back to top
ReceptaiPomidorai, dėl kurių pamišusi visa šeima – receptas nustebins

Pomidorai, dėl kurių pamišusi visa šeima – receptas nustebins

Jeigu turite pomidorų perteklių ir nežinote, ką su jais daryti, šis pomidorų konservavimo receptas tikrai pravers. Tai ne eilinis būdas, o toks, kurį šeima prisimins dar ilgai – stiklainiai tuštėja vieni pirmųjų.

Receptas paprastas: pomidorai supjaustomi, sluoksniuojami su svogūnais, česnakais ir krapais, o tada užpilami marinatu. Skonis gaunasi ryškus, šiek tiek salstelėjęs, su maloniu rūgštelės prieskoniu. Net patys didžiausi skeptikai paprašo pakartoti.

Pomidorų konservavimo receptas

Šis receptas nesudėtingas, bet rezultatas tikrai nudžiugins. Pomidorai gaunasi tokie, kad sunku sustoti po pirmo kąsnio. Stiklainiai pildosi greitai, o ištuštėja dar greičiau – patikrinta praktiškai.

Ingredientai (7 litrų stiklainiams):

  • prinokę, tvirti pomidorai
  • krapų šakelės
  • česnako skiltelės
  • svogūnai (pjaustyti žiedais)
  • 3 litrai vandens
  • 3 šaukštai druskos
  • 7 šaukštai cukraus
  • 1 puodelis acto
  • 1 šaukštas aliejaus (į kiekvieną stiklainį)

Paruošimas

Pirmiausia paruoškite stiklainius: nuplaukite, nusausinkite. Ant dugno dėkite krapų šakelę ir kelias česnako skilteles. Tada sluoksniuokite pomidorų puseles ar ketvirčius, kaitaliodami su svogūnų žiedais. Nepersistenkite spaudžiant – pomidorai turi likti sveiki.

Į kiekvieną stiklainį įpilkite po šaukštą aliejaus. Marinatui užvirkite 3 litrus vandens, įdėkite druską, cukrų, supilkite actą. Karštą marinatą užpilkite ant pomidorų, užsukite dangteliais ir iš karto dėkite sterilizuoti.

Sterilizacijai prireiks 15–20 minučių: stiklainių dugną apsaugokite skudurėliu, užpilkite karštu vandeniu, kad apsemtų iki kakliukų, ir uždenkite. Po to susukite dangtelius, apverskite stiklainius ir palikite atvėsti.

Skonis ir panaudojimas virtuvėje

Šie konservuoti pomidorai turi visiškai kitokį skonį nei įprasti marinuoti agurkėliai ar paprasti pomidorai sultyse. Svogūnas suteikia salstelėjusio švelnumo, česnakas priduoda lengvo aštrumo, o krapai palieka tą tikrą namų skonį, kurio neišgausi parduotuvinėse konservuotose daržovėse.

Tokius pomidorus galima valgyti vienus – tarsi užkandį prie duonos ar bulvių. Jie labai tinka prie mėsos patiekalų, ypač šašlykų ar kepsnių. Ne kartą išbandyta – svečiai visada pirmiausia rankiojasi būtent šiuos pomidorus.

Be to, jų marinatas taip pat vertas dėmesio – jis tampa puikiu pagardu sriuboms ar troškiniams. Jei kartą pabandysite, tikrai sunkiai grįšite prie kitų konservavimo receptų.

Papildomi pagardinimai, kurie priduos išskirtinumo

Šeimos pomidorų receptas konservavimui – stiklainiai su krapais, česnakais ir prinokusiais pomidorais.
Gardus derlius stiklainiuose, paruoštas ilgam laikymui. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Nors šis pomidorų konservavimo receptas pats savaime puikus, niekas netrukdo jį šiek tiek paįvairinti. Kiekviena šeimininkė gali atrasti savo „slaptą“ prieskonį, dėl kurio pomidorai tampa dar ypatingesni.

Aitrumui

Jei mėgstate aštresnį skonį, į kiekvieną stiklainį įmeskite mažą gabalėlį aitriosios paprikos. Tai suteiks šilumos ir malonaus deginimo poskonį, kuris ypač tiks prie mėsos patiekalų.

Salstelėjusiam poskoniui

Įdėkite kelis morkos griežinėlius – jie ne tik suteiks daugiau saldumo, bet ir pagyvins spalvą. Tokie stiklainiai atrodo labai gražiai, ypač kai atidaromi svečiams.

Aromatui

Prie krapų galima pridėti lauro lapą ar kelis juoduosius pipirus. Skonis tampa gilesnis, o marinatas dar kvapnesnis. Kai kurie dar įdeda ir čiobrelio šakelę – labai tinka prie pomidorų rūgštelės.


Trumpai tariant, šis receptas gali būti ne tik pagrindas, bet ir vieta eksperimentams. Kiekvienas stiklainis gali turėti savo charakterį – vienas švelnesnis, kitas pikantiškesnis, o dar kitas salstelėjęs.

Išvada

Šis pomidorų konservavimo receptas yra vienas iš tų, kuriuos norisi pasilikti visam laikui. Jis paprastas, bet rezultatas pranoksta lūkesčius – pomidorai išlieka tvirti, kvapnūs ir itin skanūs.

Tokie stiklainiai tampa tikra atrama žiemą: praverčia prie kasdienių patiekalų, džiugina šventėse ir visada sulaukia pagyrų. Jei dar nesate bandę, verta pasidaryti bent kelis stiklainius – patys įsitikinsite, kad tokio skonio parduotuvėje tikrai nerasite.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite