back to top
ReceptaiPagrindiniai patiekalaiTobuli žemaičių blynai - receptas, kuris nustebino visą šeimą

Tobuli žemaičių blynai – receptas, kuris nustebino visą šeimą

Žemaičių blynai visiems pažįstamas patiekalas, bet dažnai skonis priklauso nuo labai mažų smulkmenų. Išbandžius šį variantą, rezultatas gavosi kur kas geresnis nei tikėjausi, todėl receptą tikrai verta išsisaugoti.

Masė ir įdaras paruošiami greitai, procesas nesudėtingas, o pats patiekalas tinka tiek įprastai vakarienei, tiek tada, kai norisi kažko sotesnio.

Žemaičių blynų receptas

Tinkamai paruošta bulvių masė, gerai suderintas įdaras ir paprastas padažas – viskas, ko reikia, kad žemaičių blynai išeitų nepriekaištingi.

Receptas paprastas, bet rezultatas tikrai džiuginantis – blynai minkšti, skanūs, su šiek tiek elastinga tekstūra.

Ingredientai maždaug 4 porcijoms:

Bulvių masei:

  • 800 g virtų bulvių (geriausiai – atvėsusių, virintų su lupena)
  • 2 valgomieji šaukštai kvietinių miltų
  • 2 valgomieji šaukštai bulvių krakmolo
  • 1 valgomasis šaukštas manų kruopų
  • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos

Įdarui:

  • 300 g vištienos šlaunelių faršo
  • 1 nedidelis svogūnas
  • 1 valgomasis šaukštas aliejaus
  • Druska, juodieji pipirai, mėgstami prieskoniai (pvz., česnakų granulės, raudonieji pipirai)

Padažui:

  • 30 g sviesto
  • 150 g grietinės (riebumas 20–30 %)
  • 2 valgomieji šaukštai smulkintų svogūnų laiškų
  • 1 valgomasis šaukštas smulkintų krapų
  • Žiupsnelis druskos

1. Virtas bulves sutrink arba sumalk mėsmale. Įmaišyk miltus, krakmolą, manus ir druską. Masė turi būti minkšta, bet ne per skysta – jei per daug lipni, įdėk dar šiek tiek miltų. Palik pastovėti apie 10 minučių.

2. Kol bulvių tešla ilsisi, pasigamink įdarą. Į keptuvę pilk aliejų, suberk smulkintą svogūną ir pakepink, kol taps skaidrus. Tuomet dėk faršą, apibarstyk prieskoniais, išmaišyk ir kepk, kol mėsa iškeps ir truputį apskrus. Leisk šiek tiek atvėsti.

3. Iš bulvių masės formuok paplotėlius – delno dydžio, maždaug 1 cm storio. Į vidų dėk šaukštelį įdaro ir užspausk kraštus, kad mėsa būtų viduje. Suformuok apvalius ar ovalius blynelius.

4. Įkaitink keptuvę su trupučiu aliejaus. Kepk blynus ant vidutinės ugnies po kelias minutes iš abiejų pusių, kol taps auksinės spalvos.

5. Padažui sviestą ištirpink nedideliame puode. Įmaišyk grietinę, suberk žalumynus, druską. Kaitink ant nedidelės ugnies, kol padažas sušils – bet neužvirink.

6. Patiekiant užpilk padažo ant blynų, galima dar pabarstyti šviežiais žalumynais. Tinka patiekti su raugintais agurkais arba burokėlių salotomis.

Patarimai, kad žemaičių blynai būtų dar gardesni

Žemaičių blynai patiekti mėlynoje lėkštėje su žalumynais
Klasikinis pateikimas su traškia plutele. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Bulves naudok virintas su lupena.
Kai bulvės verdamos su lupena, jos mažiau prisigeria vandens ir tešla tampa tvirtesnė. Tokios bulvės geriau laiko formą ir nesubyra kepant. Prieš trinant, būtinai pilnai atvėsink.

Faršas turi būti riebesnis.
Vištienos šlaunelių faršas – puikus pasirinkimas, nes jis sultingas ir neišsausėja. Jeigu naudoji sausą krūtinėlės faršą, įmaišyk šlakelį aliejaus arba sviesto, kad įdaras būtų sultingesnis.

Įdarui tinka ne tik svogūnas.
Galima įmaišyti šiek tiek tarkuotos morkos, česnako ar net grybų – skonis taps sodresnis. Bet svarbu nepadauginti, kad neperimtų viso skonio.

Nepersistenk su miltais.
Per daug miltų – ir blynai gausis kieti. Tešla turi būti minkšta, šiek tiek lipni, bet su ja turi būti įmanoma dirbti drėgnomis rankomis. Jei labai limpa, patepk rankas aliejumi.

Naudok manus vietoj kiaušinio.
Manų kruopos sugeria drėgmės perteklių ir padeda tešlai tapti vientisesnei. Be to, jie nekeičia skonio, kaip tai kartais nutinka su kiaušiniu.

Kepk ant vidutinės ugnies.
Per aukšta temperatūra – išorė apskrus, o vidus liks neiškepęs. Geriau neskubėti ir kepti šiek tiek ilgiau, bet tolygiai.

Padažas turi būti riebesnis ir švelnus.
Sviesto ir grietinės derinys – labai tinkamas šiam patiekalui. Jei nori pikantiškesnio varianto, gali įberti šiek tiek grūstų pipirų ar net trupinėlį česnako.

Blynai skanūs ir pašildyti.
Jei liko – dėk į šaldytuvą ir ryte pašildyk keptuvėje arba orkaitėje. Kitą dieną jie net įgauna šiek tiek traškesnę plutelę.

Pabaigai

Žemaičių blynai – vienas iš tų patiekalų, kuriam reikia ne tiek daug ingredientų, kiek gero balanso tarp jų. Kai tešla nei per minkšta, nei per kieta, įdaras sultingas, o viršus gražiai apskrudęs – skonis tikrai džiugina.

Gaminimas nėra sudėtingas, bet svarbu laikytis proporcijų ir neskubėti. Šitas receptas jau tapo vienu iš šeimos mėgstamiausių, todėl drąsiai gali jį bandyti – tikėtina, kad patiks ne tik tau, bet ir visiems prie stalo.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite