back to top
ReceptaiPomidorų perteklius? Išsivirkite šį mišinį – naudosite visą žiemą

Pomidorų perteklius? Išsivirkite šį mišinį – naudosite visą žiemą

Pomidorų sezonas trumpas, bet derlius – dosnus. Ir nors šviežiais pomidorais mėgaujamės kiekvieną vasaros dieną, dažnai jų sukaupiame tiek, kad net nebežinome, kur dėti.

Verčiau nei leisti sunokusiems pomidorams gesti, verta juos paversti universaliu, švelnaus skonio mišiniu, kurį galėsite naudoti visą žiemą. Tai paprasta, natūralu ir be jokių sintetinių priedų.

Receptas patikrintas laiko – šis naminis pomidorų mišinys puikiai tinka sriuboms, troškiniams ir net kaip pagrindas padažams.

Naminio pomidorų mišinio receptas

Kai šaldytuve ima kauptis pernokę pomidorai, vietoj to, kad juos išmesti, galima pasigaminti labai praktišką ir skanų mišinį, kuris pravers visą žiemą. Ši namų gamybos bazė ypač tinka troškiniams, sriuboms ar net greitam padažui – pomidorai išlaiko savo skonį, o priedai suteikia gilumo ir aromato.

Reikės:

  • 1 kg prinokusių pomidorų
  • 1 nubrauktas šaukštas druskos
  • 2 šaukštai cukraus (nebūtina, jei pomidorai saldūs)
  • 3 česnako skiltelės
  • Žiupsnelis juodųjų pipirų

Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite – didesnius į keturias dalis, mažesnius per pusę. Dėkite į puodą, berkite druską bei cukrų ir troškinkite apie 10 minučių nuo užvirimo. Tuomet sudėkite smulkintą česnaką, pabarstykite pipirais ir dar 5 minutes pavirkite, kol masė šiek tiek sutirštės.

Paruoštą mišinį karštą supilstykite į švarius, sterilius stiklainius ir gerai užsukite. Palikite visiškai atvėsti, tada laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje – taip pagamintas mišinys išsilaikys mėnesius ir kasdieniams patiekalams suteiks tikrą vasaros skonį.

Kaip naudoti šį mišinį žiemą

Pomidorų mišinys žiemai naudojamas troškinant su svogūnais – gardus pagrindas įvairiems patiekalams.
Gardus pagardas jau troškinamas su svogūnais. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Kai už lango spaudžia šaltis ir norisi šilumos, kelis šaukštus šio pomidorų mišinio įleis į maistą tikrą vasaros kvapą. Sriubose jis suteiks sodrų poskonį, troškiniuose – šilumos ir sodrumo. Net paprastas padažas įgaus sodrias natas be papildomos druskos ar skonio stipriklių.

Kai ruošiate vakarienę su mėsa ar daržovėmis, mišinį galima tiesiog įmaišyti po ilgesnio kepimo – pomidorų skonis įsigeria, o švelnus česnako akcentas suaktyvina aromatą. Tai patikimas būdas nenarplioti daugybės prieskonių – mišinys jau sukurtas kaip natūralus skonio stiprintuvas.

Jei mėgsti vasariškus padažus ant duonos riekės, kelias arbatinius šaukštelius šio mišinio sumaišyk su alyvuogių aliejumi, trupučiu česnako arba šviežio baziliko – gausi sveiką, lengvą ir aromatingą priedą prie užkandžių ar pusryčių.

Norisi greito prieskonių šuolio? Kai neturi laiko gaminti nuo nulio, atšildytą mišinį galima sumontuoti į įvairius troškinius – nuo daržovių iki vištienos ar žuvies – ir turėti kompleksinį skonį be įpylimo acto ar dirbtinių konservantų.

Ilgainiui kasdienybėje mišinys tampa tarsi natūralus prieskonis – mažas šaukštas jis, ir kartais mažiausia priemonė suteikia daugiausiai skonio bei jaukumo. Ir nors pomidorai vaikšto į maitinančių patiekalų šviesesnę pusę, jis pasitarnauja net mokykliniame pietų dėkle – karštas ar šaltas, vis tiek išlaiko savo skonį.

Kodėl verta pasiruošti atsargų iš pomidorų dabar?

Kai pomidorai sunoksta gausiai, o virtuvėje jų perteklius ima kelti iššūkių – tai ženklas, kad atėjo metas juos paversti naudingomis atsargomis. Vienas paprastas mišinys gali pakeisti daugybę gaminimo procesų žiemą.

Naminis pomidorų mišinys ne tik taupo laiką, bet ir leidžia išsaugoti natūralų skonį be jokių sintetinių priedų. Į stiklainį sugula tik tai, kas būtina – pomidorai, prieskoniai ir šiek tiek šilumos. Rezultatas? Puikus pagrindas sriuboms, troškiniams ar net padažams.

Toks pasiruošimas tampa tarsi investicija į patogesnį rytojų. Vos keli šaukštai mišinio gali praturtinti bet kokį patiekalą – ypač tada, kai šviežių daržovių aplink jau nebėra.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite