Kopūstų pyragas per kelias minutes – tirpsta burnoje

Dviejų sluoksnių purus ir auksinis kopūstų pyragas – minkštas, sultingas kepinys, kuris tirpsta burnoje.
Purus, auksinės spalvos kopūstų pyragas – klasikinis naminis kepinys, kuris išlieka minkštas net atvėsęs. Nuotrauka: shutterstock.com

Kartais paprasčiausi receptai tampa šeimos favoritais. Būtent toks yra šis minkštas, kvapnus ir neįtikėtinai gardus kopūstų pyragas. Tai nebrangus, bet sotus patiekalas, kuris puikiai tinka ir pietums, ir vakarienei. Geriausia dalis – jam prireiks tik kelių paprastų ingredientų ir trupučio kantrybės, kol orkaitė atliks savo darbą.

Kopūstų pyrago receptas patiks net tiems, kurie iki šiol manė, kad daržovių kepiniai – nuobodūs. Čia kopūstai tampa ne priedu, o pagrindiniu skoniu: švelniai karamelizuoti, praturtinti morkomis, grietine ir kiaušiniais, jie suteikia pyragui kreminės tekstūros, o puri mielinė tešla tiesiog tirpsta burnoje.

Ingredientai

Tešlai:

  • 400 g kvietinių miltų
  • 250–300 ml šilto vandens (prireikus šiek tiek daugiau)
  • 7 g sausų arba 30 g šviežių mielių
  • 1 šaukštas cukraus
  • 1 šaukštelis druskos
  • 2 kiaušiniai
  • 2 šaukštai aliejaus arba tirpinto sviesto

Įdarui:

  • 1 vidutinio dydžio kopūstas
  • 2 morkos
  • 1 šaukštelis kmynų
  • ½ šaukštelio kario miltelių
  • žiupsnelis druskos ir pipirų
  • 2 šaukštai aliejaus troškinimui
  • 300–400 g grietinės
  • 1 kiaušinis
  • (nebūtina, bet labai skanu) 50–100 g tarkuoto fermentinio sūrio ant viršaus

Gaminimo eiga

1. Paruoškite tešlą.
Mieles sumaišykite su cukrumi ir šiltu vandeniu – palaukite, kol pradės putoti. Į dubenį suberkite miltus, druską, supilkite mielių mišinį, kiaušinius ir aliejų. Minkykite, kol tešla taps elastinga, tačiau dar šiek tiek lipni – taip pyragas bus minkštas. Uždengę palikite šiltoje vietoje pakilti maždaug 1 valandai.

2. Troškinkite daržoves.
Kol tešla kyla, susmulkinkite kopūstą ir morkas. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite daržoves, berkite kmynus, kario miltelius, pagardinkite druska ir pipirais. Troškinkite apie 10–12 minučių, kol kopūstai suminkštės ir įgaus šiek tiek salstelėjusį aromatą.

3. Paruoškite užpilą.
Dubenyje sumaišykite kiaušinį su grietine, pagardinkite pipirais. Jei mėgstate sūresnį variantą, galima įmaišyti šaukštelį tarkuoto sūrio ir česnako granulės – suteiks sodrumo.

4. Formuokite pyragą.
Pakilusią tešlą išverskite į aliejumi pateptą skardą ar kepimo formą. Pirštais švelniai paskleiskite, kad tešla pasiskirstytų tolygiai – sluoksnis turėtų būti apie 1,5 cm storio. Ant viršaus tolygiai paskleiskite kopūstų įdarą ir užpilkite grietinės bei kiaušinio plakiniu.

5. Kepkite.
Kepkite 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 minutes, kol paviršius įgaus auksinį atspalvį. Jei norite traškesnio viršaus, paskutinėmis minutėmis pabarstykite tarkuotu sūriu ir dar trumpai pakepkite.

Naminis kopūstų pyragas su gardžiu įdaru ir grotelių rašto tešla – auksinės spalvos kepinys iš orkaitės.
Naminis kopūstų pyragas su kopūstų ir morkų įdaru – skanus pasirinkimas pietums ar vakarienei. Nuotrauka: shutterstock.com

Naudingi patarimai, kad kopūstų pyragas visada pavyktų

Kopūstų pyrago receptas iš pirmo žvilgsnio atrodo paprastas, tačiau keli smulkūs niuansai gali nulemti, ar pyragas bus purus ir gardus, ar kiek per sausas. Štai keli patikrinti būdai, kaip užtikrinti tobulą rezultatą.

1. Tobulas balansas tarp tešlos ir įdaro

Jei mėgstate, kad pyragas būtų su gausiu daržovių sluoksniu, naudokite pusę nurodyto tešlos kiekio. Skonis liks sodrus, o pyragas – ne per sunkus. Svarbiausia – tešla turi būti elastinga, bet ne kieta. Jei per tiršta, įpilkite šaukštą vandens ar pieno – tai padės išlaikyti purumą.

2. Daržovių troškinimas – kantrybės reikalas

Nepersistenkite su karščiu – troškinkite daržoves ant vidutinės ugnies, kol jos taps švelniai auksinės ir kvepiančios. Perkepti kopūstai praranda švelnumą, todėl geriau juos suminkštinti lėtai. Norint sodresnio skonio, galima įmaišyti šaukštą smulkintų svogūnų ar trupinėlį rūkyto kumpelio.

3. Sūrio sluoksnis – traškesniam viršui

Paskutinėmis kepimo minutėmis pabarstykite pyrago paviršių tarkuotu fermentiniu sūriu. Kai sūris išsilydo ir šiek tiek apskrunda, paviršius tampa traškus, o aromatas – nepakartojamas.

4. Pyrago poilsis – dar skanesnis rezultatas

Iškepę pyragą palikite bent 10 minučių pailsėti – taip įdaras sutvirtės, o pjaustyti bus paprasčiau. Be to, šis kepinys puikiai tinka ir atvėsęs – kitą dieną jo skonis dar labiau susigeria, o tekstūra tampa dar švelnesnė.

Pabaigai

Šis kopūstų pyrago receptas – tikras atradimas tiems, kurie mėgsta paprastumą virtuvėje, bet vertina namų šilumą ir nuoširdų skonį. Kepant skleidžiasi toks kvapas, kad laukdami sunkiai išsilaikysite neatsilaužę kąsnio.

Minkšta tešla, švelnus daržovių įdaras ir auksinis paviršius sukuria tobulą derinį, kuris tinka tiek savaitgalio pietums, tiek šventiniam stalui. Tai tas patiekalas, kurį iškepus norisi pasidalinti – nes jis primena, kad tikra skonių laimė slypi paprastuose dalykuose.