Moliūgas – tai daržovė, kuri rudenį uždera gausiai, o šeimininkės kasmet suka galvas, kaip jį tinkamai panaudoti. Vieni gabaliukais krauna į šaldiklį, kiti džiovina ar verda sultis, tačiau tikrai ne visi žino, kad iš moliūgo galima paruošti pačius įvairiausius patiekalus ir net desertus.
Patyrusios šeimininkės dalinasi idėjomis: moliūgas gali tapti mišrainės dalimi, uogienės pagrindu ar net raugintu delikatesu. Taip užtikrinama, kad žiemą jis nepraras savo skonio, o virtuvėje visada atsiras šiltų, jaukių ir sveikų patiekalų.
Moliūgų patiekalai tinka ne tik desertams
Moliūgai puikiai dera tiek saldžiuose, tiek pikantiškuose patiekaluose. Jie gali tapti gardžia mišraine, lengvu užkandžiu ar pagrindiniu patiekalu. Štai keli būdai, kaip moliūgą paversti skaniu ir ilgam išliekančiu gaminiu.
1. Moliūgų mišrainė su ananasais
Ši mišrainė žiemą tampa tikru atradimu – saldus moliūgo minkštumas susimaišo su tropiniu ananasų skoniu, o švelnus padažas priduoda sotumo. Ji puikiai dera prie mėsos patiekalų ar kaip garnyras prie kruopų ir ryžių.
Reikės:
- 2 kg moliūgo (nulupto ir be sėklų)
- 0,5 kg morkų
- 0,5 kg paprikų
- 1 skardinė konservuotų ananasų su sultimis
- 200 ml aliejaus
- 150 g acto
- 200 g cukraus
- 1 v. š. druskos
- 0,5 l pomidorų padažo be krakmolo
Moliūgą ir paprikas supjaustykite kubeliais, morkas sutarkuokite. Viską dėkite į didelį puodą, užpilkite aliejumi, suberkite cukrų, druską, supilkite pomidorų padažą. Troškinkite ant nedidelės ugnies apie 40 minučių, vis pamaišydami.
Tuomet suberkite pjaustytus ananasus ir supilkite jų sultis bei actą. Dar patroškinkite 10 minučių. Karštą mišrainę supilstykite į sterilizuotus stiklainius ir sandariai užsukite.
2. Obuolių ir moliūgų uogienė
Ši uogienė džiugina saldžiarūgščiu skoniu – obuoliai suteikia gaivumo, o moliūgas priduoda tirštumo ir švelnumo. Tokia uogienė puikiai tinka prie blynų, košių ar varškės patiekalų.
Reikės:
- 1 kg moliūgo
- 1 kg obuolių
- 700 g cukraus
- 1 citrinos sultys
- 1 a. š. cinamono
Moliūgą nulupkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais. Obuolius taip pat supjaustykite, užpilkite cukrumi ir citrinos sultimis. Viską dėkite į puodą ir virkite, kol obuoliai ir moliūgas suminkštės.
Jei norite vientisos tekstūros, sublenderiuokite. Įberkite cinamono ir dar pavirkite 10 minučių. Supilstykite į švarius stiklainius, užsukite ir palikite atvėsti.
3. Rauginti moliūgai
Rauginti moliūgai nustebina ne tik skoniu, bet ir nauda – jie išlieka traškūs, gaivūs ir puikiai tinka prie mėsos ar bulvių patiekalų. Tokie moliūgai primena agurkų rauginius, tik turi savito salstelėjusio prieskonio.
Reikės:
- 2 kg moliūgo
- 2 l vandens
- 3 v. š. druskos
- 2–3 česnako skiltelės
- kelios krapų šakelės
- norint – truputis čili pipiro
Moliūgą nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Sudėkite į švarius stiklainius kartu su česnaku, krapais ir, jei mėgstate, čili. Druską ištirpinkite vandenyje ir užpilkite ant moliūgų taip, kad visi gabalėliai būtų panirę.
Stiklainius uždenkite marlės gabalėliu ir palikite šiltai 3–5 dienoms. Kai moliūgai įgaus malonų raugintą skonį, stiklainius užsukite ir laikykite vėsioje vietoje.
4. Moliūgų desertas su vaisine žele
Šis receptas ypač mėgstamas vaikų – moliūgas tampa saldžiu, lengvu desertu, kuris atrodo spalvingai ir šventiškai. Žele suteikia gaivumo, o moliūgas priduoda natūralaus saldumo.
Reikės:
- 500 g moliūgo
- 1 pakelis vaisinės žele (persikų, apelsinų ar kitokio skonio)
- 2 v. š. cukraus (jei reikia)
- vandens pagal žele paruošimo instrukciją
Moliūgą supjaustykite kubeliais ir virkite garuose arba nedideliame kiekyje vandens, kol suminkštės. Jei reikia, lengvai pasaldinkite. Paruoškite žele pagal instrukciją ir įmaišykite į atvėsusius moliūgo gabalėlius.
Supilkite į formeles ir palikite šaldytuve, kol sustings. Desertas bus ne tik skanus, bet ir spalvingas.
5. Trinta moliūgų sriuba
Ši sriuba šildanti, švelni ir be galo soti. Moliūgas suteikia natūralaus saldumo, o prieskoniai priduoda jaukumo skonį. Tinka tiek kasdienai, tiek svečiams pavaišinti.
Reikės:
- 800 g moliūgo
- 2 bulvės
- 1 morka
- 1 svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 1 l daržovių sultinio
- 100 ml grietinėlės arba kokosų pieno
- druskos, pipirų pagal skonį
- šiek tiek aliejaus kepimui
Svogūną ir česnaką apkepkite aliejuje, kol suminkštės. Sudėkite stambiais gabalais pjaustytą moliūgą, bulves ir morką. Užpilkite sultiniu ir virkite, kol daržovės taps minkštos. Tada viską sutrinkite blenderiu iki kreminės konsistencijos.
Įmaišykite grietinėlę ar kokosų pieną, pagardinkite druska ir pipirais. Patiekite su skrudinta duona arba moliūgų sėklomis.
Moliūgas praturtina ir desertus

Moliūgas – viena tų daržovių, kuri gali pakeisti visą virtuvę. Jis lengvai prisitaiko prie įvairių receptų: nuo sriubų ir troškinių iki salotų ar padažų. Net paprasti kasdieniai patiekalai tampa sotesni ir įdomesni, kai prie jų prisideda švelnus moliūgo skonis.
Nepamirškime ir saldžiosios pusės – moliūgas puikiai tinka desertams. Iš jo galima kepti pyragus, ruošti kremus ar gaminti cukatus, kurie maloniai nustebina net saldumynų mėgėjus. Tokia daržovės universalumas tik dar kartą įrodo, kad moliūgų patiekalai žiemą praturtina stalą ir suteikia daugiau galimybių mėgautis sveiku maistu.
