Silkė su cinamonu ir svogūnais skamba neįprastai, bet tokie deriniai dažnai nustebina labiausiai. Paprastas receptas, kuriam nereikia brangių produktų ar sudėtingų žingsnių, o skonis vis tiek išlieka ryškus ir įdomus.
Cinamonas silkei suteikia visai kitą charakterį – jis sušvelnina aštrumą, pakelia aromatą ir priduoda jaukumo, kurio tradicinėse silkėse kartais pritrūksta. O svogūnai ir lengvas marinatas viską subalansuoja taip, kad pirmas kąsnis tikrai priverčia sustoti ir dar kartą paragauti.
Receptas paruošiamas greitai ir labai paprastai
Silkė su cinamonu ir svogūnais nereikalauja nei ilgo pasiruošimo, nei sudėtingų žingsnių. Svarbiausia – geri ingredientai ir tinkama sluoksniavimo tvarka, nes nuo to priklauso ir skonis, ir aromatas.
Reikės:
- Silkės filė
- 2–3 svogūnų
- Kokybiško malto cinamono
- 0.5 l šalto vandens
- 1 valgomo šaukšto cukraus
- 3 valg. šaukštų 9% acto
Paruošimas
Pirmiausia nuluok ir supjaustyk svogūnus plonais griežinėliais. Silkę taip pat supjaustyk norimo dydžio gabaliukais.
Tuomet pradėk sluoksniuoti: į indą dėk svogūnus, ant jų silkę, tada lengvai pabarstyk cinamono. Ir taip kartok sluoksnius nuo pradžių. Kuo plonesni sluoksniai, tuo tolygesnis skonis.
Marinatui sumaišyk šaltą vandenį, cukrų ir actą. Gerai išmaišyk, kad cukrus ištirptų, ir užpilk ant paruoštos silkės.
Leisk viskam pastovėti bent 12 valandų. Per tą laiką skoniai susijungia, svogūnai suminkštėja, o cinamonas suteikia švelniai salstelėjusį prieskonį.
Po kelių valandų jau gali ragauti, tačiau rytojaus dieną skonis būna stipriausias ir geriausiai subalansuotas.
Kodėl cinamonas taip gerai tinka prie silkės
Cinamonas prie silkės gali pasirodyti labai netikėtas, bet būtent dėl to šis derinys taip gerai suveikia. Cinamonas sušvelnina silkės sūrumą ir aštrumą, todėl skonis tampa lygesnis, šiltesnis ir ne toks aitrus. Jis suteikia lengvą salstelėjimą, kuris padeda išryškėti pačiai žuviai, o ne tik marinatui.
Svarbu ir tai, kad cinamonas puikiai susijungia su svogūnais. Šie du prieskoniai sukuria švelnų aromatą, kuris nepermuša žuvies skonio, o tik pakelia jį į malonesnę, subtilesnę pusę. Todėl silkė tampa kvapnesnė, o patiekalas įgauna visiškai kitą charakterį nei tradicinės silkės versijos.
Kai cinamonas naudojamas saikingai, jo role labai aiški – suteikti šilumos, spalvos ir aromato, kuris išlieka, bet neperkrauna. Dėl to tokia silkė tinka ir šventiniam stalui, ir paprastai vakarienei, kai norisi kažko kitaip, bet vis tiek paprastai.
Kaip išsirinkti gerą silkę šiam receptui

Silkė yra pagrindas visam šiam patiekalui, todėl nuo jos kokybės priklauso ne tik skonis, bet ir tekstūra. Geriausia rinktis silpnai sūdytą filė, nes ji turi švelnesnį skonį, o marinatas su cukrumi, actu ir cinamonu ją subalansuoja taip, kad skonis tampa apvalus ir malonus. Per sūri silkė gali užgožti visą receptą, o per minkšta – subyrėti sluoksniuojant.
Atkreipk dėmesį ir į kvapą: gera silkė kvepia gaiviai, lengvai jūriškai, be aštraus rūgšties pojūčio. Jei filė elastinga, laikosi tvirta ir nesubyra pjaustant, ji puikiai tiks sluoksniuoti su svogūnais. Švarus, vientisas gabalėlis su švelniu blizgesiu visada yra ženklas, kad silkė šviežia ir skonis bus tikrai geras.
Svarbu žinoti, kad šiame recepte silkė neturi būti riebaluota. Per daug riebalų gali slopinti cinamono aromatą ir apsunkinti visą patiekalą. Todėl rinkis vidutinio riebumo silkę – tai geriausias balansas, kai norisi ir švelnumo, ir lengvumo.
Pabaigai
Silkė su cinamonu ir svogūnais yra puikus pavyzdys, kaip keli paprasti produktai gali pakeisti įprastą skonį ir suteikti kažką naujo. Receptas lengvas, greitai paruošiamas ir nereikalaujantis jokių įmantrybių, todėl tinka tiek kasdienai, tiek jaukesniam savaitgalio vakarui.
Kokybiška silkė, gerai subalansuotas marinatas ir žiupsnelis cinamono sukuria tokį derinį, kuris maloniai nustebina ir palieka labai jaukų aromatą. Šis patiekalas lengvai prigyja virtuvėje, nes galima pasigaminti iš anksto, o rytojaus dieną skonis dar geresnis.
Silkė su cinamonu ir svogūnais gali tapti viena tų idėjų, kurios greitai įsitvirtina mėgstamiausių sąraše, nes ji paprasta, nebrangi ir tikrai išsiskiria savo skoniu.
