back to top
ReceptaiMarinuotos paprikos žiemai – receptas, kurį perima iš rankų į rankas

Marinuotos paprikos žiemai – receptas, kurį perima iš rankų į rankas

Marinuotos paprikos žiemai – tai vienas iš tų paruošimų, kuriais žmonės dalijasi ne iš knygų, o iš patirties. Kiekviena šeimininkė turi savo paslaptį: viena renkasi cukrų, kita – medų, bet rezultatas visada džiugina, nes stiklainis atsiveria su vasaros skoniu.

Paprikų marinavimas paprastas, nereikalauja ypatingų įgūdžių ar šaldytuvo. Užtenka kelių ingredientų ir trupučio laiko, kad spalvingos, saldžiarūgštės paprikos išliktų traškios iki pat pavasario.

Marinuotų paprikų receptas

Šiam receptui nereikia nei sudėtingų prieskonių, nei ypatingų gudrybių. Skonis išgaunamas paprastai – iš tinkamų proporcijų ir šviežių daržovių.

Ingredientai:

  • 1 litras vandens
  • 200ml aliejaus
  • 150g acto (9%)
  • 200g cukraus arba tiek pat medaus
  • 2 šaukštai druskos
  • Juodųjų pipirų pagal skonį
  • Paprikos (kiek telpa į stiklainius)

Kaip paruošti paprikas ir marinatą

Paprikas pirmiausia reikia nuplauti ir išvalyti nuo sėklų. Supjaustykite patogiais gabaliukais – taip jos greičiau išvirs ir gražiai suguls stiklainiuose.

Tuo metu užvirkite marinatą. Į puodą supilkite vandenį, aliejų, actą, suberkite cukrų arba medų, druską ir pipirus. Kai tik pradeda kilti burbuliukai, sudėkite paprikas.

Paprikas pavirkite apie penkias minutes – jos turi suminkštėti, bet išlikti traškios. Iškart karštas sukrėskite į stiklainius ir sandariai uždarykite.

Apvertę stiklainius, uždenkite juos rankšluosčiu ar pledu. Taip paprikos lėtai atauš ir geriau išsilaikys visą žiemą.

Kaip laikyti marinuotas paprikas

Marinuotos paprikos žiemai geriausiai išsilaiko tamsioje ir vėsioje vietoje. Tam tinka rūsys, sandėliukas ar tiesiog virtuvės spintelė, kur nėra tiesioginių saulės spindulių. Šviesa ir šiluma gali pabloginti skonį ir sutrumpinti laikymo laiką.

Stiklainiai turi būti sandariai užsukti. Jei dangtelis po kelių savaičių ima pūstis ar praleidžia orą, toks paruošimas nebebus saugus. Todėl visada verta naudoti kokybiškas, nepažeistas dangteles.

Įdomu tai, kad šis receptas nereikalauja šaldytuvo. Paprikos puikiai laikosi kambario temperatūroje, todėl tai patogus būdas turėti atsargų net tiems, kurie neturi daug vietos.

Laikomos tinkamomis sąlygomis, marinuotos paprikos gali išsilaikyti visą žiemą ir net ilgiau. Skonis su laiku tik dar labiau susigeria – prieskoniai įsigeria į daržoves ir jos tampa dar sodresnės.

Kiek laiko galima vartoti atidarytas paprikas

Marinuotos paprikos žiemai stiklainyje – spalvingos, traškios daržovės, išsaugotos be šaldytuvo.
Marinuotos paprikos žiemai – skonis, kuris išlieka iki pat pavasario. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Atidarius stiklainį, marinuotos paprikos geriausiai išsilaiko šaldytuve. Skonis išlieka šviežias apie savaitę, o kartais net ir dvi, jei naudojami švarūs įrankiai ir stiklainis vėl sandariai uždengiamas.

Paprikos laikomos be konservantų, todėl jų galiojimo laikas trumpesnis. Jei pastebite pakitusį kvapą, spalvą ar tekstūrą, tokio produkto geriau nebevartoti.

Papildomi prieskoniai praturtina marinuotų paprikų skonį

Marinuotos paprikos žiemai gali būti ne tik klasikinės. Į marinatą galima įdėti česnako skiltelę, lauro lapą ar kelis gvazdikėlius – tai suteiks daržovėms šiltesnį aromatą. Norint lengvo aštrumo, puikiai tinka čili pipiras ar keli juodųjų pipirų žirneliai.

Skonis kinta ir pasirinkus saldiklį. Vieniems labiau patinka medus, nes jis suteikia švelnią karamelinę natą, kiti renkasi cukrų dėl aiškesnio saldžiarūgščio balanso. Abu variantai puikiai laikosi, todėl galima drąsiai eksperimentuoti pagal savo skonį.

Tokie nedideli pokyčiai leidžia sukurti visiškai naują skonį kiekvienais metais. Būtent todėl šis receptas ir keliauja iš rankų į rankas – jis atviras improvizacijoms.

Marinuotos paprikos tampa žiemos stalo pažiba

Marinuotos paprikos žiemai yra vienas iš tų receptų, kurie niekada neišeina iš mados. Jų paruošimas paprastas, laikymas nesudėtingas, o skonis džiugina tiek kasdienybėje, tiek šventiniuose pietuose.

Kiekviena šeimininkė gali atrasti savo variantą – vieni renkasi klasikinį, kiti mėgsta pridėti daugiau prieskonių ar rinktis medų vietoj cukraus. Štai kodėl šis receptas ne tik išlieka, bet ir keliauja iš rankų į rankas.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite