Pomidorų sriuba – klasika, kurią kiekvienas gamina savaip. Vieni ją gardina mėsa, kiti praturtina grietinėle, tačiau egzistuoja ir itin lengvas, švelnus variantas, kuriam nereikia nei mėsos, nei riebių priedų. Tokia sriuba tirpsta burnoje, yra soti, bet tuo pačiu lengvai virškinama.
Jos paslaptis slypi tinkamai parinktuose daržovių deriniuose ir kepinimo etape – kai pomidorai, svogūnai ir česnakai pirmiausia paskrudinami orkaitėje ar keptuvėje, atsiskleidžia jų natūralus saldumas ir gilus aromatas.
Ši sriuba ne tik sušildo, bet ir tampa tikru skonio atradimu net tiems, kurie iki tol manė, kad be grietinėlės ji bus pernelyg paprasta.
Pagrindinis receptas tirpstančiai burnoje pomidorų sriubai
Šis receptas paprastas, tačiau kiekviena detalė svarbi – būtent jos suteikia sriubai šilkinį švelnumą ir sodrų skonį.
Ingredientai:
- 6 prinokę pomidorai (arba konservuoti smulkinti pomidorai – žiemai)
- 2 vidutiniai svogūnai
- 3 skiltelės česnako
- 1 morka
- 1 raudona paprika
- 2 bulvės (tirštumui)
- Alyvuogių aliejus
- Druska, pipirai, lauro lapas
- Šviežios žolelės: bazilikas, raudonėlis arba petražolės
Gaminimas:
- Pomidorus, svogūnus, česnaką ir papriką sudėkite į skardą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska bei pipirais. Kepkite orkaitėje apie 20–25 minutes, kol suminkštės ir lengvai apskrus.
- Tuo metu puode užvirkite bulves ir morką su lauro lapu – jos suteiks sriubai kreminio tirštumo.
- Iškepusias daržoves kartu su visomis sultimis supilkite į puodą prie bulvių.
- Pašalinkite lauro lapą, o likusią masę sutrinkite trintuvu iki vientisos konsistencijos.
- Pagardinkite šviežiomis žolelėmis, dar šlakeliu alyvuogių aliejaus.
Rezultatas – švelni, tirpstanti burnoje sriuba, kuriai nereikia nei grietinėlės, nei mėsos.
Maži triukai, kad sriuba būtų dar gardesnė
Net ir paprasta pomidorų sriuba gali virsti ypatingu patiekalu, jei pritaikysite kelias gudrybes.
Skrudinimas atskleidžia skonį
Nepatingėkite pomidorų, svogūnų ir česnako pirmiausia paskrudinti orkaitėje ar keptuvėje. Šis žingsnis suteikia sriubai saldumo, sodrumo ir šiek tiek dūminį poskonį.
Šlakelis acto ar citrinos
Pomidorai yra saldžiarūgščiai, todėl truputis rūgštelės (balzamiko acto ar citrinos sulčių) pabaigoje subalansuoja skonį ir suteikia gaivumo.
Žolelės pabaigai
Šviežias bazilikas ar petražolės dedamos ne verdant, o jau nukėlus puodą nuo ugnies – taip jos išlaiko aromatą.
Patiekimas
Ši sriuba puikiai dera su skrudinta duona arba lengvai česnaku įtrintais skrebučiais. Pabarstę tarkuoto kietojo sūrio (pvz., „Džiugo“), suteiksite papildomo skonio sluoksnio.
Tokie nedideli akcentai padaro sriubą ne tik skanią, bet ir tikrai įsimintiną.
Išvada
Pomidorų sriuba gali būti ne tik paprastas kasdienis patiekalas, bet ir tikra skonio šventė. Svarbiausia – skirti dėmesio daržovių paruošimui: paskrudinti pomidorus, svogūnus ir česnakus, subalansuoti skonį šlakeliu rūgštelės ir pagardinti šviežiomis žolelėmis.
Net be grietinėlės ar mėsos ši sriuba išlieka soti, tiršta ir tirpstanti burnoje. Ji puikiai tinka tiek lengvai vakarienei, tiek sveikesniam pietų pasirinkimui, o su skrebučiais ar kietojo sūrio trupiniais tampa dar gardesnė.
Atraskite savo mėgstamiausią prieskonių derinį, ir ši sriuba tikrai užims garbingą vietą jūsų receptų sąraše.