Bulvinių blynų receptas paprastas, bet visada pavyksta. Kai tešla teisingai paruošta, blynai išeina purūs viduje, traškūs išorėje ir nesugeria daug aliejaus. Skonis priklauso nuo kelių smulkmenų – bulvių rūšies, tešlos tirštumo ir kaitros, ant kurios kepama.
Į tarkius užtenka įmaišyti kiaušinius, šiek tiek druskos ir svogūno, o jei norisi purumo – šaukštą manų ar krakmolo. Kepant ant gerai įkaitinto aliejaus blynai apskrunda gražiai ir išlieka minkšti viduje. Paprasta, švaru ir be jokių gudrybių.
Bulvinių blynų receptas
Tikrai skanūs bulviniai blynai turi būti traškūs išorėje ir švelnūs viduje. Kad taip išeitų, reikia teisingos proporcijos tarp bulvių, kiaušinių ir priedų. Svarbu nepermaišyti tešlos ir kepti ant gerai įkaitinto aliejaus – tada paviršius apskrus, o vidus išliks minkštas.
Ingredientai
- 6 vidutinės bulvės
- 1 svogūnas
- 2 kiaušiniai
- 1 šaukštas manų kruopų arba krakmolo
- žiupsnis druskos
- šiek tiek pipirų pagal skonį
- aliejaus kepimui
Bulves sutarkuok per smulkią tarką ir lengvai nuspausk skystį. Įmaišyk smulkiai tarkuotą svogūną, kiaušinius, druską, pipirus ir pasirinktai – manų kruopas ar krakmolą. Masė turi būti nei per skysta, nei per tiršta – kad lengvai slystų nuo šaukšto, bet laikytų formą.
Kepk ant įkaitinto aliejaus, kol abi pusės taps auksinės spalvos. Jei nori dar traškesnių blynų, po kepimo juos dėk ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius.
Bulviniai blynai gali būti dar traškesni ir kvapnesni
Bulviniai blynai patys savaime skanūs, bet kelios paprastos gudrybės gali juos pakelti į visai kitą lygį. Svarbiausia – nepersistengti su priedais ir išlaikyti natūralų bulvių skonį.
1. Įmaišyk šaukštą grietinės
Tai suteiks blynams švelnumo ir neleis jiems išsausėti kepant. Grietinė tinka tiek į tešlą, tiek patepimui ant jau iškeptų blynų.
2. Naudok karštą aliejų ar taukus
Traškumas priklauso nuo kaitros. Jei kepi ant per mažos ugnies, blynai sugeria aliejų ir tampa minkšti. Geriausias rezultatas – kai blynas vos įdėtas į keptuvę iškart ima šnypšti.
3. Įtarkuok truputį morkos ar cukinijos
Tai suteiks spalvos, lengvumo ir malonų salstelėjusį prieskonį. Ypač tinka vaikams ar tiems, kas mėgsta švelnesnį skonį.
4. Pridėk žiupsnį krapų ar svogūnų laiškų
Kvapas bus stipresnis, o skonis sodresnis. Žolelės suteikia blynams šviežumo, kuris ypač tinka prie grietinės ar varškės pagardo.
5. Išbandyk truputį acto tešloje
Kelis lašus įmaišius į tarkius, paviršius kepant susiformuoja standesnis, todėl blynas tampa traškesnis. Senas triukas, kuris tikrai veikia.
Dažniausios klaidos kepant bulvinius blynus

Net ir paprastas bulvinių blynų receptas gali nepavykti, jei nepaisoma kelių svarbių smulkmenų. Daug kas stebisi, kodėl blynai išteka, prisigeria aliejaus ar praranda traškumą, nors atrodo, kad darė viską teisingai. Dažniausiai klaidos pasitaiko ruošiant tarkius ar valdant kaitrą.
Viena iš dažniausių – per skysta tešla. Kai bulvės tarkuojamos, jose lieka daug skysčio, todėl masė tampa vandeninga. Jei jos nenusunki, blynai neišlaikys formos ir vietoj traškaus paviršiaus gausi minkštą blyno košelę. Geriausia tarkius lengvai nuspausti, bet ne iki sausumo – šiek tiek drėgmės turi likti.
Kita klaida – per mažai įkaitintas aliejus. Kai riebalai per vėsūs, blynas ne apskrunda, o troškinasi ir sugeria aliejų. Tada prarandamas traškumas ir blynai tampa riebūs. Tinkamas momentas kepti – kai aliejus pradeda šnypšti nuo įmesto mažo tešlos lašelio.
Dar viena klaida – per dažnas vartymas. Blynai turi spėti susiformuoti ir apkepti, kol apversi. Jei vartysi per anksti, jie sutrūks ir praras gražią auksinę plutelę. Geriausia kepti ant vidutinės kaitros, kantriai laukiant, kol viena pusė pilnai apskrus.
Ir galiausiai – netinkamos bulvės. Ne visos tinka kepimui. Geriausiai laikosi krakmolingos, nes jos suteikia blynams purumo ir traškumo. Naujos ar vandeningos bulvės dažnai išleidžia per daug skysčio ir tešla praranda tvirtumą.
Pabaigai
Kai bulviniai blynai pavyksta, sunku sustoti ties viena porcija. Purūs viduje, traškūs paviršiuje, švelnaus svogūno kvapo – tokie blynai tinka tiek pietums, tiek vakarienei. Juos galima valgyti vienus, su grietine, česnakiniu padažu ar net rūkyta lašiša – kiekvienas variantas suteikia naują skonį.
Bulvinių blynų receptas patvirtina, kad paprastumas dažnai būna skaniausias sprendimas. Tereikia kelių gerų bulvių, tinkamos kaitros ir šiek tiek kantrybės. Kai viskas padaryta teisingai, blynai tampa tikru komforto maistu – šilti, traškūs ir nostalgiškai pažįstami.
