back to top
ReceptaiSveiki patiekalaiSvieste troškintos morkos su žirneliais – senelio receptas

Svieste troškintos morkos su žirneliais – senelio receptas

Yra patiekalų, kurie nekinta per laiką – jie paprasti, jaukūs ir kiekvienu kąsniu primena vaikystę. Svieste troškintos morkos su žirneliais – būtent toks receptas. Nors iš pirmo žvilgsnio jis kuklus, skonio gilumas ir švelni tekstūra stebina net ir šiandien.

Tai ne šiaip garnyras, o patiekalas su istorija. Ne viena močiutė ar senelis jį ruošdavo iš to, ką turėjo darže: saldžios morkos, švieži arba konservuoti žirneliai, gabalėlis tikro sviesto ir žiupsnelis meilės.

Rezultatas – švelnus, šiek tiek saldus, bet labai sotus skonio derinys, kurį prisimename iš vaikystės stalo.

Ir kas svarbiausia – šį receptą nesunku atkurti. Be jokių gudrybių, be ilgų sąrašų, tiesiog – taip, kaip gamindavo senoliai.

Ką reikės turėti? Ingredientai, kaip iš kaimo virtuvės

Svieste troškintos morkos su žirneliais – tai receptas, kuriam tikrai nereikės brangių ar neįprastų produktų.

Svarbiausia – naudoti šviežias, kokybiškas daržoves ir tikrą sviestą. Kuo paprasčiau – tuo gardžiau.

Ingredientai (4 porcijoms):

  • 5–6 vidutinės morkos
  • 1 stiklinė žaliųjų žirnelių (šviežių arba šaldytų; galima ir konservuotų)
  • 2 šaukštai sviesto (nesūdyto, geriausia – ūkiško)
  • Žiupsnelis druskos
  • 1/2 arbatinio šaukštelio cukraus (neprivaloma, bet sustiprina morkų saldumą)
  • Šiek tiek vandens arba sultinio (jei reikia – tik kad neprisviltų)
  • Pagal norą – krapų, petražolių arba šlakelis grietinėlės švelnesniam skoniui

Kaip paruošti? Paprasta troškinimo tvarka

Svieste troškintos morkos su žirneliais ruošiamos be skubos – čia svarbiausia šiluma, ne greitis.

Tegul morkos suminkštėja lėtai, įsisunkdamos sviesto skonio, o žirneliai išlieka švelniai traškūs.

1 žingsnis: Paruoškite daržoves

Morkas nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais arba šiaudeliais – kaip mėgstate. Jei naudojate šaldytus žirnelius – juos lengvai nuplikykite karštu vandeniu, jei konservuotus – nupilkite skystį.

2 žingsnis: Ištirpinkite sviestą

Įkaitinkite didesnę keptuvę ar puodą su storu dugnu. Sudėkite sviestą ir palaukite, kol jis visiškai ištirps ir ims šiek tiek putoti – neperkepkite!

3 žingsnis: Troškinkite morkas

Įdėkite morkas, lengvai pasūdykite ir jei norite – įberkite žiupsnelį cukraus. Uždengę troškinkite ant silpnos ugnies apie 10–15 minučių, vis pamaišydami. Jei reikia, įpilkite šlakelį vandens ar sultinio, kad neprisviltų.

4 žingsnis: Įdėkite žirnelius

Kai morkos jau beveik suminkštėjusios, suberkite žirnelius. Troškinkite dar 5–7 minutes, kol viskas susijungia į švelnų, kvapnų mišinį.

5 žingsnis: Pabaiga – pagal skonį

Jei norite – pabarstykite smulkintais krapais, petražolėmis ar įmaišykite šaukštą grietinėlės. Skanaus!

Kur tinka šis patiekalas? Skonis, kuris visada randa vietą

Makaronų ir daržovių salotos su žirneliais, morkomis, paprika ir kukurūzais dubenyje ant medinio stalo.
Svieste troškintos morkos su žirneliais puikiai dera ir su makaronais – taip lengvai sukursite spalvingą, maistingą pietų lėkštę. Nuotrauka: shutterstock.com

Svieste troškintos morkos su žirneliais – tai daugiau nei garnyras. Tai patiekalas, kuris kalba apie ramybę, paprastumą ir tuos laikus, kai daržovės buvo skinamos tiesiai iš daržo, o sviestas gardžiai kvepėjo.

Tinka:

Prie virtų ar keptų bulvių, kotletų, vištienos ar žuvies – puikus garnyras.
Kaip šiltas užkandis – ypač vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms.
Ant šventinio stalo – kai norisi senoviško, bet vis dar madingo patiekalo.
Vegetarams ar pasninko metu – švelnus, bet sotus pasirinkimas (tik keiskite sviestą į aliejų).

Patarimas:

Jei ruošiate šį patiekalą iš šviežių daržo morkų – nebijokite jų net šiek tiek „pervirti“ svieste. Toks natūralus saldumas ir minkštumas tiesiog nepakartojamas.

Pabaigai

Kartais tikrą skonį atrandame ne tarp sudėtingų receptų, o paprastume. Svieste troškintos morkos su žirneliais – tai būtent toks patiekalas: be pretenzijų, bet su tikra šiluma.

Jo kvapas ir skonis grąžina į vaikystę, į senelių virtuvę, kur viskas buvo ruošiama su meile, o paprasti ingredientai virsdavo šventiniu stalu.

Tad jei norisi jaukumo lėkštėje – grįžkite prie šio recepto. Galbūt jis taps ir Jūsų virtuvės klasika.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite