back to top
ReceptaiLengvi patiekalaiBandžiau daugybę receptų, bet tik pagal šį išėjo tobuli lietiniai

Bandžiau daugybę receptų, bet tik pagal šį išėjo tobuli lietiniai

Atrodo, kad lietinius kepti moka visi. Bet kai paragauji tobulų lietinių, supranti — skirtumas milžiniškas. Ploni, švelnūs, kvepiantys sviestu ir lengvai traškūs pakraščiuose. Tokie, kurie dingsta nuo stalo dar šilti, su uogiene ar varške.

Ilgai nesupratau, kodėl man vis neišeina taip, kaip močiutei. Bandžiau viską – keičiau miltus, keptuves, net pieno rūšį. Ir tik tada, kai išbandžiau vieną mažą gudrybę, viskas pasikeitė. Paslaptis paprasta, bet geniali. Reikia tik šiek tiek pakeisti procesą – ir lietiniai tampa visai kitokie. Purūs, kvapnūs, su mažais skylutėmis, pro kurias net įdaras mielai pasprunka.

Tobulų lietinių receptas

Kartais genialumas slypi paprastume. Šis tobulų lietinių receptas – būtent toks. Nieko įmantraus, tik keli pagrindiniai produktai, trupinėlis kantrybės ir viena gudrybė, kuri pavers tavo lietinius lengvais kaip debesėliai.

Ingredientai

  • 250g miltų
  • 3 stiklinės (apie 750 ml) pieno
  • 3 kiaušiniai
  • 2 šaukštai sviesto
  • 1 šaukštas (apie 15 g) cukraus
  • 1/4 arbatinio šaukštelio druskos
  • Šiek tiek aliejaus keptuvei patepti ir šiek tiek sviesto lietiniams aptepti

1. Pirmiausia atskirk kiaušinių baltymus nuo trynių. Baltymus dėk į šaldytuvą – jie geriau išsiplaka, kai šalti. Sviestą ištirpink ir atvėsink, kad nebūtų karštas.

2. Trynius sumaišyk su tirpintu sviestu, cukrumi, druska ir viena stikline pieno. Maišyk, kol masė taps vientisa. Tada pamažu berk miltus ir plak šluotele, kad neliktų gumuliukų. Kai tešla tampa lygi, įpilk likusį pieną ir dar kartą gerai išmaišyk.

3. Dabar metas grąžinti baltymus. Išimk juos iš šaldytuvo ir išplak iki standžių putų – jos turi laikytis, kai apverti šluotelę. Švelniai įmaišyk baltymus į tešlą, kad ji būtų puri ir oringa.

4. Keptuvę gerai įkaitink ant vidutinės kaitros, patepk aliejumi (jei turi nelimpančią – gali ir praleisti šį žingsnį). Supilk šaukštą tešlos, paskirstyk plonai pasukiodamas keptuvę. Kai krašteliai pradeda rusvėti, apversk lietinį ir dar trumpai apkepk kitą pusę.

5. Kiekvieną iškepusį lietinį galima patepti sviestu – taip jie išlieka minkšti ir dar kvapnesni. Sudėk juos vieną ant kito, kad šiluma išlaikytų purumą.

Lietiniai visad pavyksta tobuli

Tobuli lietiniai blynai apverčiami keptuvėje – švelni tešla ir lengvai rusvi krašteliai.
Lietinio blyno apvertimo akimirka – meistriškumo ir paprastumo derinys. Nuotrauka iš: shutterstock.com

Jei kada nors lietiniai tau plyšo, prilipo prie keptuvės ar išėjo stori ir guminiai – tu tikrai ne vienas. Daug kas galvoja, kad viskas priklauso nuo miltų ar keptuvės, bet esmė slypi pačioje tešloje ir tame, kaip ją paruoši.

Didžiausias skirtumas – plakti baltymai. Kai juos suplaki atskirai ir tik tada įmaišai į tešlą, ji prisipildo oro. Dėl to lietiniai tampa purūs, su mažytėmis skylutėmis, pro kurias išbėga sviestas ar įdaras. Tai tas efektas, kuris daro juos nepaprastai minkštus, bet kartu šiek tiek traškius kraštuose.

Kitas dalykas – tešlos tirštumas. Ji turi būti tokia, kad lengvai pasiskirstytų keptuvėje, bet nebūtų vandeninga. Jei nesi tikras, pabandyk iškepti vieną lietinį ir pažiūrėk, kaip elgiasi. Jei per tiršta – įpilk šiek tiek pieno, jei per skysta – įberk truputį miltų.

Ir dar vienas mažas triukas: pirmą lietinį visada iškepk bandomąjį. Jis parodys, ar keptuvė tinkamai įkaitusi. Kai tešla iškart pradeda burbuliuoti ir lengvai atsiskiria nuo dugno – vadinasi, temperatūra ideali.

Taip iškepsi lietinius, kurie kvepia namais, vaikyste ir jaukiais rytiniais pusryčiais. Nes tobuli lietiniai – tai ne tik receptas, o visa nuotaika, kai viskas pavyksta taip, kaip norėjai.

Tobuli lietiniai – kai paprastumas tampa tobulybe

Kartais nereikia jokių įmantrių ingredientų, kad pagamintum kažką tikrai ypatingo. Šie tobuli lietiniai – puikus to įrodymas. Šiek tiek kantrybės, keli paprasti produktai ir mažas močiutės triukas su baltymais – ir ant tavo stalo garuoja ploni, kvapnūs, švelnūs lietiniai, kuriuos valgyti norisi dar ir dar.

Jie tinka viskam – pusryčiams su uogiene, savaitgalio vėlyviems pietums su varške ar saldžia kondensuoto pieno porcija. O gal net vakarienei, kai norisi kažko jaukaus ir pažįstamo. Lietiniai visada sukuria tą namų jausmą – šiltą, paprastą ir tikrą.

Ir kai kitą kartą kas nors paklaus, kodėl tavo tobuli lietiniai blynai, nusišypsok. Paslaptis juk labai paprasta – šiek tiek meilės, šiek tiek oro ir sena gera tradicija, kuri perduodama iš rankų į rankas.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite