back to top
ReceptaiSaliankos sriuba: močiutės receptas, kuris vis dar nepralenkiamas

Saliankos sriuba: močiutės receptas, kuris vis dar nepralenkiamas

Saliankos sriuba visada turėjo tą ypatingą kvapą, kuris iškart primena namus. Kai ant viryklės verda mėsa, šalia kvepia rauginti agurkai ir svogūnai, o virtuvėje sklando šiluma, supranti – kažkas gero čia tuoj bus.

Močiutės ją virdavo be jokio išskaičiavimo: ką turėjo, tą dėjo. Šiek tiek rūkytos dešros, truputis pomidorų pastos, keli agurkai, morka, svogūnas ir būtinai citrinos riekelė. Skonis visada būdavo toks, kad net du kartus prašydavai papildymo.

Saliankos sriubos receptas

Kiekvienas, kas bent kartą ragavo šios sriubos, žino – svarbiausia čia ne tik skonis, bet ir visa gaminimo atmosfera. Kai viskas pjaustoma, maišoma, ragaujama, namuose pasklinda jaukumas, kurio neišmatuosi jokiais kiekiais.

Ingredientai:

  • Apie pusė kilogramo virtos mėsos ar rūkytos dešros
  • 1 svogūnas
  • 1 morka
  • 2 rauginti agurkai
  • 1–2 šaukštai pomidorų pastos
  • Keli lauro lapai ir pipirai
  • Šiek tiek agurkų skysčio
  • Šaukštas grietinės patiekimui

Mėsą ar dešrą supjaustyk nedideliais gabaliukais, svogūną ir morką šiek tiek pakepink, kad paskleistų kvapą. Į puodą dėk viską kartu su agurkais, užpilk sultiniu arba vandeniu, įmaišyk pomidorų pastą ir prieskonius.

Kai sriuba švelniai užverda, leisk jai pavirti dar keliolika minučių, kad viskas susigertų. Skonis turi būti sodrus, šiek tiek rūgštokas. Patiekiant įdėk šaukštą grietinės – ji sušvelnins rūgštelę ir primins tą seną, močiutės virtuvės šilumą.

Kaip iš likučių padaryti gardžią salianką

Saliankos sriuba verdama puode ant viryklės, močiutės rankose samčiu maišoma kvapni sriuba su daržovėmis.
Močiutės rankų šiluma puode. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Salianka – ta sriuba, kuri visada išgelbsti, kai šaldytuve lieka visko po truputį. Gabaliukas mėsos, šiek tiek dešros, keli agurkai ar pusė svogūno – atrodo nieko įspūdingo, bet kai viską sudedi į vieną puodą, gauni šiltą, tirštą ir kvepiančią sriubą.

Jei yra likusios virtos ar keptos mėsos, panaudok ją vietoj šviežios. Gali būti ir šoninė, ir vištiena, ir dešrelės – viskas tiks. Tereikia mėsą susmulkinti, kad skonis tolygiai pasiskirstytų. Rūkytos dešros gabalėlis suteiks tą dūmo kvapą, dėl kurio sriuba visada atrodo tarsi ką tik iš močiutės virtuvės.

Daržovės čia taip pat paprastos – svogūnas, morka, keli rauginti agurkai ir šaukštas pomidorų pastos. Visa esmė, kad jų nebūtų per daug. Kepink trumpai, kol pasklis malonus kvapas, tada supilk į puodą su mėsa ir sultiniu.

Pabaigoje viską paragauk ir, jei trūksta skonio, įpilk šlakelį agurkų skysčio. Leisk sriubai trumpai pastovėti, kad susigertų visi skoniai. Dažnai būtent iš likučių išvirta salianka būna pati gardžiausia – be jokių sudėtingų žingsnių, tiesiog paprastai ir skaniai.

Ką prie jos patiekti, kad pietūs būtų kaip pas močiutę

Salianka pati savaime soti, bet prie jos visada norisi dar kažko paprasto ir šilto. Dažniausiai prie tokios sriubos tinka juoda duona – stora riekė, truputis sviesto ir žiupsnelis druskos. Toks derinys viską sujungia į vieną visumą, o skonis iškart primena senus laikus, kai maistas buvo be skubėjimo.

Dar vienas geras priedas – virtos ar keptos bulvės. Jos puikiai sugeria sriubos rūgštelę ir padaro pietus dar sotesnius. Kai kas mėgsta prie saliankos užkąsti raugintų kopūstų ar agurkėlių, ypač jei sriuba švelnesnė. Tokie priedai suteikia dar daugiau skonio ir gaivumo.

Jei nori šiek tiek šventiškumo, galima uždėti šaukštelį grietinės ir kelias alyvuoges. Tai nedidelė smulkmena, bet atrodo gražiai ir skonis iškart tampa turtingesnis. O pabaigai – puodelis juodos arbatos su citrina. Močiutės tikrai būtų patenkintos.

Patarimai verdant salianką

Kad sriuba būtų soti ir gardi, viską geriausia daryti neskubant. Svogūnus ir morkas visada šiek tiek pakepink iki auksinės spalvos – tada sriuba turės daugiau gylio ir švelnaus saldumo. Raugintus agurkus dėk tik pabaigoje, kai bulvės ar kitos daržovės jau beveik išvirusios. Taip išsaugosi jų traškumą ir rūgštelę.

Nepamiršk paragauti prieš pat išjungdamas. Jei sriuba atrodo per rūgšti, įdėk truputį cukraus arba šaukštelį grietinės, o jei trūksta skonio – keli lašai agurkų skysčio viską pataisys. Mažos smulkmenos daro didžiausią skirtumą.

Saliankos sriuba visada pavyksta tada, kai į ją įdedama šiek tiek šilumos ir nuotaikos. Ji nėra kaprizinga, todėl net jei produktų nėra daug, vis tiek išeina skani. Toks patiekalas tinka tiek savaitgalio pietums, tiek paprastam vakarui, kai norisi kažko jaukaus ir tikro.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite