vietą
Svieste troškintos morkos su žirneliais – tai daugiau nei garnyras. Tai patiekalas, kuris kalba apie ramybę, paprastumą ir tuos laikus, kai daržovės buvo skinamos tiesiai iš daržo, o sviestas gardžiai kvepėjo.
Tinka:
– Prie virtų ar keptų bulvių, kotletų, vištienos ar žuvies – puikus garnyras.
– Kaip šiltas užkandis – ypač vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms.
– Ant šventinio stalo – kai norisi senoviško, bet vis dar madingo patiekalo.
– Vegetarams ar pasninko metu – švelnus, bet sotus pasirinkimas (tik keiskite sviestą į aliejų).
Patarimas:
Jei ruošiate šį patiekalą iš šviežių daržo morkų – nebijokite jų net šiek tiek „pervirti“ svieste. Toks natūralus saldumas ir minkštumas tiesiog nepakartojamas.
Pabaigai
Kartais tikrą skonį atrandame ne tarp sudėtingų receptų, o paprastume. Svieste troškintos morkos su žirneliais – tai būtent toks patiekalas: be pretenzijų, bet su tikra šiluma.
Jo kvapas ir skonis grąžina į vaikystę, į senelių virtuvę, kur viskas buvo ruošiama su meile, o paprasti ingredientai virsdavo šventiniu stalu.
Tad jei norisi jaukumo lėkštėje – grįžkite prie šio recepto. Galbūt jis taps ir Jūsų virtuvės klasika.