back to top
ReceptaiObuolių medus – senas receptas, kuris pranoko tikrą medų

Obuolių medus – senas receptas, kuris pranoko tikrą medų

Kai vasaros pabaigoje sode kvepia prinokusiais obuoliais, senolių receptai vėl atgyja. Vienas iš jų – obuolių medus, natūralus saldėsis, kurį daugelis vadina sveikesne alternatyva tikram medui. Tai senas, iš kartos į kartą perduodamas būdas, kuris leidžia obuolių sultis paversti tirštu, kvapniu sirupu, kurio skonis ir tekstūra primena tikrą bičių medų.

Tai puikus būdas išsaugoti vasaros derlių žiemai ir turėti šaukštelį natūralaus saldumo šaltuoju metų laiku.

Kodėl obuolių medus vertinamas iki šiol

Obuolių medus – tai ne tik gardus desertas, bet ir vertinga natūrali priemonė. Tai senas receptas, kuris išpopuliarėjo dėl savo paprastumo ir ilgaamžiškumo: be konservantų, be chemijos, tik vaisių gėris ir cukraus natūrali pagalba išsaugoti skoniui.

Pagrindinė obuolių medaus paslaptis slypi pektine – natūralioje medžiagoje, esančioje obuolių žievelėje. Ji suteikia sirupui tirštumo, todėl atvėsęs jis tampa panašus į želė ar marmeladą.

Dėl to toks medus ne tik puikiai tinka saldinti ar tepti ant duonos, bet ir gali būti naudojamas kepiniuose ar desertuose vietoje įprasto medaus.

Seniau moterys jį virė rudenį – kai obuolių buvo gausu, o bičių medus kainavo brangiai. Šiandien receptas sugrįžta ne iš nostalgijos, o iš noro maitintis paprasčiau ir sveikiau.

Obuolių medaus receptas žiemai

Šis senovinis receptas išliko populiarus dėl savo paprastumo – jame nėra sudėtingų ingredientų, o rezultatas nustebina kiekvieną. Norint paruošti obuolių medų, tereikia kelių pagrindinių produktų ir šiek tiek kantrybės.

Ingredientai:

  • Obuoliai – 2,5 kg
  • Cukrus – 1 kg
  • Vanduo – tiek, kad apsemtų obuolius

Paruošimas:

  1. Nuplaukite obuolius ir supjaustykite juos ketvirčiais – kartu su žievele ir sėklomis. Pašalinkite tik supuvusias vietas.
  2. Sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, kad obuoliai būtų visiškai apsemti.
  3. Virkite ant silpnos ugnies, kol obuoliai visiškai suminkštės.
  4. Nukoškite sultis per marlę arba švarų rankšluostį.
  5. Kiekvienam 1,5 litro sulčių įberkite 1 kg cukraus.
  6. Virkite tol, kol masė sutirštės ir įgaus sirupo konsistenciją.
  7. Supilkite į sterilius stiklainius, užsandarinkite ir palikite atvėsti.

Atvėsęs obuolių medus tampa standesnis, įgauna gražų gintarinį atspalvį ir lengvai tepasi – lyg tikras bičių medus.

Skystas obuolių medus varvantis ant obuolio griežinėlio – saldus ir kvapnus desertas.
Obuolių medus – paprastas, bet nostalgiškas skonis, primenantis vaikystę. Nuotrauka: shutterstock.com

Kaip naudoti obuolių medų kasdienėje mityboje

Obuolių medus – tai universali, natūrali saldumo alternatyva, tinkanti tiek desertams, tiek kasdieniams patiekalams. Jo švelnus, vaisinis skonis dera su įvairiais ingredientais, todėl jis gali pakeisti cukrų ar net įprastą medų daugelyje receptų.

Naudojimo idėjos:

  • Su arbata ar koše: šaukštelis obuolių medaus puikiai tinka vietoje cukraus.
  • Kepiniuose: naudokite kaip natūralų saldiklį pyragams, sausainiams ar blynams.
  • Ant duonos: užtepkite ploną sluoksnį ant skrudintos riekelės – puikus pusryčių pasirinkimas.
  • Su sūriu ar varške: vaisinis saldumas pabrėžia pieno produktų skonį.

Be to, obuolių medus pasižymi ilgu galiojimu – laikomas vėsioje vietoje, jis nesugenda net keletą mėnesių. Tai puikus būdas turėti natūralaus saldumo visai žiemai.

Natūralus saldumas, kuris primena vaikystę

Obuolių medus – tai paprastas, bet stebėtinai turtingo skonio produktas, kurio vertė slypi natūralume. Vos keli ingredientai ir šiek tiek laiko leidžia sukurti gardų saldumyną, kuris džiugins visą žiemą.

Kad išsaugotumėte geriausią skonį, laikykite obuolių medų tamsioje, vėsioje vietoje, sandariai uždarytuose stiklainiuose. Atidarius – naudokite švarų šaukštelį, kad sirupas išliktų šviežias kuo ilgiau.

Senovinis receptas puikiai įrodo, kad gamtos dovanos gali ne tik pakeisti cukrų ar medų, bet ir tapti tikra tradicijos dalimi. Obuolių medus – tai saldus priminimas, jog paprastumas vis dar yra geriausias skonis.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite