back to top
ReceptaiRaugintų avižų kisielius – receptas, kurį prisimena tik močiutės

Raugintų avižų kisielius – receptas, kurį prisimena tik močiutės

Raugintų avižų kisielius daugeliui kvepia vaikyste. Tuo metu jis stovėdavo ant viryklės beveik kiekvienuose namuose, o dabar prisimenamas su šypsena ir šiek tiek nostalgijos. Tirštas, švelniai rūgštokas, šiltas – toks, kurį valgai šaukštu ir jautiesi sotus visai dienai.

Kisielius buvo gaminamas be jokių ypatingų priedų: avižos, vanduo, šiluma ir kantrybė. Kvepiantis, šiek tiek klampus, jis tiko tiek pusryčiams, tiek vakarui prie pečiaus. Kas jį virė žino – reikia laiko, bet už tai gaunasi tikras maistas, kuris ne tik pasotina, bet ir sustiprina.

Ne tik saknus, bet ir sveikas

Raugintų avižų kisielius – senas būdas sustiprinti kūną be jokių papildų ar cheminių priemonių. Tai natūralus, rūgštelės turintis gėrimas, kuris gerina virškinimą, valo žarnyną ir padeda atsigauti po ligų ar nuovargio. Jis buvo verdamas ne dėl skonio, o dėl naudos – kad žarnynas dirbtų geriau, o imunitetas būtų stipresnis.

Kisielius gaminamas iš paprastų avižų, kurios per parą ar dvi natūraliai surūgsta. Fermentacijos metu išsiskiria medžiagos, padedančios atkurti žarnyno mikroflorą ir mažinančios uždegimus. Tokį gėrimą geriausia vartoti šiltą – jis švelniai ramina skrandį ir suteikia sotumo be sunkumo jausmo.

Raugintų avižų kisielius tinka tiems, kurių organizmas pavargęs, trūksta jėgų ar dažnai pučia pilvą. Jį galima gerti vietoje pusryčių ar lengvos vakarienės – vos kelios stiklinės per dieną padeda pajusti skirtumą.

Raugintų avižų kisieliaus receptas

Pasigaminti tikrą raugintų avižų kisielių, nereikia nei brangių produktų, nei sudėtingų įrankių. Viskas, ko reikia – šiek tiek laiko, šilumos ir kantrybės.

Ingredientai:

  • 400g avižų dribsnių arba stambių avižinių kruopų
  • 3 litrai šalto vandens
  • Keli ruginės duonos pluteliai (nebūtina, bet padeda greičiau surūgti)
  • Žiupsnelis druskos

Avižas supilk į didelį stiklinį indą ar trijų litrų stiklainį, užpilk vandeniu ir permaišyk. Įdėk duonos plutelę, jei nori pagreitinti rūgimo procesą. Indą uždenk marle ir palik šiltoje vietoje 1–2 paroms, kol vanduo įgaus švelnų rūgštų kvapą.

Kai mišinys surūgsta, jį nukošk – avižos nebereikalingos, reikalingas tik skystis. Supilk jį į puodą ir virk ant silpnos ugnies, vis pamaišydamas, kol pradės tirštėti. Tai trunka maždaug 15–20 minučių.

Kai kisielius sutirštėja iki norimos konsistencijos, nukelk nuo ugnies. Galima pagardinti trupučiu druskos, o atvėsus – medumi ar uogiene. Laikyk šaldytuve, o prieš geriant visada lengvai pašildyk.

Kisielius padeda atsigauti ir palaikyti sveiką žarnyną

Raugintų avižų kisielius stiklinėje su avižų grūdais ir šaltalankiais ant tamsaus medinio paviršiaus.
Maistingas gėrimas organizmo stiprinimui ir žarnyno veiklai gerinti. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Raugintų avižų kisielius vertinamas ne tik už skonį, bet ir už poveikį organizmui. Jis švelniai veikia virškinimo sistemą, valo žarnyną nuo toksinų, ramina sudirgusį skrandį ir padeda atstatyti mikroflorą po antibiotikų ar ligų. Toks gėrimas tinka tiek atsigavimui, tiek profilaktiškai – kai jaučiamas nuovargis, virškinimo sutrikimai ar silpnesnis imunitetas.

Jį patartina gerti nedidelėmis porcijomis, apie pusę stiklinės 1–2 kartus per dieną. Geriausias laikas – ryte prieš valgį arba vakare, kai virškinimas lėtesnis. Tokiu būdu organizmas geriau pasisavina maistines medžiagas, o skrandis nurimsta.

Raugintų avižų kisielius ypač naudingas po ligų, kai reikia atkurti jėgas ar žarnyno veiklą. Fermentuotos avižos aprūpina organizmą skaidulomis, B grupės vitaminais ir natūraliais fermentais, kurie stiprina imuninę sistemą. Po kelių dienų vartojimo sumažėja sunkumo jausmas, pilvo pūtimas ir pagerėja virškinimas.

Natūralūs priedai, kurie sustiprina rauginto kisieliaus naudą

Jei norite dar labiau sustiprinti organizmą, prie kisieliaus galima pridėti kelis paprastus, bet labai veiksmingus priedus. Į šiltą porciją galima įmaišyti šaukštelį medaus – jis ne tik pagerins skonį, bet ir suteiks papildomų antibakterinių savybių. Puikiai tinka ir šaukštelis maltų linų sėmenų – jos padeda žarnynui dirbti tolygiau.

Kitas geras priedas – džiovintos uogos ar šaukštelis bruknių ar spanguolių uogienės. Jos suteikia natūralaus rūgštumo ir papildo gėrimą vitaminu C, kuris padeda kovoti su uždegimais bei stiprina imunitetą.

Raugintų avižų kisielius tampa tikru sveikatos šaltiniu, kai jį derini su natūraliais ingredientais. Tokiu būdu kūnas gauna ne tik švarų, bet ir gyvą maistą – tokį, kuris iš tiesų maitina, o ne tik pasotina. Reguliarus vartojimas padeda palaikyti žarnyno balansą, stiprina atsparumą ir suteikia lengvumo pojūtį visai dienai.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite