back to top
ReceptaiPagrindiniai patiekalaiMočiutės žemaičių blynai – ne tik skanūs, bet ir gaminant nelimpa prie...

Močiutės žemaičių blynai – ne tik skanūs, bet ir gaminant nelimpa prie rankų

Močiutės žemaičių blynai turi tą savotišką žavesį, kurio neįmanoma pamiršti. Kiekvienas, kas juos ragavo vaikystėje, žino tą pojūtį: šilta bulvių masė, gardus mėsos įdaras ir kvapas, kuris pasklinda po visus namus dar prieš pirmą kąsnį.

Daugelis bando juos gaminti, bet ne visi išgauna tą tikrąjį močiutės skonį. Dažniausia bėda – lipni masė, sudėtingas formavimas, pernelyg miltinga tešla arba blyneliai, kurie kepdami subyra.

Laimė, yra keli triukai, apie kuriuos žmonės dalijasi jau daugybę metų. Jie paprasti, žemiški ir veikia puikiai: blynai limpa ne prie rankų, o prie lėkštės, ir tik dėl to, kad visi nori pakartoti.

Močiutės žemaičių blynų receptas

Žemaičių blynai atrodo paprasti, bet jų skonis priklauso nuo kelių smulkmenų. Bulvės turi būti tinkamai išvirtos ir atvėsintos, mėsa – sultinga, o tešla tokia, kad lengvai formuotųsi tarp delnų. Kai viskas suderinta, blynai tampa purūs, minkšti ir kepant neišsisklaido.

Ingredientai

  • 7 virtos didesnės bulvės
  • 1 kiaušinis
  • 3 valgomi šaukštai bulvių krakmolo
  • Druska pagal skonį
  • Įdarui: malta mėsa, svogūnas, prieskoniai
  • Kepimui: aliejus

Kai bulvės atvėsta, jas sutarkuokite burokine tarka. Masė turi būti vientisa, ne per drėgna. Įmuškite kiaušinį, suberkite krakmolą, įberkite druskos ir gerai išminkykite. Tešla turi būti minkšta, bet nelaidi lipti prie rankų – tai ženklas, kad proporcijos tikusios.

Įdarui tinka tiek malta kiauliena, tiek jautiena ar abu kartu. Mėsą trumpai pakepinkite su svogūnu ir prieskoniais, kad įdaras būtų aromatingas ir sultingas. Kai viskas paruošta, imkite gabalėlį bulvių masės, suplokite delne, į vidurį įdėkite šaukštelį mėsos ir užspauskite kraštus.

Formuokite tvarkingus ovalius blynukus ir kepkite įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių. Jei norisi tvirtesnių blynelų, juos galima dar trumpai pašauti į orkaitę, bet dažniausiai to net neprireikia.

Triukai, kad blynai neliptų prie rankų

Žemaičių blynai dažnai užstringa ties vienu momentu: tešla limpa, plyšta, o formuoti darosi sunku. Iš šono atrodo juokinga, bet virtuvėje tai erzina, ypač kai skubama arba gaminama didesniam būriui. Laimė, yra keli paprasti būdai, kurie iškart palengvina darbą.

Pagrindinė paslaptis slypi pačiose bulvėse. Jos turi būti visiškai atvėsusios, nes karšta masė visada bus lipnesnė. Todėl geriausia jas išsivirti iš anksto ir leisti joms ramiai pastovėti. Kita gudrybė – nepadauginti krakmolo. Kai jo per daug, tešla tampa guminė ir dar labiau limpa prie rankų.

Dar vienas būdas palengvinti formavimą – sudrėkinti rankas. Kai delnai drėgni, masė nebekimba ir blynai susiformuoja daug greičiau. O jei reikia padaryti labai daug blynelų, verta rankas pakartotinai drėkinti kas kelias minutes.

Padažo paruošimas, kad žemaičių blynai būtų dar skanesni

Močiutės žemaičių blynai su minkštu mėsos įdaru, patiekti ant baltos lėkštės.
Purūs bulviniai blynai su naminiu įdaru. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Žemaičių blynai skanūs ir vieni, bet geras padažas pakelia jų skonį į visai kitą lygį. Toks padažas turi būti švelnus, kreminis ir truputį riebesnis – kad įsigeria į bulvių masę ir suteikia tą tikrą naminių pietų pojūtį. Svarbiausia, kad jis būtų paprastas, greitas ir iš produktų, kuriuos beveik visi turi virtuvėje.

Dažniausiai naudojamas grietinės ir svogūnų pagrindas. Jis tinka todėl, kad nepermuša mėsos skonio, tik švelniai jį papildo. Grietinė suteikia kreminės tekstūros, o svogūnai priduoda natūralų saldumą ir kvapą, kurį daugelis atsimena iš močiutės virtuvės.

Padažo gaminimas

Padažui paruošti smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite jį svieste, kol taps minkštas ir šviesiai auksinis. Kai svogūnas subliūkšta, įmaišykite kelis šaukštus grietinės ir šlakelį vandens, kad padažas nebūtų per tirštas. Pagardinkite druska ir pipirais. Pavirkite kelias minutes, kol viskas susijungs į vieną masę.

Jeigu norisi sodresnio skonio, galima įdėti truputį sviesto arba lašelį pieno – tai suteiks padažui švelnumo. O mėgstantiems česnaką, vienas smulkintas skiltelė padažą pakels į visai kitą lygį.

Išvados

Toks patiekalas tinka tiek kasdienai, tiek savaitgaliui, kai norisi sugrįžti prie tikro naminio maisto. Jis greitai dingsta nuo stalo, o kvapas iškart primena laikus, kai virtuvėje karaliavo močiutės rankos ir bulvių masė buvo ruošta be jokio skubėjimo.

Močiutės žemaičių blynai yra tie, kurie priverčia sustoti, atsipūsti ir pasimėgauti paprastu, bet nepriekaištingu skoniu. Ir kai žinai, kaip juos pagaminti taip, kad neliptų prie rankų, toks gaminimas tampa net maloniu ritualu.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite