back to top
ReceptaiPagrindiniai patiekalaiMėsos šedevras: paprastas receptas, kurio norėsite dar ir dar

Mėsos šedevras: paprastas receptas, kurio norėsite dar ir dar

Kartais paprasčiausi patiekalai tampa tikrais šeimos favoritais. Kiaulienos kulšelių vyniotinis yra vienas iš tų receptų, kurie ne tik gardžiai kvepia, bet ir atrodo taip įspūdingai, kad tinka tiek šventiniam stalui, tiek jaukiam savaitgalio pietui.

Šis patiekalas turi savo istoriją – seniau žmonės tokiu būdu išnaudodavo kiekvieną mėsos gabalėlį, o šiandien jis grįžta kaip sotus, aromatingas ir šiek tiek nostalgiškas delikatesas. Ilgai brandintas šaldytuve, o vėliau kruopščiai išvirtas, jis tampa nepaprastai minkštas ir sultingas.

Tokie receptai, kaip šis – nustebina ne tik skoniu, bet ir paprastumu. Reikia tik laiko, o visa kita padaro prieskonių aromatas, lėtas virimas ir senolių patarimai, kurie šiandien vėl atrandami virtuvėse.

Kiaulienos kulšelių vyniotinis, kuris sužavi kiekvieną paragavusį

Šis vyniotinis gimsta iš paprastumo – keli prieskoniai, kantrybė ir šiek tiek meilės maistui. Toks patiekalas ne tik sotus, bet ir labai aromatingas, o kiekvienas gabalėlis tirpsta burnoje.

Ingredientai

  • 2 vnt. kiaulienos kulšelių (bendras svoris apie 3 kg)
  • 4 svogūnai
  • 1 morka
  • 2 vnt. saliero stiebų
  • 3 vnt. lauro lapų
  • 5g juodųjų pipirų
  • 1 valgomasis šaukštas druskos
  • 1 gabalėlis paprikos
  • 5 skiltelės česnako
  • Krūva petražolių
  • 2 arb. šaukšteliai druskos
  • 0,5 arb. šaukštelio maltų juodųjų pipirų

Paruošimo eiga: žingsnis po žingsnio

1. Kiaulienos kulšeles nuplaukite, nusausinkite ir aštriu peiliu atsargiai išimkite kaulus. Palikite odą, nes ji padės suformuoti vyniotinį ir suteiks jam tvirtą formą.

2. Mėsą įtrinkite druska, pipirais, trintomis česnako skiltelėmis bei smulkintomis petražolėmis. Viduje galite paskleisti ir paprikos gabalėlį. Taip paruoštą mėsą sandariai susukite į ritinį ir sutvirtinkite virvute ar marle.

3. Paruoštą vyniotinį dėkite į šaldytuvą mažiausiai 8 valandoms, geriausia – nakčiai. Šis etapas svarbus, nes prieskoniai per tą laiką įsigeria į mėsą ir sukuria intensyvų skonį.

4. Dideliame puode užvirkite vandenį ir sudėkite prieskonius: svogūnus su lukštais, morką, salierą, lauro lapus, pipirus, papriką bei druską. Į paruoštą sultinį atsargiai įdėkite kiaulienos kulšelių vyniotinį.

5. Virkite ant silpnos ugnies apie 3 valandas. Vanduo turi tik lengvai „burbuliuoti“ – taip mėsa išvirs tolygiai, neiširs, o vyniotinis įgaus sodrų skonį.

6. Išvirusį vyniotinį išimkite, apvyniokite marle ir lengvai paspauskite, kad išlaikytų gražią formą. Atvėsinkite, tada palikite šaldytuve dar keletą valandų. Tik tuomet pjaustykite – gabalėliai bus lygūs, o skonis ryškus.

Patiekimas ir patarimai

Spalvingas kiaulienos kulšelių vyniotinis su raudonaisiais pipirais, petražolėmis ir pomidorais – skonis, tinkantis šventiniam stalui.
Gardus kiaulienos vyniotinis su daržovėmis – skonis, vertas šventės. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Kiaulienos kulšelių vyniotinis geriausiai atsiskleidžia tada, kai jis visiškai atvėsęs. Pjaustykite plonais griežinėliais – taip jis bus ne tik estetiškas, bet ir maloniai tirps burnoje. Šaltas vyniotinis puikiai tinka užkandžių stalui ar sumuštiniams, o šiltas gali tapti pagrindiniu patiekalu su virtomis bulvėmis ar daržovių garnyru.

Kad skonis būtų dar ryškesnis, patiekite su aštresniais priedais – krienais, garstyčiomis ar raugintomis daržovėmis. Šie priedai išryškina mėsos minkštumą ir sukuria harmoningą balansą tarp riebumo ir gaivumo.

Laikyti vyniotinį geriausia šaldytuve, sandariai suvyniotą į maistinę plėvelę. Taip jis išliks šviežias 4–5 dienas. Norint ilgiau, galima dalį supjaustyti, sudėti į dėžutę ir užšaldyti – atitirpinus skonis išlieka beveik nepakitęs.

Apibendrinant

Kiaulienos kulšelių vyniotinis – tai patiekalas, kuriame dera paprastumas, senolių žinios ir tikras namų skonis. Jis nereikalauja brangių ingredientų, tik šiek tiek laiko ir kantrybės, tačiau rezultatas pranoksta lūkesčius.

Toks vyniotinis tinka tiek kasdieniam stalui, tiek šventei – jis sotus, gražiai atrodo pjaustytas ir visada sužavi svečius. Be to, jį galima paruošti iš anksto, o tai patogu, kai norisi ramiai mėgautis laiku prie stalo.

Šis receptas tik dar kartą įrodo, kad paprasti, laiko patikrinti patiekalai niekada nepraranda savo žavesio. Kiaulienos kulšelių vyniotinis yra vienas jų – sugrįžtantis į mūsų virtuves ir vėl tampantis tikru mėsos šedevru.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite