back to top
ReceptaiPagrindiniai patiekalaiKiaulienos šonkauliukai orkaitėje – saldžiarūgštis kanadietiškas skonis

Kiaulienos šonkauliukai orkaitėje – saldžiarūgštis kanadietiškas skonis

Kai norisi kažko tikrai sotaus, kvapnaus ir gardaus, kiaulienos šonkauliukai orkaitėje visada išgelbės. O šis kanadietiškas variantas su saldžiu marinatu – vienas tų receptų, kurio paragavus neįmanoma sustoti po pirmo kąsnio.

Pasakojama, kad pagal šį receptą ruošiami šonkauliukai tapo legenda viename Monrealio restorane. Žmonės ten stovėdavo eilėse net žiemą, tik kad gautų porciją šių saldžiarūgščių, karamelizuotų šonkauliukų. Ir, patikėkite, verta kiekvienos minutės laukimo.

Šis receptas paprastas, bet rezultatas – restorano lygio. Svarbiausia – teisingas marinatas, kuris mėsai suteikia saldumo, rūgštumo ir švelnumo.

Kiaulienos šonkauliukų receptas

Kad kiaulienos šonkauliukai orkaitėje gautųsi minkšti ir aromatingi, svarbiausia – geros kokybės mėsa ir laiko marinavimui. Ingredientų sąrašas atrodo ilgas, bet daug kas tikrai yra virtuvės spintelėje.

Ingredientai

  • 800 g kiaulienos šonkauliukų
  • 80 g obuolių tyrės (tinka ir kūdikių maistui skirta)
  • 80 g kečupo
  • ½ a. š. džiovinto česnako miltelių
  • ½ a. š. saldžiosios paprikos
  • ½ a. š. juodųjų pipirų
  • 2–3 v. š. sojų padažo
  • ½ citrinos sulčių
  • 3 v. š. rudojo cukraus
  • ½ a. š. cinamono

Marinato paruošimas

1. Pirmiausia paruošk kvapnų, saldžiarūgštį marinatą. Į dubenį sudėk obuolių tyrę, kečupą, sojų padažą, rudojo cukraus, česnako miltelių, paprikos, cinamono ir pipirų. Galiausiai įspausk pusės citrinos sultis.

2. Viską gerai išmaišyk iki vientisos, glotnios masės. Kvapas jau dabar primins barbekiu padažą, tik be dirbtinių priedų.

Mėsos paruošimas

1. Šonkauliukus perpjauk taip, kad kiekviename gabalėlyje būtų po vieną kauliuką – taip jie greičiau iškeps ir bus patogiau valgyti.

2. Jei šonkauliukai stambūs arba planuoji kepti orkaitėje, gali juos trumpai apvirti 15–20 minučių – mėsa taps minkštesnė. Bet galima kepti ir žalius, jei nori intensyvesnio skonio.

3. Paruoštus šonkauliukus sudėk į marinatą, gerai aptepk kiekvieną gabalėlį ir palik šaltai bent 30 minučių, o dar geriau – porai valandų.

Kepimas

1. Šonkauliukus dėk į kepimo skardą, išklotą folija. Likusį marinatą pasilik – jis pravers vėliau.

2. Uždenk šonkauliukus folijos sluoksniu ir kepk 220 °C temperatūroje apie 1–1,5 valandos. Maždaug kas 25–30 minučių atidaryk orkaitę ir aptepk juos likusiu marinatu.

3. Kai mėsa jau beveik iškepusi, nuimk foliją ir palik šonkauliukus dar 15–20 minučių, kad gražiai apskrustų. Tuo metu virtuvėje pasklis toks aromatas, kad visi rinksis prie stalo dar prieš skambant laikrodžiui.

Padažo triukas

Jei po kepimo liko šiek tiek marinato, jo neišmesk. Supilk į mažą puodą ir pavirk ant mažos ugnies, kol cukrus ištirps ir padažas sutirštės. Tai bus puikus priedas prie mėsos – saldžiarūgštis, karamelizuotas, su vos juntamu citrusiniu atspalviu.


Skonis, kuris užkabina

kiaulienos šonkauliukai orkaitėje ant medinės lentos su pomidorais, prieskoniais ir alyvuogių aliejumi
Sultingi šonkauliukai su prieskoniais – paprastas, bet įspūdingas patiekalas vakarienei. Nuotrauka iš: shutterstock.com

Šie kiaulienos šonkauliukai orkaitėje – tikra šventė lėkštėje. Saldus ir šiek tiek rūgštus marinatas susigeria į mėsą, suteikia jai karamelinę plutelę ir minkštą vidų.

Toks patiekalas puikiai tinka tiek savaitgalio pietums, tiek vakarienei su draugais. Galima patiekti su bulvių koše, keptomis daržovėmis arba tiesiog duona, kad niekas neprarastų nė lašo padažo.

Kaip pritaikyti savo skoniui

  • Jei nemėgsti labai saldžiai – sumažink cukraus kiekį iki 2 šaukštų.
  • Aštrumui galima pridėti žiupsnelį aitriosios paprikos ar šaukštelį garstyčių.
  • Norint dar švelnesnio rezultato, vietoj citrinos naudok apelsinų sultis – jos suteiks malonų vaisiškumą.

Tobulas patiekalas be skubėjimo

Kepant šonkauliukus, skubėti tikrai nereikia. Lėtai kepta mėsa tampa švelni, o marinato cukrus karamelizuojasi iki idealios plutelės.

Tai patiekalas, kuris primena vasarą, barbekiu ir ilgus vakarus su gera kompanija. Ir geriausia dalis – viską galima pasigaminti savo orkaitėje, be grilio ar dūmų.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite