Raugintų burokėlių paslaptis slypi paprastume. Jie ne tik praturtina stalą ryškia spalva, bet ir suteikia kūnui daugiau jėgų bei gyvybingumo. Toks maistas padeda virškinimui, valo organizmą ir sustiprina imunitetą.
Rauginti burokėliai ruošiami be didelio vargo – tik vanduo, druska ir truputis laiko. Po kelių dienų jie įgauna malonų rūgštumą ir tampa universaliu priedu prie beveik bet kokio patiekalo. Juos galima dėti į salotas, sriubas ar tiesiog valgyti vienus.
Raugintų burokėlių paslaptis, kurią žino tik patyrusios šeimininkės
Ne visi rauginti burokėliai būna tokie, kad norisi valgyti šaukštais. Tačiau yra vienas būdas, kurį žino tik senosios virtuvės meistrės – būtent jis paverčia paprastą burokėlį švelniu, traškiu ir tuo pačiu giliai rūgščiu, be kartumo.
Viskas prasideda nuo virtų ir nuluptų burokėlių, supjaustytų nedideliais kubeliais. Jie sudedami į molinį ar stiklinį indą ir užpilami virintu, jau atvėsintu vandeniu. Tuomet įdedamas mažas drobinis maišelis su duonos plutelėmis – jos pažadina natūralią fermentaciją. Jeigu duonos nedaug, galima įdėti dvi – kad raugas būtų stipresnis.
Per tris dienas burokėliai pradeda rūgti, viršuje atsiranda šiek tiek putų – tai ženklas, kad procesas vyksta tinkamai. Tuomet duonos maišelis išimamas, o burokėliai paliekami dar kelioms valandoms nusistovėti. Kai jie jau turi tą tobulą, švelniai rūgštų kvapą – metas juos sudėti į stiklainius ir užpilti tuo pačiu raugintu skysčiu. Laikomi šaldytuve, jie išsilaiko kelias savaites ar net ilgiau, o skonis tik gerėja.
Tokiu būdu paruošti burokėliai būna visai kitokie nei tie, kuriuos įprasta pirkti parduotuvėje – jie gyvi, turtingi natūraliais probiotikais ir pasižymi sodriu, beveik vynu primenančiu aromatu. Tai tikras naminis delikatesas, kurio paslaptį žino vos kelios šeimininkės.
Receptas garantuoja traškius ir švelniai rūgščius burokėlius
Metodas paprastas ir patikimas. Raugas išeina švaraus skonio, burokėliai traškūs, o sūrymas tinka ir gėrimui ar sriuboms.
Ingredientai
- 1.5 kg virtų ir nuluptų burokėlių
- 1.5 l virinto atvėsinto vandens
- 1 valg. š. ne joduotos druskos kiekvienam litrui vandens
- 1 nedidelis drobinis maišelis
- 1–2 riekės raugintos duonos plutelių
Paruošimas žingsnis po žingsnio
1. Pirmiausia burokėlius supjaustyk kubeliais ir sudėk į švarų stiklinį ar molinį indą. Indas turi būti švarus, be riebalų likučių.
2. Atskirai ištirpink druską virintame atvėsintame vandenyje. Užpilk sūrymu burokėlius taip, kad pilnai apsemtų.
3. Į drobinį maišelį įdėk raugintos duonos pluteles. Maišelį panardink į indą su burokėliais. Duona užves natūralią fermentaciją ir suteiks malonų rūgštumą.
4. Indą uždenk, bet neužsuk sandariai. Laikyk šiltoje vietoje 3 dienas. Kasdien trumpai pamaišyk švariu šaukštu ir nugraibyk putas nuo paviršiaus.
5. Trečią dieną išimk duonos maišelį. Paragauk. Jei skonis jau patinka, burokėlius su sūrymu sudėk į švarius stiklainius, užpilk tuo pačiu skysčiu ir užsuk.
Stiklainius laikyk šaldytuve. Taip burokėliai išliks traškūs ir aromatingi kelias savaites. Jei nori ryškesnio rūgštumo, prieš dėdamas į šaldytuvą palaikyk dar 1 dieną kambario temperatūroje ir vėl paragauk.
Ne tik skanūs, bet ir sveiki

Rauginti burokėliai ne tik skanus priedas prie pietų, bet ir tikras natūralus vaistas. Vos kelios šaukštai per dieną gali pagerinti virškinimą, sumažinti nuovargį ir sustiprinti imunitetą. Dėl fermentacijos proceso burokėliuose susidaro gerosios bakterijos, kurios padeda žarnynui veikti sklandžiai ir valo organizmą nuo toksinų.
Be to, rauginti burokėliai praturtina kraują deguonimi ir skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą. Jie ypač naudingi tiems, kurie jaučia energijos trūkumą ar linkę į mažakraujystę. Reguliarus jų vartojimas gerina odos būklę, širdies veiklą ir net nuotaiką.
Pagrindinės raugintų burokėlių naudos:
- Valo organizmą ir padeda pašalinti toksinus.
- Gerina virškinimą ir palaiko sveiką žarnyno mikroflorą.
- Stiprina imunitetą dėl gausybės probiotikų.
- Reguliuoja kraujospūdį ir padeda mažinti cholesterolį.
- Didina energiją ir mažina nuovargį.
- Gerina odos, plaukų ir nagų būklę.
- Padeda atsigauti po ligų ar antibiotikų vartojimo.
- Skatina kepenų darbą ir detoksikaciją natūraliu būdu.
Raugintų burokėlių paslaptis verta dėmesio
Rauginti burokėliai atrodo paprastas dalykas, bet jų poveikis sveikatai – įspūdingas. Jie suteikia jėgų, gerina virškinimą ir padeda kūnui greičiau atsigauti po įtampos ar ligų. Be to, jų skonis natūralus, švelniai rūgštus, todėl tinka ir prie karštų patiekalų, ir prie lengvų užkandžių.
Raugintų burokėlių paslaptis slypi natūralume. Nereikia brangių ingredientų ar sudėtingų žingsnių – tik šiek tiek kantrybės ir gero noro. Kai paragauji savų, pagamintų namuose, supranti, kodėl senesnės kartos jų neatsisakydavo net vasarą. Jie tiesiog padeda jaustis lengviau ir geriau.
